Šest strašljivih težav razvajenih otrok, potem ko odrastejo

Razvajeni otroci se v odrasli dobi soočajo s prav posebnimi težavami.

5.7.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest strašljivih težav razvajenih otrok, potem ko odrastejo

Se zgodi, da so starši premalo kritični do svojih otrok, jim v prepričanju, da so sončki, ki si vse zaslužijo v presežkih, v vsem ugodijo, jim vse dovolijo, so do njih pretirano zaščitniški in jih zasipajo z vsemi mogočimi materialnimi dobrinami.

Na koncu otroci, ki odraščajo v takšnih pogojih, postanejo razvajeni in nepripravljeni na življenje v odrasli dobi, zato se tedaj soočajo s prav posebnimi izzivi ali, bolje rečeno, težavami. Šest najpogostejših izpostavlja portal Miss mama.

Ne znajo se soočati s porazom

Prej ali slej se vsak sreča z razočaranjem, porazom in neuspehom. Otroci, ki jih starši v mladosti in otroštvu pred njimi zavzeto ščitijo in varujejo, na trda tla velikokrat padejo tedaj, ko so že izoblikovane osebnosti brez tovrstne izkušnje, s katero se ne znajo in ne zmorejo soočati, zato ne vedo, kako se ob porazu obnašati in kako ga premagovati, kar vodi v vedno nova razočaranja in tudi deviantna obnašanja.

Prehitro obupajo

Prav zato, ker se v otroštvu niso naučili soočati s težavami, porazi in padci vselej, ko se nekaj ne odvija po njihovem scenariju, prehitro vržejo puško v koruzo in obupajo.

Vztrajnosti namreč ne poznajo, posledično sebe velikokrat oropajo za uspeh.

Ne prenesejo kritike

V otroštvu so bili vedno v središču pozornosti, sleherni njihovi želji je bilo ugodeno, njihova pričakovanja so bila vselej izpolnjena, vedno so bili deležni le pohval.  

Zato so, ko na razgovoru ne dobijo službe, ko dekle zavrne povabilo na zmenek ali ko jih nekdo kritizira, užaljeni, razočarani ter lahko celo agresivni. Kritike in zavrnitve namreč ne prenesejo.

 

Vse, kar jim je dano, jemljejo kot samo po sebi umevno

Ker se niso nikoli za nič trudili in ne borili, so prepričani, da je tisto, kar dobijo ali kar jim je namenjeno, samo po sebi umevno. Hvaležnost je zato v njihovem svetu povsem tuja lastnost.

Ne znajo prevzemati pobude

Tudi ko gre za njihove ozke interese, saj v otroštvu niso spoznali, da je nekaj mogoče doseči le s trudom in lastnim udejstvovanjem.

Nesamostojni so in prepričani, da so vselej preobremenjeni

Oni ne vedo, da se morajo naročiti pri zdravniku, na upravni enoti prijaviti nov naslov prebivališča, naročiti nov potni list ali osebno izkaznico. Videti je, kot bi bili v svetu odraslih povsem izgubljeni, saj so vse zanje nekoč počeli drugi. Padec na realna tla je zato več kot trd in zdi se jim, da jim življenje nalaga preveč nalog.

Pa še malo tolažbe: za vse, nekoč sončke in razvajenčke obstaja dobra novica: na srečo je mogoče neprijetno zapuščino vzgoje zaobiti. Ljudje se celo življenje učimo in se prilagajamo zahtevam, ki jih prinaša življenje. Ne glede na to, kako razvajeni smo bili kot otroci. Če je seveda prisotna volja. 

Preberite še: Angelina Jolie spregovorila o veliki težavi, ki jo ima z otroki

Morda vas zanima tudi: Marko Juhant o nagrajevanju za šolski uspeh: Letos kolo, drugo leto avto ali barka?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)