Kako teči s psom

Da bo rekreacija prijetna za oba.

20.7.2016 ob 9:05

tek2.jpg

Morda imate štirinožnega prijatelja sami ali zgolj tedaj, ko je lastnica na počitnicah, skrbite za kužka prijateljice. Kakorkoli, ker radi tečete, bi to z veseljem počeli v njegovi družbi. Tako razdalj ne bi premagovali sami in po vrnitvi s teka bi vam bil prihranjen obvezni sprehod. Odločitev je seveda prava, poskrbeti pa je treba za prijetno počutje in varnost vseh: vas, vaše živali in tistih, ki jih bosta srečala. Izkušnjo zato polepšajte s pomočjo sledečih namigov.

Več nasvetov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.

Nekatere pasme tečejo raje

Nekaterim kužkom tek prija bolj kot drugim. Večje pasme so praviloma vzdržljivejše in primernejše za tek na dolge razdalje od manjših. Progo zato prilagodite vašemu spremljevalcu in njegovim telesnim značilnostim.

Začnite počasi

Ne glede na to, kako velik je kuža, ko se na tek z njim podajate prvič, se odločite za krajše poti, s časoma te podaljšujte. V nekaj tednih bosta imela oba dovolj kondicije za dolge razdalje. Hitrost med tekom stopnjujte. Tako kot vaše, se morajo tudi mišice štirinožnega prijatelja počasi segrevati.

Povodec

Vaši in varnosti živali v prid je bolje, da uporabljate povodec. Omislite si takšnega, ki vas pri teku ne bo oviral in ga lahko pritrdite na pas ali zapestje.

Ena stran

Med celotnim tekom naj bo kuža na eni in isti strani vašega telesa. Tako se ne boste ob njega spotaknili. Praviloma bi pes moral teči ob notranjem boku vodnika. Zlasti, če vaju pot vodi po cesti, boste tako preprečili, da bi se v trenutku vaše nepozornosti pognal za psičko na drugi strani in sebe ter vas spravil v nevarnost.

Poskrbite za hidratacijo

V poletni vročini bodite pozorni na pravilno hidratacijo psa. Če ne tečeta ob vodi ali mimo vodnjakov, kjer bi se lahko odžejal, naj bo plastenka vode zanj vaša obvezna oprema. Ne pozabite tudi na kakšen priboljšek, da se bo ob večjih naporih kuža lahko okrepčal.

Upoštevajte vreme

Vam je tek, ko se temperature vzpnejo nad 25 stopinj Celzija, v veselje, za psa z bogatim krznom so te že previsoke. Prav tako lahko utrpi zdravstvene težava ob naporih pri previsoki zračni vlagi. Vi morda ne marate teči v jutranjem hladu, a njemu bo prav to ta gotovo v zadovoljstvo. Poiščite kompromis, ki bo tek približal obema. Na jutranjega se podajte skupaj z njim, popoldanskega pa opravite sami, naj med tem počiva v senci.

Tek naj vam bo užitek

Tako vam, kot psu naj bo ta oblika druženja v veselje. Nikoli ga s seboj ne vzemite, kadar se vam obetajo zahtevni treningi, sicer jih zagotovo ne boste opravili tako, kot bi si želeli. Rekreacija v družbi štirinožnega prijatelja naj bo čas za sprostitev, zato tecite temu v prid: počasi, sproščeno in z užitkom.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)