Če boste prehitro shujšali, se vam lahko zgodi to

Le počasno hujšanje ob izgubi kilogramov ohranja zdravje.

12.5.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Če boste prehitro shujšali, se vam lahko zgodi to

S pomladjo in bližajočim se poletjem se mnogi odločijo za hujšanje. Vendar drastične diete pri tem niso najboljša rešitev.

Kajti s hitrim izgubljanjem kilogramov (več kot pol kilograma tedensko) telesu začne primanjkovati določenih hranil, brez katerih na dolgi rok zdravje začne šepati. Zakaj ob hitrem hujšanju pride do pomanjkanja nekaterih snovi v telesu in kakšne so posledice tega, opozarja Miss7.

"Ob prehitrem hujšanju se začne izgubljati mišična masa, s tem se upočasni presnova in telo iz živil težje absorbira hranljive snovi, na prvih mestih so to beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe," meni prehranska strokovnjakinja Sari Greaves.

Vendar to ni edini razlog, zaradi katerega pride do pomanjkanja določenih hranljivih snovi. Drugi se skriva v tem, da je praviloma količina hrane pri drastičnih dietah nevarno nizka, s tem pa telo jasno dobi manj hranil.

Leta 2018 so v časopisu Nutrients objavili izsledke študije, ki je potrdila prejšnje navedbe. Na podlagi njenih rezultatov so strokovnjaki zapisali, da osebam, ki se poslužujejo drastičnih shujševalnih diet, praviloma v telesu primanjkuje vitamina D, vitaminov B kompleksa, vitamina E, selena in cinka. Vsi ti so nepogrešljivi za dobro zdravje, zato Greavesova navaja nekaj nasvetov za varno, predvsem pa zdravo hujšanje.

Jejte cela žita

Dolgo ohranjajo občutek sitosti in telesu poleg ogljikovih hidratov zagotavljajo še druge hranljive snovi: vitamine, minerale in vlaknine, ki so nepogrešljive za dobro delovanje prebavil.

 

Razmislite o tem, kaj pijete

Gazirane pijače in tudi običajni sadni sokovi vsebujejo veliko sladkorja ter s tem energije, zato na različne načine pripomorejo h kopičenju kilogramov in drugim težavam z zdravjem. Z enostavnim prehodom na vodo se je vsem tem mogoče izogniti ter poskrbeti za zdravje in lepo postavo.

Imetje redne obroke

Preskakovanje obrokov nikakor ni dobra taktika, saj vodi v ekstremno lakoto, ta pa v prenajedanje. Zato skrbite za stalne in redne obroke.

Vadite

Brez tega ne bo šlo. Redno izvajajte vaje za moč in kardio vadbo ter z njima poskrbite za močne mišice, lepo telo in zdravje nasploh.  Za vadbo si dnevno vzemite vsaj pol ure. Minute lahko razdelite na več delov in vadite večkrat po deset minut, pomembno je le, da na telesno aktivnost ne pozabite.

Preberite še: Kako zdrav je v resnici krompir

Morda vas zanima tudi: Resnica o pitju kave pred vadbo in o njenem vplivu na porabo maščob


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)