Arašidi niso oreščki, banane so radioaktivne in druge zanimivosti o hrani

Tudi o tako vsakdanjih živilih, kot so jajca, banane in kava, najbrž ne veste vsega.

7.12.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Arašidi niso oreščki, banane so radioaktivne in druge zanimivosti o hrani

Velikokrat je treba priznati, da o stvareh, ki jih vidimo, uporabljamo in tudi jemo vsak dan, vemo najmanj. To dokazujejo zanimiva, a neznana dejstva o čisto vsakdanjih živilih, ki jih je za portal loveFOOD izpostavila prehranska strokovnjakinja Angela Dowden.

Med se nikoli ne pokvari

Med, ki je primerno shranjen v dobro zaprti primerni embalaži, se dobesedno nikoli ne pokvari. Dokaz temu so 3000 let stare posode z medom, ki so jih arheologi našli v egipčanskih piramidah.

V mandljih je dvakrat več kalcija kot v mleku

V sto gramih mandljev je 240 miligramov kalcija, ki je nepogrešljiv za močne kosti in zdrave zobe. V sto gramih delno posnetega mleka je tega minerala 120 miligramov.

Kozarec pomarančnega soka ima prav toliko sladkorja kot kozarec gazirane pijače

Oboje vsebuje približno deset odstotkov sladkorja. Seveda je pomarančni sok bolj zdrav, saj so v njem še vitamini in minerali, pa vendar zaradi vsebnosti sladkorja tudi z njim ni dobro pretiravati.

Po tridesetem kosti postajajo šibkejše ne glede na to, kaj jeste

Primerna količina kalcija iz mlečnih izdelkov, zelene zelenjave, rib in oreščkov je obvezna v mladih letih, kajti v tridesetih kosti dosežejo optimalno kostno maso. Zdrav življenjski slog je tudi kasneje nepogrešljiv na zdravje kosti, vendar pa prehrana tedaj nanje vpliva v mnogo manjši meri.

Z enim korenčkom telo dobi dovolj vitamina A za ves dan

Kuhan korenček, težak približno 80 gramov, pokrije dnevne potrebe telesa po vitaminu A, ki znašajo 1,480 mikrograma. Najboljši je kuhan korenček v družbi maščobe, saj se med kuhanjem zmehčajo celične stene korenja, olje pa pripomore k absorpciji vitamina A, ki je topen v maščobi.

Testenine v solati so prijaznejše do postave, kot tople

V kuhanih in kasneje pohlajenih testeninah del škroba postane neprebavljiv in ga telo ne more absorbirati.

Jajca v hladilniku prodajajo le v nekaterih državah

Preden v Združenih državah Amerike, v Avstraliji in na Japonskem jajca pridejo v trgovino, jih operejo in razkužijo. Kar pomeni, da z njihove lupine odstranijo zaščitno plast, ki bakterijam preprečuje, da bi prišle v vsebino. V Veliki Britaniji in Evropski uniji pranje jajc pred prodajo ni dovoljeno, zaradi naravne zaščite pa so pred bakterijami varne tudi izven hladilnika.

Kikirikiji niso oreščki

Kikirikiji v bistvu sodijo v skupino stročnic. Tako kot leča in fižol. Za razliko od lešnikov, orehov in mandljev, namreč v strokih rastejo pod zemljo.

Posušen timijan vsebuje 45-krat več železa kot govedina

V sto gramih posušenega timijana je 123 miligramov železa, kar je kar 45-krat več kot v enaki količini govedine.

Seveda pa je posušen timijan začimba in le dodatek hrani ter z njim ni mogoče zaužiti primernih količin tega minerala.

Čajne vrečke so nastale po naključju

Po nekaterih navedbah je ameriški prodajalec čajev Thomas Sullivan leta 1908 svojim strankam čaj začel prodajati v svilenih vrečicah. Namesto da bi kupci njihovo vsebino stresli v vodo, so polne položili s skodelice in jih prelili z vodo. Iz te napake se je rodila čajna vrečka.

Ljudje in morski prašički ne morejo proizvajati vitamina C

Skoraj vse živali lahko vitamin C proizvajajo v telesu in jim ga ni treba uživati s hrano. Izjema so nekatere vrste netopirjev, morski prašički in ljudje.

Banane so radioaktivne

Banane so bogate s kalijem, mineralom, ki v telesu skrbi za ravnovesje tekočin in ohranja krvni tlak v zdravih vrednostih. Sicer majhna količina tega kalija se nahaja v nestabilni radioaktivni obliki, ki ga skupaj z običajnim kalijem zaužijemo, ko pojemo banano. Tudi drugo sadje in zelenjava, bogata s kalijem, je do določene mere radioaktivna, a ne toliko, da bi to negativno vplivalo na zdravje.

Kava je v resnici sadje

Najbrž niste med nakupom kave nikoli razmišljali, da so drobna zrna, ki se spremenijo v krepčilno tekočino, v bistvu delčki sadežev.

Zrna kave namreč niso nič drugega, kot koščice sadov grma kavovec, ki ima rdeč plod, ta pa v sebi, podobno kot češnje, breskve in slive, skriva trdo vsebino, katera po primerni obdelavi postane okusna pijača.

Preberite še: Hrana z največ vitamina D

Morda vas zanima tudi: Kaj se bo zgodilo, če boste pojedli dve jajci na dan


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)