Kakšen rogljiček izbrati (ko se mu pač ne moremo upreti)

Izdelki, ki jih kupimo v trgovini ali pekarni, niso nič bolj sveži in boljši kot tisti, ki jih kupimo zamrznjene in dopečemo sami.

21.11.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: Da. M.

Kakšen rogljiček izbrati (ko se mu pač ne moremo upreti)

Znano je, da rogljički niso najbolj zdrava izbira malice, a kaj ko vsake toliko res zadišijo. Zato je koristno vedeti, kakšnega izbrati, da bomo v telo vnesli čim manj transmaščob in aditivov.

Zveza potrošnikov Slovenije je preverila ponudbo zamrznjenih rogljičkov z mareličnim nadevom in maslenih rogljičkov za dopeko, ki jih v dobrih 30 minutah spečemo v domači pečici, ponujajo pa jih vsi večji trgovci.

Pri ZPS so prišli do zanimivih spoznanj. »Med izdelki so velike razlike v recepturi, največje razlike so v številu aditivov, ki se gibljejo od enega pa vse do 13. Velike razlike pa so tudi v vsebnosti masla. Pogled na cene maslenih rogljičkov razkrije, da višja je cena, več masla vsebujejo. Za kilogram zamrznjenih maslenih rogljičkov za dopeko smo odšteli med 4,15 in 8,31 evri, za kilogram zamrznjenih rogljičkov z mareličnim nadevom za dopeko pa med 3,69 in 5,55 evri,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Ali ste vedeli, da večino kruha in pekovskih izdelkov danes v trgovine dostavijo zamrznjene in jih dopečejo glede na potrebe prodajnega mesta? Izdelki, ki jih kupimo v trgovini ali pekarni, zato niso nič bolj "sveži" in boljši kot tisti, ki jih kupimo zamrznjene in dopečemo sami, je pa občutna razlika v ceni. Cena rogljička z mareličnim nadevom je tudi do še enkrat višja, če nam ga spečejo v trgovini.

Ponovno smo v obdobju, ko se več zadržujemo doma in je tudi vse manj možnosti, da sveže pečen rogljiček naročimo ob kavi v lokalu ali kavarni, zato so na ZPS preverili, kakšna je ponudba rogljičkov, ki jih lahko spečemo doma.

Le dva izmed pregledanih izdelkov sta poleg osnovnih surovin vsebovala le askorbinsko kislino in encime, zato sta glede na seznam sestavin zagotovo najboljša izbira.

Seznam sestavin dolg tudi deset vrstic

»Pogled na seznam sestavin nas lahko odvrne od nakupa izdelka, saj se osnovne surovine za pripravo testa, kot so moka, maščoba, voda, sol, jajca in kvas kar porazgubijo v nepregledni vrsti aditivov in drugih sestavin, ki jih proizvajalci dodajajo za izboljšanje arome, teksture in lažjo proizvodnjo izdelka,« opozarja Anja Bolha iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Le dva izmed pregledanih izdelkov sta poleg osnovnih surovin vsebovala le askorbinsko kislino in encime, zato sta glede na seznam sestavin zagotovo najboljša izbira.« Delež mareličnega nadeva se giblje od 10 do 14 odstotkov glede na celotno maso izdelka. Večina nadevov vsebuje 30 odstotkov marelic, preostale sestavine so sladkor, škrob, želirna sredstva, aroma in različni aditivi.

Rogljički so izdelki z veliko vsebnostjo maščobe

Rogljiček naj ne bodo na jedilniku vsak dan, saj vsebujejo veliko maščob. »Tisti z nadevom je vsebujejo od 15 do 20 gramov na 100 gramov, masleni pa od 19 do 28 gramov na 100 gramov. Glavni sestavini za pripravo testa sta namreč moka in maščoba, proizvajalci pa uporabljajo večinoma nasičeno maščobo – margarino iz palmove maščobe in repičnega olja, pri maslenih tudi maslo,« je povzela ugotovitve tržnega pregleda Anja Bolha. Prav vsem pregledanim vzorcem za vsebnost maščobe in nasičenih maščobnih kislin zasveti rdeča luč na prehranskem semaforju. Za vsebnost sladkorja večini zasveti oranžna.

Priprava je preprosta, a navodilom ne moremo slepo slediti

Navodila za uporabo se med proizvajalci razlikujejo, čeprav gre za izdelke z zelo podobno sestavo. Na ZPS opozarjajo, da je rezultat peke močno odvisen od pečice, temperatura lahko od nastavljene odstopa tudi za +/– 30 °C. Namreč, ko so pri dopeki izbranih izdelkov sledili navodilom, so bili rogljički  večinoma premalo pečeni in ne dovolj vzhajani.

Na ZPS-ju tako svetujejo; vsakih nekaj minut poglejte v pečico in se prepričajte, ali so rogljički že dovolj pečeni. Po potrebi nekoliko povišajte temperaturo ali pa jih pecite dlje, kot priporoča proizvajalec. Za popolno pečene rogljičke potrebujemo kar nekaj vaje in kakovostno pečico.

Več o rezultatih tržnega pregleda najdete v reviji ZPStest 11-12/2020 in na njihovi spletni strani.

Preberite še: V pekarnah in slaščičarnah še vedno veliko nevarnih trans maščob


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)