Najboljše slovenske kavarne, ki nas že pričakujejo

Kam bom šla na kavo, ko bo tega končno konec?

30.4.2020 ob 5:50

Slika avtorja - Goga Gordana Sredojević Piše:

Goga Gordana Sredojević

izvršna urednica revije ZPStest na Zvezi potrošnikov Slovenije

Najboljše slovenske kavarne, ki nas že pričakujejo

Zadnje tedne je bilo toliko kavnih izzivov na družbenih omrežjih, ker vsi sanjamo o kavi, ki jo pijemo izven svojega doma. Kava v lokalu namreč nikoli ni samo kava. Je druženje z drugo osebo ali druženje s svojim osebnim časom, ki ga namenimo branju, razmišljanju, preprosto uživanju. Ena mojih najljubših kav že leta in leta je v ljubljanskem Le Petit Cafeju, pa tista v Trstu, v Illy Cafeju ali na vogalu takoj za Piazza dell’Unita. Jutranja kava ob klepetu je pa seveda obvezna kar v lokalu blizu mojega doma, Dubopu.

In še veliko kavnih kotičkov me čaka, da jih obiščem. Ponedeljek, pripravi se! 

Le Petit Cafe, Ljubljana

Že od leta 1996 najraje hodim na kavo v Le Petit Cafe. Najlepši vikendi so se velikokrat začeli v tej kavarni. Ne samo s kavo, tudi z zajtrkom ali pa bruncom in njihovim pariškim Croque Monsieur ali Croque Madame. Ljubezen do Le Petit Cafeja je pozneje prerasla na celo družino. Le Petit ni samo za kavo, zajtrk ali brunch. Ampak tudi za odlično kosilo ali večerjo čez teden. Prav tako je tam lepo sedeti ob kozarcu vina in njihovi legendarni pate s kaprami. Stari del mesta, krošnje dreves, mimoidoči, med katerimi je večkrat kdo, ki ga poznam, mogoče še kakšen koncert v Križankah. Vse to daje temu lokalu tisto najboljše. Pa seveda skozi leta tudi vsi spomini, ki so se zvrstili tam. Komaj čakam cafe au Petit Cafe.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Le Petit Cafe & Restaurant (@lepetitljubljana) on

Hiša Kulture, Šmartno, Brda

Ko se bom zopet sprehodila po majhnih ulicah čudovite vasi Šmartno v Brdih, bom zagotovo stopila v Hišo Kulture k Tatjani in Borutu. Dva srčna človeka, ki vodita oljčni bar in kjer se vedno dogajajo kakšni kulturni premiki, sta prava enciklopedija za spoznavanje Goriških brd. Tatjana vedno nekaj ustvarja v kuhinji, če le ima čas, pa vsakega radovednega turista rada popelje po Brdih in mu pove zanimive stvari, ki niso napisane na spletu. Lepo je samo sesti v ali pred njuno Hišo kulture in uživati v dobri kavi. Ste za kozarček grappe (žganja) ali pa dobrega vina? Če se želite naučiti kaj o dobrem oljčnem olju, pa ne zamudite pokušine olja. Ena kava se lahko razvleče na kosilo, sladico ali pa čisti užitek sedenja pred hišo za majhnimi mizicami na ulici. Opazovali boste mimoidoče in uživali v Dolce far niente (op.p.: v sladkobi lenarjenja).

San Martin, Šmartno, Brda

Še ena čudovita točka, samo korak od Hiše kulture, je hotel San Martin, katerega terasa ima enega najlepših pogledov na Goriška brda. V osrčju hotela terasa nudi pogled na briške griče. Lastnika Vesna in Bogdan postrežeta kavico ali jedi iz kuhinje. Sta pa oba tudi somelierja in vam bosta znala odlično svetovati, katero vino poskusiti. Še več, lahko vam postrežeta tudi z njunimi vini San Martin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by San Martin (@sanmartinsmartno) on

Terasa GHB, Bernardin

Terasa Grand Hotela Bernardin je še en tak lep spomin na kave, ki jih pijem z mojo prijateljico Petro. Tam so delovni sestanki ob enem najlepših pogledov na obali, če ne kar v celi Sloveniji. S pogledom na zaliv z vrha bernardinske skale. Tak sestanek se zavleče že zaradi samega ambienta. Poleg kave si brez slabe vesti privoščim tudi kos torte. Na tej terasi smo z marsikatero ekipo novinarjev že uživali ob kozarcu penine. Nepozabni popoldnevi in večeri. Kava s pogledom na morje, se lahko prevesi v druženje ob penini s pogledom na morje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hoteli Bernardin

