Otroci, rojeni v septembru, odstopajo od svojih vrstnikov. Preberite, zakaj

Da so uspešnejši tudi kot odrasli, potrjuje tudi stroka.

26.8.2021 ob 5:05 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Otroci, rojeni v septembru, odstopajo od svojih vrstnikov. Preberite, zakaj

Otroci, rojeni v septembru, so bolj uspešni od svojih vrstnikov. Horoskop in položaj zvezd tokrat s tem nimajo nobene povezave, da imajo v septembru rojeni otroci v povprečju boljše ocene in učne uspehe, kažejo namreč znanstvene študije.

Ameriška neprofitna raziskovalna organizacija National Bureau of Economic Research je preučevala učne uspehe otrok, starih od 6 do 15 let in ugotovila, da so ti v povprečju boljši od vrstnikov. S posebnimi algoritmi, s katerimi so predvidevali tudi uspešnost nadaljnjega šolanja in kariero, so prišli do zaključka, da so se zaradi boljših ocen lahko vpisali na zahtevnejše fakultete in tudi, da je zanje manj verjetno, da bi storili kriminalno dejanje.

Ameriški raziskovalci so predvidevali, da so septembra rojeni otroci v razredih med najstarejšimi in da je tudi v tem razlog njihovih uspehov. Pri otroških letih so, v primerjavi z drugimi življenjskimi obdobji, te razlike še opazne. Posledično, zlasti v ZDA, imajo ti otroci prednost pri vpisu na aktivnosti in zahtevnejše programe, kar pomembno vpliva na kognitivni razvoj otroka v primerjavi z vrstnikom. 

A brez skrbi, tudi otroci, rojeni v drugih mesecih leta, so lahko enako uspešni, na učni uspeh pa vplivajo še številni drugi dejavniki.

Preberite še: Pet načinov, kako po počitnicah uvesti dobro spalno rutino

Morda vas zanima tudi: Deset čudovitih lastnosti poleti rojenih otrok


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)