Kako vsaj nekoliko omiliti negativen učinek alkohola

Alkohol ni zdravju prijazen zato se tedaj, ko se mu ne morete ali nočete izoginiti, držite nekaj pravil, ki bodo vsaj nekoliko izničile njegov vpliv na telo.

4.8.2019 ob 3:00 | Foto: GettyImages | Avtor: M. FL.

Kako vsaj nekoliko omiliti negativen učinek alkohola

Okusen koktajl ali vrček piva nekako sodita v ta letni čas. A nobenega dvoma ni, da preveč alkohola vse prej kot koristi zdravju.

Alkohol povzroča dehidracijo, z njim v telo vnašamo dodaten sladkor, več raziskav je tudi pokazalo, da viša tveganje za nekatere oblike raka, moti spanec in spodbuja kopičenje telesne teže. Tako kot pri vsaki stvari, je ključ v zmernosti in tedaj, ko nazdravljate v veseli družbi, je mogoče vsaj nekoliko izničiti negativne učinke alkohola. Kako, razkriva Huffington post.

Izbirajte pijače z nižjim deležem alkohola

Na vsaki embalaži je navedeno, kolikšen je odstotek v vsebini prisotnega alkohola. Res je, da se pijače v grobem delijo na žgane in šibko alkoholne, a tudi slednje se razlikujejo po vsebnosti alkohola.

Dobro je zato preveriti, koliko ga vsebujejo ter se v prid zdravja in počutja odločati za tiste, z manjšim deležem opojne sestavine.

Bodite pozorni pri nakupu

Ko nakupujete živila, preverjate njihove deklaracije. Kaj pa, kadar kupujete alkoholne pijače?

Tudi v tem primeru je priporočljivo pogledati na hrbtno stran embalaže in se prepričati, kaj se skriva v njej. Če so opojni tekočini dodane umetne arome, barvila in konzervansi, se ji raje odpovejte.

Poskrbite za pravo hrano

Preden se podate na zabavo ali pred prvo zdravico si privoščite uravnotežen obrok. Pitje na prazen želodec namreč razdraži prebavni sistem in pospešuje absorpcijo alkohola.
Pojejte obrok iz kvalitetnih beljakovin, zdravih maščob in sestavljenih ogljikovih hidratov. Tudi z vlakninami bogata hrana upočasnjuje absorpcijo alkohola v telesu.

Poskrbite za hidratacijo

Alkohol je diuretik, kar pomeni, da pospešuje izločanje tekočine iz telesa, s tem je organizem oropan tudi elektrolitov, posledica tega je vsem dobro znani maček. Zato je pomembno, da tudi na zabavah skrbite za primerno hidratacijo.

Rešitev: po vsaki zdravici popijte kozarec vode. Tako je mogoče znatno zmanjšati negativne posledice pitja alkoholnih pijač.

Pozabite na gazirane pijače

Rum kola, viski kola in podobne kombinacije so priljubljene, a z eno takšno pijačo v telo vnesete 140 kalorij in 39 gramov sladkorja.

Te mešanice torej niso najboljša izbira, saj sladkor mačka naslednje jutro še poslabša. Tudi sadni sokovi, ki jim je dodan, s tega vidika niso boljša izbira.

Ne pretiravajte

Morda se sliši logično, a vsi ne poznajo meje. Vedenje kdaj je dovolj pa je tisto, ki vas lahko obvaruje pred negativnimi učinki alkohola.

Zato je dobro načrtovati, koliko opojne kapljice bo steklo po grlu. Res je, v veseli družbi ni lahko reči ne, a verjemite, če boste neomajni, si boste kasneje hvaležni.

Prenehajte zgodaj

Pitje tik pred spanjem se morda zdi recept za boljši spanec, vendar alkohol negativno vpliva na nočni počitek.

Jetra lahko v eni uri presnovijo približno deset mililitrov alkohola. Procesa ni mogoče pospešiti. V kolikor ga bo pred počitkom v organizmu več, spanec ne bo zalegel.

Z nazdravljanjem prenehajte vsaj eno uro preden ležete v posteljo.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)