Mehki rogljički s hrustljavo skorjico so okusni, a kaj, ko hitro izgubijo svežino in z njo tudi večino svojega čara. Če ste se precenili in jih med tednom kupili preveč, ter so zato ostali v omari, jih v soboto spremenite v odličen sobotni zajtrk. Zagotovo vam bo teknil.
Več idej za dober začetek dneva boste našli na Facebooku.
Sestavine :
- Šest do osem suhih rogljičkov (ali kolikor jih pač imate);
- dve žlici mandljevih lističev;
- mleti sladkor za posip.
Za sirup:
- 250 mililitrov vode;
- dve žlici sladkorja;
- tri žlice ruma (po izbiri).
Za nadev:
- 100 gramov sladkorja (po želji tudi manj);
- 100 gramov mletih mandljev (lahko uporabite lešnike ali orehe);
- ščep soli;
- 50 gramov masla;
- dva jajčna rumenjaka;
- en jajčni beljak.
Priprava:
- Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
- Pekač prekrijte s peki papirjem.
- Pripravite sirup: v posodi zmešajte vodo, sladkor in rum in segrevajte na zmerni temperaturi, da se sladkor stopi.
- Odstavite in pustite, da se pohladi.
- Za nadev v bledenju zmeljite mandlje, sladkor in sol.
- Dodajte maslo, na koncu še rumenjak in beljak.
- Zmešajte v gladko zmes.
- Rogljičke dobro pomočite v sirup, z njim mora biti prekrita cela njihova površina.
- Preprežite jih na polovico, spodnji del položite na pekač, ga premažite z dvema žicama nadeva in pokrijte z drugo polovico.
- Posujte z mandljevimi lističi.
- Pecite 12-15 minut, dokler ne bodo zlato zapečeni, po želji jih posujte z mletim sladkorjem in z rahlo ohlajenimi polepšajte sobotno jutro sebi ter tistim, ki jih imate najraje.
Namesto rogljičkov lahko uporabite tudi žemljice. Oblika morda res ne bo tako atraktivna, okus pa vas zagotovo ne bo razočaral.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar