9 izjemnih učinkov kokosove vode

Prozorna tekočina iz kokosovih orehov je osvežujoč in zdrav napitek.

12.8.2019 ob 5:59 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

9 izjemnih učinkov kokosove vode

Koksova voda je prozorna tekočina, ki se nahaja v notranjosti ne povsem zrelih kokosovih orehov. V zadnjem času njena priljubljenost po zaslugi vse daljšega seznama pozitivnih učinkov na lepoto in zdravje bliskovito raste.

Bi se morali založiti z njo? Kot je za Womans Health povedala prehranska strokovnjakinja Rhiannon Lambert je, v kolikor je del uravnotežene prehrane, nedvomno koristna, ne gre pa se zanašati zgolj nanjo. Prav tako opozarja na previdnost pri nakupu. Kajti vode, ki so na voljo v trgovinah, so pogosto obogatene z dodatki, ki niso vedno koristni za zdravje. Zato: berite embalaže in izbirajte nepasterizirane, naravne različice. Kateri pa so pozitivni učinki te pijače?

Je boljša izbira od gaziranih pijač

V kolikor iščete postavi in zdravju prijazno različico napitka, si privoščite kozarec kokosove vode. Nedvomno je boljša izbira od sladkih sokov in gaziranih pijač.

V 330 mililitrih običajne gazirane pijače je 63 kalorij, v enaki količini kokosove vode pa le 45,6. Res je sicer, da njen pozitiven učinek na presnovo ni znanstveno dokazan, a je v vsakem primeru dobra izbira, če se trudite prehranjevati zdravo.

Vsebuje veliko antioksidantov

Bolj kot je sveža, več je v njej teh snovi. V naravni kokosovi vodi je bogato zastopan vitamin C, ki se ponaša z antioksidativno močjo. Tu so še druge sestavine, ki blažijo škodljiv učinek prostih radikalov.

Naj pa po besedah prehranske strokovnjakinje Jenne Hope ta napitek ne bo edini vir omenjenih snovi.  Da bi jih telo dobilo dovolj, poskrbite tudi z uživanjem svežega sadja in zelenjave različnih barv.

Bogata je z elektroliti

Kokosova voda postaja vse bolj priljubljena tudi med športniki, saj so v njej zastopani kalij, natrij in drugi elektroliti, katere telo med vadbo pospešeno izgublja.

Ker pa vsebuje tudi naravne sladkorje, z njo ni dobro pretiravati, oziroma jo je priporočljivo kombinirati z običajno vodo.

Pripomogla naj bi k uravnavanju holesterola

Zgodnejše raziskave so našle povezavo med pitjem kokosove vode in padcem holesterola v krvi. Tista iz leta 2006 je prav tako prišla do zaključka, da je z rednim uživanjem kokosove vode mogoče znižati tveganje za možgansko kap.

Vendar gre po navedbah Hopejeve za preliminarne študije, ki so bile izvedene na podganah in natančnih dokazov, da kokosova voda premore takšen vpliv na zdravje srca pri ljudeh, še ni.

Dobra naj bi bila za ledvice

Podobno kot pri učinkih na holesterol, velja tudi za vpliv na ledvice. Študije na podganah so dokazale, da kokosova voda zavira nastajanje kristalčkov v ledvicah in drugih sečnih organih, ni pa še natančnih dokazov, da premore enak učinek tudi na zdravje sečil pri ljudeh.

Dobra je za kožo

Kokosova voda vpliva na delovanje žlez lojnic, natančneje zavira izločanje kožnih maščob in s tem preprečuje nastanek aken.

Prav tako deluje protivnetno ter koži nudi nežen piling, zato je lahko, v kolikor z njo negujete polt, rešitev za akne in druge kožne težave.

Zavira staranje

Dermatologinja Erin Gilbert navaja, da vitamini v kokosovi vodi upočasnjujejo znake staranja kože in spodbujajo obnovo polti.

Skrbi za zdravje kosti in zob

V 240 mililitrih kokosove vode je 57,6 miligramov kalcija, ki je nepogrešljiv za zdravje zob in kosti.

"Koksova voda res vsebuje kalciji, ki je dober za kosti in zobe in lahko doprinese k njihovemu zdravju, a ne gre pozabiti na druge, z njim bogatejše vire, denimo mleko in mlečne izdelke, oreščke in izdelke iz soje," meni Hopejeva.

Pomaga pri prebolevanju mačka

V kolikor ste prejšnji večer pretiravali z zdravicami, si privoščite kozarec kokosove vode. Bogata je s kalijem, ki pripomore k boljši hidrataciji telesa in ne vsebuje kislin, ki bi razdražile želodec.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)