Kako s hrano premagati stres (uporabni nasveti prehranskih strokovnjakov)

Psihično obremenitev je mogoče zmanjšati tudi z drobnimi spremembami v prehrani.

18.10.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako s hrano premagati stres (uporabni nasveti prehranskih strokovnjakov)

Stres je naš vsakodnevni spremljevalec in kadar je napetost le prehuda, lahko pripelje do zloma. Zato je bolje ukrepati prej, kot prepozno. Tudi z nekaj drobnimi spremembami v prehrani. Katere so v premagovanju stresa najbolj učinkovite in zato več kot priporočljive? 

Zmanjšajte količino zaužitega sladkorja

Običajno tedaj, ko vsa bremena, ki jih nalaga življenje postajajo pretežka, posežete po nečem sladkem. In za kratek čas res začutite olajšanje. A če se želite stresu upreti na dolgi rok, je količino zaužitega sladkorja bolje omejiti. Kajti v kolikor je tega preveč, lahko naval energije izzove celo napad panike. Tudi če do tega ne pride se tedaj, ko energija po sladkem obroku pade, počutje le še poslabša.

Prehranska strokovnjakinja Erica Hornung zato priporoča, da namesto po sladkih zalogajih posegate po beljakovinsko bogatih živilih ter sestavljenih ogljikovih hidratih, ki počasi sproščajo energijo in jo na primernem nivoju ohranjajo daljši čas.

"Malo sladkorja naj bo, a zlasti tedaj, ko začutite, da se vas loteva stres, se mu raje izognite," svetuje strokovnjakinja.

Jejte z antioksidanti bogato hrano

Kot navajajo v publikaciji The Annals of General Psychiatry je visoka količina stresa povezana s skopim vnosom antioksidantov, saj ti blažijo vnetja in preprečujejo oksidativni stres, oboje pa negativno vpliva na možganske funkcije.

 

V prid preprečevanju tega večkrat posegajte po jagodičevju, oreščkih, svežem sadju, zelenjavi in stročnicah.

Ne pretiravajte s kofeinom

Kofein je stimulans, ki prebuja in pripomore k novi zalogi energije. Vendar pretiravanje z njim, ne glede na to, v kakšni obliki ga uživate, ni na mestu. Kajti stalno dovajanje kofeina moti naravni ritem organizma.

Razlog: kofein zavira sproščanje adenosina, hormona, ki spodbuja zaspanost, hkrati povišuje količino kortizola v krvi in tega tedaj, ko ste napeti, res ne potrebujete.

Uživajte mediteransko hrano

Ta vsebuje veliko omega tri maščob, katerih vir so oreščki, semena in ribe. Omenjene maščobe premorejo številne pozitivne učinke na telo: med drugim skrbijo za zdravje srca in možganov.

Prav tako je dokazano, da zmanjšujejo napetost. Čeprav stroka še ni našla natančne povezave med omega tri maščobami in napetostjo strokovnjaki domnevajo, da omenjene snovi hitro pridejo v možgane, kjer spodbujajo nastajanje nevrotransmitorjev, ki so zaslužni za dobro počutje.

 

Jejte več probiotikov

Sodobne raziskave dokazujejo, da igra bakterijsko ravnovesje v prebavilih pomembno vlogo pri premagovanju tesnobnosti, depresije in stresa, kajti med drugim vpliva na delovanje centralnega živčnega sistema.

Pretirana količina škodljivih bakteriji ovira delovanje prebavil in tudi živčevja, dobre bakterije pa na drugi strani pozitivno vplivajo na oboje. Zato si večkrat privoščite kefir, kislo zelje, jogurte in druga, s probiotiki bogata živila.

Poskrbite za primerno količino vitaminov B kompleksa

Ti vplivajo na presnovo, nadzorujejo delovanje živčevja in pomagajo pri sintezi domala vseh nevrotransmitorjev ter s tem vplivajo na soočanje s stresom. Pomanjkanje vitamina B6 vodi v razdražljivost in nespečnost ter depresijo, pomanjkanje vitamina B5 vodi v visok krvni tlak in povišan stres, B12 je nepogrešljiv za dobro delovanje živčnega sistema.

Za primerno količino vitaminov B kompleksa poskrbite s pestro prehrano z veliko sadja, zelenjave in celih žit, rib in tudi rdečega mesa.

Priporočamo tudi: VIDEO: Tako boste naredili popolne jabolčne štruklje

Preberite še: Štiri barve za beg pred stresom

Morda vas zanima tudi: Na ta prehranski dodatek prisega celo Meghan Markle (z njim si je pomagala med stresnimi pripravami na poroko)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)