Cafe Central, Portorož

Še ena morska destinacija, nedaleč stran od Bernardina, v srcu Portoroža je Cafe Central. Na to kavo se zvrsti že kar nekaj lepih spominov. Z mojim možem, s prijateljicami, že dolgo nazaj, z različnimi novinarskimi kolegi in zadnje čase z Lano, ki ste jo spoznali najinem intervjuju. Posebnost Cafe Centrala: kava in tortice. Seveda pa je Cafe Central na sami portoroški promenadi, kar mu daje posebno prednost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Café Central (@cafecentralportoroz) on

Kavarna Triglav, Koper

Ostajam na obali. Ko grem na kavo z najmlajšim članom družine in na obalo, pa moram poleg kave nujno naročiti tudi torrrrte. Ko je bil majhen je rekel: “Tojto bom!” Kam drugam kot na kopersko promenado, kjer so lokali, ki vabijo z odlično kavo, nanizani v vrsto. Mizice nas kličejo k posedanju. Kavarna Triglav pa je večkratna zmagovalka za najboljšo slovensko torto, torej ni čudno, da boste ob svoji kavi imeli še blažen mir, saj bodo imeli otroci polna usta TOJTE.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kavarna Triglav (@kavarna_triglav) on

Hranilnica prekmurskih dobrot, Murska Sobota

Na moj seznam kave se v Sloveniji vedno uvrstijo kave v Murski Soboti. V Hranilnici prekmurskih dobrot, ki je v centru mesta in kjer je bila nekoč banka, zato ji še danes rečemo Hranilnica, je danes TIC Murska Sobota. Del TIC-a je tudi kavarna. Tam lahko popijete tudi odlično kavo. Kavo, ki vam jo vedno z nasmeškom in prijaznimi besedami postrežejo dekleta, ki so tam zaposlena. Popijete kavo in domov odnesete polno košaro domačih prekmurskih dobrot.

Grad Murska Sobota, Murska Sobota

Grad Murska Sobota, nekdanji Szápáryjev grad, se nahaja v Trubarjevem drevoredu, v centru mesta. Na spletni strani piše, da se kot dvorec Bel Mura v virih prvič omenja že leta 1255, ko sta v njem palatin in slavonski ban Roland urejala zemljiško- premoženjske zadeve. Kot upravni sedež zemljišča je v 2. polovici 14. stoletja prešel v last plemiške rodbine Széchy, ki je na njegovem mestu v 2. pol. 16. stol. zgradila štiritraktni, dvonadstropni renesančni dvorec z izstopajočimi pravokotnimi ogelnimi stolpi. Leta 1687 je grad kupil Peter Szápáry, od njegovih dedičev pa leta 1934 Občina Murska Sobota. Danes je tam poleg odličnega muzeja tudi lokal z res dobro kavo. Lahko sedite notri ali na terasi zunaj v zelenju. Kava je odlična, postrežba tudi in v miru parka lahko uživate v počasnem dnevu Murske Sobote. 

Veliko ljudi se danes napoti tudi v Expano, kjer prav tako dobite dobro kavo, vino, pa še kaj za pod zob.

Minattijeva kava, Slovenske Konjice

Kolikokrat se lahko pohvalite, da pijete kavo z vašim najljubšim pesnikom? Tudi če ni čisto tako, je pa skoraj. Pesnik Ivan Minatti se je rodil v Slovenskih Konjicah. Rad se je vračal v svoj rojstni kraj in rad se je družil s Konjičani. Zato so ga domačini vzeli za svojega in danes lahko posedijo z njim na njegovi klopci, na katero ga je posedla Katja Majer, akademska kiparka.

Posedite z njim tudi vi. In ne pozabite pokukati tudi v Minattijevo knjigobežnico, ki se nahaja v preddverju medijske hiše, sprehodite pa se lahko tudi do hiše njegove mladosti v mestnem jedru, na Celjski ulici. In ko se bomo ponovno lahko družili drug z drugim, vas vabim, da si privoščite Minattijevo kavo na konjiškem Starem trgu. 

Foto: Miha Matavž

Za zdaj pa uživajte ob kavi doma. Nekega dne se boste zagotovo spominjali tudi teh kavic v varnem zavetju svojega doma.

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)