Kako otroku olajšati uporabo maske v šoli

Očitno bodo maske še dolgo naši spremljevalci in tudi najmlajši so se primorani nanje navaditi.

15.9.2021 ob 5:10 | Foto: Oksana Aksenova/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako otroku olajšati uporabo maske v šoli

Začela se je šola in otroci vseh starostnih skupin so v skupnih prostorih izobraževalnih ustanov primorani nositi zaščitne maske, starejši od 11 let pa tudi v razredih.

A ker je nošenje maske za nekatere starše še vedno sporno, čeprav velja za enega od načinov zaščite pred okužbo z novim koronavirusom in ker malčki težje dojemajo dejstvo, da z njo varujejo sebe in druge, je Huffington post zbral nekaj napotkov, s katerimi boste vašemu šolarju približali in  olajšali uporabo tovrstne zaščite.

Povejte, da je neprijetno zanj in za vas

"Neskončne debate glede mask in drugih zaščitnih ukrepov ter posledična polarizacija družbe nudi veliko izzivov ter ustvarja nemalo zmede tako pri malčkih kot pri odraslih," navaja otroška psihiatrinja Helen Egger.

Eggerjeva ob tem dodaja, da je dobro otroka opozoriti na morebitni družbeni pritisk. Zlasti, če se giblje v okolju, kjer maske večina zavrača. Pritisk in nelagodje, ki bi lahko bila posledica tega, sta neprijetna za otroke in tudi za odrasle.

Če boste pri svojemu šolarju opazili s tem povezane stiske in dvome, se o njih odkrito pogovorite in predvsem samozavestno stojte za svojimi odločitvami.

 

Izpostavite pozitivne vidike

Otroku jasno in nedvoumno pojasnite, zakaj ste se sami in zakaj so se člani vaše družine odločili nositi masko. Pri tem uporabljajte besede in izraze, ki jih razume ter mu na dojemljiv način predstavite konkretne razloge.

"Z vidika otrok so pomembna dejstva in rutina. Preprosto povejte, da z masko varujete sebe in druge. Prav tako je pomembno, da okoli maske ne delate drame in na noben način ne nakazujete, da vam je uporaba te odveč.

Naj bo preprosto del rutine, tako kot je umivanje zob in česanje las," svetuje Eggerjeva.

Pri tem psihologinja Aude Henin opozarja na še en vidik: "Ne bodite agresivni in nesramni do ljudi, ki maske zavračajo. Izjave v smislu, starši, ki otroke v šole pošiljajo brez maske, so sebični, nesramni, neumni … so povsem neprimerne. Takšna retorika že tako zmedenim otrokom prav nič ne pomaga."

Bodite pripravljeni na morebitne konflikte

Otroci praviloma niso dovzetni za negativnosti, ki jih obdajajo, vendar je kljub temu dobro biti pripravljen na dejstvo, da se bodo med tistimi z maskami in onimi brez, pojavila nesoglasja, o katerih vam bo malček potožil.

V tem primeru globoko vzdihnite in mu mirno povejte, naj poišče družbo nekoga, ki se ne obremenjuje s tem, ali nosi masko ali je ne. Kajti povsem primerno je sprejemati drugačne odločitve od naših.

Prav tako je dobro otroka pripraviti na morebitna vprašanja o tem, zakaj nosi masko. "Odločitev je dobra zame in za mojo družino," je denimo odličen odgovor, je povedala Heninova.

Redno preverjajte

Seveda so malčki navdušeni, da so lahko znova sedli v šolske klopi, a prav v tem navdušenju se kaj hitro lahko zgodi, da pozabijo na stvari, ki bi jih lahko zavarovale pred okužbo.

"Najpomembnejše je, da se s svojim šolarjem odkrito pogovarjate o nošenju maske, da poslušate njegove morebitne skrbi, odgovarjate na njegova vprašanja in se zavedate, da četudi se vam skrbi včasih zdijo smešne in nepomembne, z njihovega stališča igrajo veliko vlogo,"opozarja Heninova.

Vedno imejte v mislih, da je veliko otrok med pandemijo utrpelo mnogo stisk, ki so vodile v tesnobnost in depresijo. Če vas karkoli skrbi glede otrokovega zdravja in počutja, se o tem pogovorite z njim, njegovo učiteljico ter pediatrinjo.

Nagradite ga

Ni vselej lahko biti otrok, prav gotovo pa ni lahko biti otrok v več kot 18 mesecev trajajoči pandemiji. Nagrajevanje malčkovega prispevka v boju z njo je zato še en pomemben korak v lajšanju stisk in tegob, ki so povezane tudi z nošenjem maske.

"Zato ga ob pravilnem ravnanju nagradite. Z nečim, kar rad počne, s skupno igro, zabavnim preživljanjem prostega časa ali s čim drugim, kar mu veliko pomeni. Ter tako na pozitiven način spodbudite otroka k nošenju maske in k upoštevanju drugih zaščitnih ukrepov," svetuje pedopsihiatrinja.

Preberite še: Neješči otroci: Kako vemo, ali otrok res poje premalo (odgovarja pediatrinja)

Morda vas zanima tudi: Tako vadba z masko v resnici vpliva na pljuča in na samo izvedbo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)