Kdaj tehtnica nesramno laže

So trenutki, ko tehtanje res ni priporočljivo.

8.1.2017 ob 6:00

hrana_miza.jpg

Ne glede na to, da vam vsi zatrjujejo, da je vrednost na tehtnici zgolj število, ostaja dejstvo, da je ta napravica ena vaših zaveznic in pokazateljev, kako uspešni ste v nameri izgubiti nekaj kilogramov. A vendar bi se nečesa morali zavedati. "Vsakodnevno tehtanje ni priporočljivo. Dovolj bo, če boste kilograme beležili enkrat tedensko," meni prehranska strokovnjakinja in trenerka Melina Jampolis ter dodaja: "Če ste se na začetku diete tehtali vsak teden, po treh mesecih to skrčite na vsaka dva tedna in po polovici leta na enkrat mesečno. A vendar nikoli ob sledečih priložnostih. Nad rezultatom boste zagotovo (neupravičeno) razočarani."

Več uporabnih  namigov vas čaka na Facebooku.

Po dnevu, ko ste zavzeto vadili

Intenzivna vadba v mišicah privede do procesov, ki zagotavljajo njihovo krepitev in obnovo. En od teh je intenzivnejše  zadrževanje tekočin, kar zagotavlja tudi njihovo celjenje. Prav to povzroči porast teže, ki ga bo tehtnica hitro zaznala. Gre za trenutno stanje, a za slabo voljo in izgubo motivacije bo to dovolj. Po izdatnem znojenju počakajte vsaj dva dneva, mišice se bodo v tolikšnem času umirile in obnovile, vrednost na tehtnici pa bo zagotovo takšna, da vam bo v veselje.

tehtanje.jpg

Dan po dolgem poletu

Štiri ali več ur na letalu privede do neravnovesja med tekočinami in elektroliti v telesu, kar vodi do začasnega porasta teže. Če se iz nekega res nenavadnega razloga nameravate po pristanku tehtati, pred in med poletom pijte veliko tekočine, ter se izogibajte alkoholu in kavi, ki proces dehidracije še pospešita ter tako povečata število kilogramov.

Po obroku s sušijem ali slano juho

Zaradi slanih živil telo zadržuje znatnejše količine tekočine, tehtnica pa naslednji dan pokaže več, kot kadar pri večerji ne pretiravate s soljo.


PREBERITE še // Pet korakov, da bo zaobljuba o redni telovadbi držala celo leto

Teden pred menstruacijo

Pet dni pred menstruacijo se spremeni ravnovesje hormonov, telo zadržuje več vode in število kilogramov se poveča. Počakajte dan ali dva po zaključku cikla in se tedaj znova stehtajte.

Kdaj torej?

Če se sprašujete, kdaj je za tehtanje najboljši čas: zjutraj, preden karkoli pojeste ali popijete, najbolje potem, ko opravite veliko potrebo. Rezultat bo tedaj najrelevantnejši, kljub temu pa bo lahko prišlo do rahlega nihanja, tudi navzgor. A naj vam to ne vzame volje. Konec koncev je vrednost na tehtnici zgolj številka.

Avtorica: M. F.
Foto: Unsplash, Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)