Kako se lotiti novoletne zaobljube o hujšanju, da bo ta uspešna (svetuje Jernej Ogrin)

Novo leto, nov jaz. Se tudi vi ob prihodu novega leta zaobljubite zdravi hrani, športu in opustitvi slabih navad? Izkušnje kažejo, da te zaobljube hitro prekršimo. Zakaj in kako se v novem letu lotiti diete, da bo ta tudi uspešna?

26.12.2022 ob 6:47 | Foto: Dominik Čepon

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Kako se lotiti novoletne zaobljube o hujšanju, da bo ta uspešna (svetuje Jernej Ogrin)

»Po novem letu pa začnem!« Znano? »Nič več sladkarij in alkohola, le zdrava hrana in gibanje,« pogosto s slabo vestjo zaradi preobilnega prehranjevanja na glas obljubljamo ob prazničnih omizjih. 

Z novoletnimi zaobljubami ni nič narobe.

Začetek koledarskega leta s pridom izkoristimo za začetek nečesa novega, za spremembo na bolje. Toda njihova »pomanjkljivost« je pogosto ta, da ne trajajo prav dolgo.

Kako se jih torej lotiti, da bi trajale? O tem smo povprašali prehranskega svetovalca Jerneja Ogrina.

Sprememba ni enostavna

»Namen novoletnih zaobljub je običajno dober, saj želimo z njimi spremeniti določena vedenja in navade na boljše v stilu: 'Novo leto, nov jaz.' To ima na številnih področjih velik potencial, saj ljudje očitno lažje uvedemo določene spremembe s pomočjo zunanje motivacije – v tem primeru časovnega okvira.

Toda pri prehrani to, žal, ne prinaša uspeha,« je Ogrin uvodoma spregovoril o tem, zakaj se v tem času tako pogosto zaobljubljamo spremembam življenjskega sloga. 

Uvedbo novih prehranjevalnih navad, da bi shujšali ter izboljšali svoje zdravje in počutje, ljudje pogosto podcenjujemo in mislimo, da bo vse skupaj zelo enostavno.

»Pojesti več zelenjave in sadja ter manj sladkarij se zdi otročje lahko, v resnici pa se v ozadju skriva veliko več. Preden več sadja in zelenjave pojemo, je namreč treba ta živila napisati na nakupovalni seznam, jih kupiti, doma shraniti tako, da se nam ne pokvarijo, jih pripraviti in vključiti v obrok ali z njimi nadomestiti tista manj ugodna živila.

Poleg tega pa je treba vse skupaj izvajati kar nekaj časa, če želimo imeti dolgoročne koristi,« je ponazoril nutricionist.

Na videz preprosta sprememba bo torej zahtevala precej našega truda in časa, naše pozornosti, volje in discipline. Za spremembo je treba izstopiti iz cone udobja. 

Kako se lotiti diete, da ne bo že vnaprej obsojena na neuspeh?

Vodja programa in coachingov Zadnja dieta pravi, da bomo s trudom hitro odnehali, če smo se za spremembo odločili zaradi novoletnih zaobljub samih.

»Če pa so razlogi za spremembo iskrena želja po boljšem počutju, zdravju in izgubi telesne mase, pa bo verjetnost za uspešno uresničevanje sprememb veliko večja.

Po mojih izkušnjah, je velika večina novoletnih zaobljub na področju spremembe prehrane in izgube kilogramov neuspešna ravno zato, ker so razlogi zgrešeni in vezani na arbitrarni datum, ne pa na tiste globlje razloge. Poznavanje svojega 'zakaj' je tukaj bistvenega pomena.«

Dieta, katere prvotni pomen besede je bil »nabor živil, ki ga oseba uživa,« je v zadnjih desetletjih postala sinonim za »bolj ali manj hudo restrikcijo in izbor živil, ki ni niti malo podoben naši običajni prehrani, čas trajanja pa je že vnaprej določen in omejen«.

»Pri tem pa obstajata samo dve možnosti: ali se diete v popolnosti držimo ali pa se nam povsem izjalovi. Ta pristop 'vse ali nič' je pogosto že na začetku obsojen na neuspeh,« razmišlja Ogrin.

