Izogibanje jajčnemu rumenjaku (in druge usodne napake pri hujšanju)

V želji po vitkem telesu se izogibajte nekaterim korakom, ki do cilja pomagajo le na prvi pogled.

15.5.2022 ob 10:54 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Izogibanje jajčnemu rumenjaku (in druge usodne napake pri hujšanju)

Hujšanje je pred poletjem pogosta tema. S približevanjem vročega letnega časa zato od povsod dežujejo nasveti, kako si zagotoviti vitko postavo.

Žal nekateri bolj, kot koristijo, tej nameri škodujejo. Čeprav na prvi pogled ni videti, da je temu tako. Kateri sodijo v to kategorijo, navaja BrightSide.

Manj spanja v korist jutranje vadbe

Jutranja vadba je sicer dobra izbira, a zaradi nje ne sme trpeti spanec. Kajti pomanjkanje spanja je največji sovražnik vitkosti, saj se ob prekratkih nočeh poruši ravnovesje med hormonoma, ki uravnavata sitost in lakoto, s tem je težje nadzorovati tek.

Hkrati je dokazano, da nam, kadar smo neprespani, praviloma diši hrana, ki je neprijazna do zdravja in postave.

Vadba vsak dan

Znova smo pri vadbi. Ta je z vidika zdravja in lepe postave nepogrešljiva in prav je, da jo redno izvajate. Vendar z njo ni dobro pretiravati, kajti telo se mora kdaj tudi spočiti. V nasprotnem primeru bo pod stresom, stres povzroča sproščanje kortizola, kortizol je kriv za maščobne obloge na trebuhu.

Vsaj vsakih pet dni si zato privoščite dan vadbenega oddiha. Fizičnega in psihičnega. V njem se bodo mišice regenerirale in lažje bodo kos izzivom, rezultat vadbe bo zato hitreje opazen.

Preveč spanja

Tokrat nazaj k spancu: tako, kot ni dobro spati premalo, ni dobro spati preveč. Pretiravanje s spanjem povečuje tveganje za nastanek kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, tesnoba in debelost.

Idealna količina spanja je odvisna od posameznika do posameznika, a okvirno velja, da naj bi na noč spali od sedem do osem ur.

Izogibanje maščobam

Maščobe so sovražnice vitke postave, kajne? No, ne bo ravno držalo. Kajti maščobe telo potrebuje za energijo, hkrati z njimi obogatena hrana pomaga pri absorpciji določenih hranil in ohranja sitost.

Če ste kmalu po obroku lačni, izčrpani in nimate prave energije, je za to kaj lahko krivo pomanjkanje maščob v prehrani.

Ne izogibajte se jim, umestite jih v jedi, z njimi ne pretiravajte in seveda izbirajte zdrave oblike, ki se nahajajo v mastnih ribah, olivnem olju, oreščkih, avokadu in drugih virih telesu in vitki postavi prijaznih maščob.

Odrekanje sladkorju za vsako ceno

Prav je, da v prehrani kar najbolj znižate količino predelanega sladkorja. S tem ne zgolj, da boste pripomogli k lepi postavi, temveč boste znižali tudi tveganje za številne bolezni.

Vendar je popolno odrekanje sladkorju in uporaba umetnih sladil dvorezen meč, kajti telo bo zahrepenelo po nečem, kar ni sladko le po okusu, temveč tudi po učinku na možgane, in tedaj se pregrehi ne boste mogli upreti.

Na koncu je boste zaužili več, kot je razumna meja. Torej: ne odrecite se povsem slaščicam, zlasti ne sadju in naravnim sokovom. Ključ je v zmernosti, ne v odrekanju.

Izogibanje rumenjaku

Mnogi v prid zdravega srca in vitke postave jedo samo jajčne beljake. Napaka.  Beljaki res vsebujejo veliko beljakovin in so domala brez maščob, a v jajčnem rumenjaku se skriva mnogo zdravju prijaznih snovi in škoda bi jih bilo zavreči.

Konec koncev pa so rumenjaki tisti, ki dolgo ohranjajo sitost in po obroku z njimi vas zagotovo že po eni uri ne bo obšla lakota.

Solata namesto beljakovin

Solata je zdrava. Zelenjava je nepogrešljiva v prehrani, a nemogoče je z njo nadomestiti beljakovine iz sira, mesa ali drugih, z njimi bogatih živil. Te morajo biti zastopane v uravnoteženi prehrani, saj bodo brez njih mišice oslabele, na udaru bo tudi odpornost.

Hkrati boste po skledi zelene solate  kmalu znova lačni, če pa ji boste dodali nekaj koščkov piščančjega mesa, sira, stročnic ali drugih virov beljakovin, boste siti dlje, ob tem boste tudi lažje nadzorovali težo.

Krepčanje s sadnimi jogurti z manj maščobe

Napis brez maščobe na kupljenih jogurtih je zavajajoč, kajti res je, da vsebujejo manj maščobe, a so na drugi strani bogati s sladkorjem, ki nadomesti z odstranjevanjem maščobe izgubljeni okus. Kupljeni sadni jogurti so prej sladica, kot zdrava malica.

Jogurti so zdravo živilo, vendar kupujte navadne, sadje jim dodajajte sami.

Pretiravanje z vodo

Vsekakor je treba upoštevati osnovno priporočilo in na dan popiti do osem kozarcev vode, a tudi s tekočino ni dobro pretiravati. Sicer pride do pomanjkanja elektrolitov v telesu, kar ogroža vse telesne funkcije, med drugim presnovo in s tem hujšanje.

Preberite še: Hit po imenu bulletproof kava: kakšna je, zakaj je dobra in kako jo pripraviti

Morda vas zanima tudi: Sprememba prehrane, s katero je shujšal Luka Dončić


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)