7.12.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Velikokrat je treba priznati, da o stvareh, ki jih vidimo, uporabljamo in tudi jemo vsak dan, vemo najmanj. To dokazujejo zanimiva, a neznana dejstva o čisto vsakdanjih živilih, ki jih je za portal loveFOOD izpostavila prehranska strokovnjakinja Angela Dowden.
Med, ki je primerno shranjen v dobro zaprti primerni embalaži, se dobesedno nikoli ne pokvari. Dokaz temu so 3000 let stare posode z medom, ki so jih arheologi našli v egipčanskih piramidah.
V sto gramih mandljev je 240 miligramov kalcija, ki je nepogrešljiv za močne kosti in zdrave zobe. V sto gramih delno posnetega mleka je tega minerala 120 miligramov.
Oboje vsebuje približno deset odstotkov sladkorja. Seveda je pomarančni sok bolj zdrav, saj so v njem še vitamini in minerali, pa vendar zaradi vsebnosti sladkorja tudi z njim ni dobro pretiravati.
Primerna količina kalcija iz mlečnih izdelkov, zelene zelenjave, rib in oreščkov je obvezna v mladih letih, kajti v tridesetih kosti dosežejo optimalno kostno maso. Zdrav življenjski slog je tudi kasneje nepogrešljiv na zdravje kosti, vendar pa prehrana tedaj nanje vpliva v mnogo manjši meri.
Kuhan korenček, težak približno 80 gramov, pokrije dnevne potrebe telesa po vitaminu A, ki znašajo 1,480 mikrograma. Najboljši je kuhan korenček v družbi maščobe, saj se med kuhanjem zmehčajo celične stene korenja, olje pa pripomore k absorpciji vitamina A, ki je topen v maščobi.
V kuhanih in kasneje pohlajenih testeninah del škroba postane neprebavljiv in ga telo ne more absorbirati.
Preden v Združenih državah Amerike, v Avstraliji in na Japonskem jajca pridejo v trgovino, jih operejo in razkužijo. Kar pomeni, da z njihove lupine odstranijo zaščitno plast, ki bakterijam preprečuje, da bi prišle v vsebino. V Veliki Britaniji in Evropski uniji pranje jajc pred prodajo ni dovoljeno, zaradi naravne zaščite pa so pred bakterijami varne tudi izven hladilnika.
Kikirikiji v bistvu sodijo v skupino stročnic. Tako kot leča in fižol. Za razliko od lešnikov, orehov in mandljev, namreč v strokih rastejo pod zemljo.
V sto gramih posušenega timijana je 123 miligramov železa, kar je kar 45-krat več kot v enaki količini govedine.
Seveda pa je posušen timijan začimba in le dodatek hrani ter z njim ni mogoče zaužiti primernih količin tega minerala.
Po nekaterih navedbah je ameriški prodajalec čajev Thomas Sullivan leta 1908 svojim strankam čaj začel prodajati v svilenih vrečicah. Namesto da bi kupci njihovo vsebino stresli v vodo, so polne položili s skodelice in jih prelili z vodo. Iz te napake se je rodila čajna vrečka.
Skoraj vse živali lahko vitamin C proizvajajo v telesu in jim ga ni treba uživati s hrano. Izjema so nekatere vrste netopirjev, morski prašički in ljudje.
Banane so bogate s kalijem, mineralom, ki v telesu skrbi za ravnovesje tekočin in ohranja krvni tlak v zdravih vrednostih. Sicer majhna količina tega kalija se nahaja v nestabilni radioaktivni obliki, ki ga skupaj z običajnim kalijem zaužijemo, ko pojemo banano. Tudi drugo sadje in zelenjava, bogata s kalijem, je do določene mere radioaktivna, a ne toliko, da bi to negativno vplivalo na zdravje.
Najbrž niste med nakupom kave nikoli razmišljali, da so drobna zrna, ki se spremenijo v krepčilno tekočino, v bistvu delčki sadežev.
Zrna kave namreč niso nič drugega, kot koščice sadov grma kavovec, ki ima rdeč plod, ta pa v sebi, podobno kot češnje, breskve in slive, skriva trdo vsebino, katera po primerni obdelavi postane okusna pijača.
Preberite še: Hrana z največ vitamina D
Morda vas zanima tudi: Kaj se bo zgodilo, če boste pojedli dve jajci na dan
oddajte komentar