26.6.2022 ob 6:22 | Foto: Olga Gagarova/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Mlad grah je nekoliko sladkastega okusa in je dober tudi surov, ko pa dozori, je okusnejši kuhan: kot dodatek juham, omakam ali kot samostojna priloga.
Rok uporabnosti graha podaljšujejo sušenje, zamrzovanje ali vlaganje zelenih bunkic. Prav je, da bi se z njim krepčali vse leto, sploh pa je dobro izkoristiti sezono, v kateri grah dozoreva na vrtovih. Kajti ni le okusen, je tudi zelo zdrav.
Pol skodelice svežega graha (170 gramov) telesu zagotovi približno 260 džulov energije (62 kalorij). 70 odstotkov v njem zastopane energije izhaja iz sestavljenih ogljikovih hidratov, vsebuje pa še veliko vitaminov, mineralov in mikrohranil.
Poglejte, kako vse vpliva na zdravje.
V pol skodelice graha je okoli štiri gramov vlaknin. Glede na besede prehranske strokovnjakinje Amy Shapiru gre v glavnem za netopne vlaknine, ki pomagajo pri ohranjanju sitosti ter pri izboljšanju prebave.
Dokazano je, da z vlakninami bogata hrana niža tveganje za razvoj srčnih bolezni in kot že omenjeno, je v grahu veliko vlaknin. Vendar niso le te tiste, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca.
"V njem je tudi veliko mineralov kot so magnezij, kalij in kalcij," je povedala Shapirova in dodala, da je kalij pomemben z vidika uravnavanja krvnega tlaka, magnezij pa je odgovoren za dobro delovanje srčne mišice in za oskrbo srca s kalijem ter kalcijem.
Močna odpornost je prioriteta vseh in zanjo je treba skrbeti vse leto. Tudi tako, da v prehrano večkrat umestimo svež grah.
V pol skodelice tega je 13 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina C, ob tem pa vsebuje še mineral cink, vitamin E ter mnoge, za močno odpornost nepogrešljive antioksidante.
Zelenjava, ki jo običajno povezujemo z zdravjem oči, je korenje. A tudi grah pri tem igra pomembno vlogo.
V polovici skodelice graha je namreč 24 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina A, močnega zaveznika zdravih oči in dobrega vida.
Grah ima relativno nizek glikemični indeks, kar pomeni, da ne povzroča naglega porasta in nato padca krvnega sladkorja, zato ne viša tveganja za sladkorno bolezen.
Vlakna in beljakovine v njem pa dolgo ohranjajo sitost in tako nižajo željo po nezdravih prigrizkih med obroki, ki so velikokrat krivi za nevarna nihanja krvnega sladkorja in s tem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.
Povzeto po portalu Real Simple
Preberite še: RECEPT: 2 noro slastna načina priprave mladega krompirja
Morda vas zanima tudi: Redkvice: 5 njihovih koristi za zdravje in recept za odlično solato
oddajte komentar