Kako se lotiti teka pozimi

Debelejša jakna šele pri minus 10, rokavice in kapa so obvezne.

25.12.2015 ob 10:30

shutterstock_125411387.jpg

Pravih tekačev zima ne bo odvrnila od vsakodnevne rekreacije. A vendar je tek pozimi drugačen od tistega poleti. Poglejte, na kaj morate biti pozorni. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Kot čebula. Če vam je na začetku teka nekoliko hladno, to pomeni, da ste primerno oblečeni. Priporočljiva je obleka v slojih: kratka majica, majica z dolgimi rokavi in debelejša majica. Debelejšo jakno za tek, dvoslojne rokavice in termo hlače oblecite šele, ko temperature zunaj padejo pod minus 10°C.

Prava obutev. Omislite si superge z nepremočljivo membrano, ki stopala varujejo pred vlago in s tem pred poškodbami. Pri nakupu bodite pozorni na primeren podplat. Ta vas bo obvaroval pred zdrsi, ki so pozimi bolj verjetni.

Nogavice. Med tekom morajo nogavice prekrivati ahilovo tetivo, zato pozabite na nizke. Te naj bodo iz dobrih sintetičnih materialov, ki bodo vlago zadržali stran od vaše kože in vas tako obvarovali pred žulji.

Kapa in rokavice. Vaše dlani in  glava so odgovorni kar za 40 odstotkov izgube toplote. Torej nikar ne pozabite na kapo in rokavice.

shutterstock_123219517.jpg

Tudi šal. V hladnem vremenu si okrog ust in nosu ovijte šal. Tako boste vsaj nekoliko ogreli zrak pred vstopom v dihalne poti. Med vadbo v mrazu je priporočljivo tudi dihanje skozi nos.

Segrevanje. Pred tekom se obvezno segrejte: napravite nekaj poskokov, počepov, sklec. Zaradi nizkih temperatur so namreč mišice bolj dovzetne za poškodbe. Po koncu teka se obvezno in takoj preoblecite. Tudi spodnje perilo.

V hudem mrazu. Ko je izjemno mraz, nikar ne  šprintajte. Tako kot večna tekačev, zimo izkoristite za vzdržljivostne teke.

Voda. Tudi pozimi ne pozabite na hidratacijo, saj se med tekom zaradi segrevanja telesa izgubi veliko tekočine.

Varnost. Če tečete v mraku, tecite po osvetljenih ulicah ali po drugem znanem terenu: v parku, po manj prometni cesti ali po stadionu. Zaradi slabe vidljivosti bi na neznanih poteh kaj lahko utrpeli poškodbe gležnja. Za boljšo vidljivost in vidnost uporabite naglavno lučko ter kresničko ali druge odsevnike. Pozor na zasneženih ali zaledenelih površinah. Držite se dobro očiščenih in uhojenih poti. Varnost naj bo vedno na prvem mestu.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)