Kava: Tako bo res zdrava

Kava je v zmernih količinah zdrava, obstajajo pa načini, s katerimi bo imela na zdravje še boljši vpliv.

25.11.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kava: Tako bo res zdrava

Ljubitelji kave je ne pijejo le zjutraj, temveč jih spremlja cel dan. Nekatere zato, ker jih ohranja budne, druge, ker jim zagotavlja energijo, tretje, ker se ob skodelici kave podružijo s prijatelji.

Ne glede na to, iz katerega razloga posežete po njej, v vsakem primeru prinaša tudi pozitivne učinek na zdravje. V njej so namreč zastopane snovi, ki pozitivno vplivajo na naše telo. Seveda le, kadar kave ni preveč. V tem primeru praviloma škoduje, kako pa poskrbeti, da bo v vsakem še bolj zdrava? Nekaj preprostih načinov vam predstavljamo danes.

Izogibajte se sladkorju in umetnim sladilom

Najbolj zdrava različica kave ne vsebuje nobenih sladil. Ne naravnih in ne umetnih. Res je, da je ponudba tovrstnih dodatkov domala neskončna in sladkor še zdaleč ni edini pripomoček za slajenje napitka, kajti tu so še umetna sladila, agavin sirup, stevia in podobno, a dejstvo ostaja: najbolj zdrava kava je grenka kava.

Če menite, da takšne nikakor ne bi mogli piti, počasi zmanjšujte količino sladil in videli boste, da je kava, kadar ta ne zakrivajo njenega prvotnega okusa, v resnici zelo slastna in aromatična.

 

Bodite pozorni na izvor kave

Ponudba na tržišču dandanes je pestra. In na trgovskih policah je na voljo kava v zrnju ali prahu, ki ni obremenjena s pesticidi in drugimi kemičnimi snovmi, s katerim prihaja v stik med pridelavo, predelavo, obiranjem sušenjem, praženjem, skaldiščenjem, pakiranjem ...

Res je, da je malo dražja od običajne, a v prid zdravja je dobro razmisliti, da bi posegali po njej.

Premišljeno izbirajte druge dodatke

Sladkor in sladila so le eni od mnogih dodatkov kavi, ki spremenijo njen okus, aromo in tudi učinek na zdravje. Tu so namreč še smetana, mleko, sladoled, različni prelivi in še bi lahko naštevali vse, s čimer si pogosto oplemenitite vsebino skodelice. Vsi ti žal ne vplivajo najbolje na zdravje.

Zato: če ne gre brez mleka, raje kot polnomastnega kravjega, izberite mandljevo, lešnikovo ali ovseno. Sicer pa lahko za boljši okus in za pozitivnejši vpliv na zdravje, kavo obogatite z ekstraktom vanilje ali cimetom.

Dober izbor je tudi kolagen v prahu. Ta je odporen na visoke temperature in pozitivno vpliva na polt, vezivna tkiva v telesu, na možganske funkcije, niža holesterol v krvi in pospešuje presnovo.

Ne na prazen želodec

Številne raziskave so pokazale, da pitje kave na prazen želodec škoduje temu delu prebavil in zdravju na sploh ter lahko povzroča kar nekaj težav. Med njimi so pekoča zgaga, želodčni refluks, napenjanje in v nekaterih primerih celo bruhanje.

Zato, če je vaša prva misel jutranja kava, spremenite navade in si najprej privoščite zajtrk, šele nato kavico. Telo vam bo hvaležno.

Povzeto po 24sata.hr.

Preberite še: Tako pripravljena kava je bistveno bolj zdrava

Morda vas zanima tudi: Izjemni učinki dobrega spanca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)