Nadvse pomembno je namreč, kako dolgoročno gledamo na proces spremembe prehrane.

»Če ob vsakem manjšem spodrsljaju vržemo puško v koruzo, lahko pozabimo na srečen konec. Iz spodrsljajev in napak se lahko veliko naučimo in si povečamo možnosti za uspeh na dolgi rok.« 

Ključen je izbor diete oz. način prehranjevanja, ki si ga izberemo z zaobljubo.

»Ne pozabite, da boste vi tisti, ki se boste izbrane diete držali oz. se je vsaj poskusili držati. Če izberete način prehranjevanja, ki se vam že na začetku zdi nevzdržen na dolgi rok, je povsem drugačen od vaše trenutne prehrane in vam jedilnik obrne na glavo iz danes na jutri, je možnosti za uspeh malo.

Prehrana, ki jo izberete, vam mora biti vsaj približno všeč. Jedli boste do konca življenja, ne samo od 1. do 31. januarja.

Ciljajte na postopne spremembe, vpeljite jih v vaš življenjski slog in poskusite biti vsaj malo prizanesljivi do sebe v trenutkih, ko ne bo šlo vse po načrtu. Namreč – zagotovo ne bo šlo vse po načrtu,« je realen sogovornik.

Slaba vest je lahko razlog za konec

Ogrin v svojih objavah na socialnih omrežjih večkrat poudarja pomen zdravega odnosa do hrane. Kot pravi, nam ta ne bi smela predstavljati velikega stresa.

Prav tako ne zagovarja rigoroznih odrekanj v prehrani, temveč spodbuja k poglobljenemu razmisleku o našem telesu in hranilih, ki jih potrebuje. 

 »Ko pride do spremembe prehrane, se pogosto obnašamo neracionalno. Recimo, da s 1. januarjem začnemo z novoletnimi zaobljubami o izgubi telesne mase.

Nato se nekaj dni (ali nekaj tednov, če smo uspešni) držimo izbrane diete. Potem pa pride trenutek, ko se novih prehranskih pravil ne moremo ali ne želimo držati in pojemo kos torte preveč.

V naših glavah se takrat pogosto prižgejo vsi alarmi, na plano pride slaba vest. Preuranjeno sklepamo, da je procesa spremembe prehrane in hujšanja v tistem trenutku konec. Da smo zagrešili usodno napako, ki skoraj meji na zločin.

Resnica pa je, da na dolgi rok ta torta praktično ne bo imela negativnih posledic - če se seveda čim prej vrnemo k zastavljenemu planu in z njim nadaljujemo. Ta slaba vest zaradi kosa torte je prepogosto razlog za predčasno odločitev o koncu novoletnih zaobljub,« poudarja.

Resnica je, da na dolgi rok ta torta praktično ne bo imela negativnih posledic - če se seveda čim prej vrnemo k zastavljenemu planu in z njim nadaljujemo. 

Prekomerna slaba vest in stalno obremenjevanje s popolnostjo nista najbolj produktivni, seveda pa se je treba zavedati, da bo za konkretno spremembo prehrane potrebno nekaj spremeniti in da moramo sprejeti odgovornost za svoja dejanja.

»Težava nastane, ko je naša slaba vest zaradi malenkosti (kot je en dodaten kos torte ali prevelika porcija testenin) tako huda, da zaradi nje odnehamo. Slaba vest je slaba takrat, ko nam uniči sanje o uspehu.« 
 
Ključno je torej zavedanje, da za uspešno in primerno prehrano ne potrebujemo popolnosti. Ne smemo torej dopustiti, da nas manjši spodrsljaji vržejo s tira.

»Odnehati s spremembo prehrane zaradi enega dodatnega kosa torte je nekako tako, kot če bi 10 minut prepozno prišli na delovno mesto in bi zaradi tega dali odpoved,« Ogrin še poda zanimivo primerjavo. »Precej divja odločitev, če mene vprašate.«

Preberite še: To je razlog, zakaj je pozimi tako težko shujšati

Morda vas zanima tudi: Deset razlogov za redno uživanje jajc (in koliko jih sploh lahko pojemo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)