Odlični razlogi za mandlje

Nova raziskava je izpostavila še en pozitiven učinek mandljev na postavo ter zdravje srca.

18.5.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Odlični razlogi za mandlje

Splošno prepričanje je, da ima s hrano zaužita energija na postavo enak učinek, ne glede na vir. Za primer: 2000 džulov (500 kalorij) je 2000 džulov, pa naj v telo pridejo s kruhom, zelenjavo ali oreščki. A očitno temu ni ravno tako. Vsaj ne, kar zadeva mandlje.

V publikaciji Mayo Clinic Proceedings so objavili rezultate raziskave, v kateri so pod drobnogled vzeli 22 moških in žensk s povišanim holesterolom in jih v treh mesecih izpostavili različnim režimom prehranjevanja.

Več korakov

Dva od njih sta vključevala mandlje kot dodatek prehrani. V dvanajstih tednih, kolikor je preizkus trajal, so znanstveniki ugotavljali, koliko energije iz teh oreščkov je biološko dostopne, kar pomeni, da jo prebavila v celoti absorbirajo. Tretji model prehranjevanja je vključeval mafine, ki so bili po prehranski vrednosti z vidika energije, vlaknin, beljakovin in maščob identični zaužitim mandljem.

Dejstvo: mandlji ne redijo

Na koncu se je izkazalo, da približno 20 odstotkov energije iz mandljev prebavila sploh niso absorbirala. Prav tako sodelujoči kljub maščobam in energiji iz oreščkov niso pridobili kilogramov. Zgodba z mafini je bila drugačna. Energijo iz njih je telo v celoti izkoristilo, posledično so pripomogli k višji telesni teži.

 

"Res je sicer, da je bila študija izvedena na majhnem vzorcu, a že prejšnje raziskave so pokazale podobne rezultate," je povedal avtor, John Sievenpiper z oddelka za prehranske znanosti univerze Toronto.

"Očitno biološka dostopnost energije iz posamičnih živil ni enaka količini energije, ki jo določeno živilo telesu dovaja. To bi lahko spremenilo odnos do mandljev, ki so sicer od nekdaj veljali za zdravo živilo, a jih je zaradi visokega deleža maščob in zaradi visoke energijske vrednosti vedno spremljalo priporočilo o zmernem uživanju."

Strokovnjak ob tem dodaja, da je pomembno dejstvo, da so v študijo vključili posameznike s povišanim holesterolom, saj prav osebe s to težavo velikokrat zavračajo oreščke, tudi mandlje, kajti bojijo se, da bi se zaradi njih dodatno kopičili kilogrami.

Dobri za srce in zdravje na sploh

"Dokazano je, da mandlji znižujejo količino slabega holesterola v krvi in tako pripomorejo k zdravju srca in ožilja," dodaja Sievenpiper in nadaljuje, da so zato priporočljivo živilo za vse, ki imajo povišan holesterol. Ob tem zagotavljajo še mnoge vitamine, minerale in fitonutrijente ter so odlična sestavina zdrave in uravnotežene prehrane."

Skratka: če ste se zato, ker vsebujejo veliko energije in maščob, mandljem odpovedali, imamo za vas dobro novico: brez skrbi si jih lahko privoščite, ne da bi s tem ogrožali postavo, hkrati pa boste poskrbeli še za zdravo srce.

Povzeto po portalu Eat this not that

Preberite še: Tri ženske razkrivajo jedilnik, s katerim so izgubile najbolj trdovratne kilograme

Morda vas zanima tudi: Pet najbolj zdravih vrst oreščkov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)