Kaj vaš ginekolog najprej opazi

Ginekologi imajo izurjeno oko in opazijo tudi stvari, na katere njihove pacientke ne bi nikoli pomislile.

2.6.2023 ob 5:55 | Foto: Keith Brofsky (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj vaš ginekolog najprej opazi

Z vstopom v ginekološko ambulanto vam je malce neprijetno. Konec koncev gre za izjemno intimen, oseben in včasih stresen pregled.

A zapomnite si nekaj: osnovna in glavna naloga ginekologa je skrbeti za vaše reproduktivno in zdravje nasploh ter iskanje kazalnikov, ki pričajo o morebitnih težavah. Specialisti s tega področja imajo izurjeno oko in so pozorni na več stvari, ki opozarjajo nanje.

Kaj torej ginekologi najprej opazijo?

Splošno zdravje in življenjski slog

Od trenutka, ko vstopite v ambulanto, se začne ocenjevanje dejavnikov, ki pričajo o vašem splošnem zdravju ter življenjskem slogu.

Izkušeno oko hitro opazi, če premalo spite, da se nezdravo prehranjujete, da premalo pijete, imate nezdrave razvade, da zanemarjate telesno vadbo in podobo.

Vse domneve praviloma strokovnjak potrdi s pregledom in pogovorom, v katerem pacientka izpostavi težave: pretirana vadba in stroge diete denimo lahko slabo vplivajo na menstruacije, kajenje in pretiravanje z alkoholom niža tveganje za zanositev.

 Stefan Amer/Gettyimages

Menstrualni cikel

Sam menstrualni cikel veliko pove o življenjskem slogu ženske. Zlasti, če gre za neredne menstruacije, ki so praviloma posledica hormonskega neravnovesja.

To se odraža še s spremenljivim razpoloženjem, napihnjenostjo, kožnimi spremembami in ga povzroča več dejavnikov: že omenjeni nezdrav življenjski slog, stroge diete, pretirana vadba.

Kožo, lase in nohte

Ginekolog hitro opazi kazalnike hormonskega neravnovesja, denimo redkejše in tanjše lase ali pretirano poraščenost po obrazu, ki je največkrat posledica policističnih jajčnikov ali težav s ščitnico.

Ob teh zaznamkih praviloma svetuje pregled pri endokrinologu, ki preveri hormonsko stanje v telesu.

 

Enako velja za spremembe na koži, ki je bledična ali suha, in na nohtih, ki so lomljivi in listasti.

Anemija je ena od sprememb, ki jo izdaja koža, običajno jo spremljata še zadihanost in utrujenost ter jo potrdijo krvni testi, na podlagi katerih zdravnik predpiše primerno terapijo.

Trebuh

Še preden ležete na stol, ginekolog oceni vaš trebuh in njegovo obliko, zlasti preveri, če ni na njem morda preveč maščobe. Maščoba, ki se kopiči na trebuhu, ovira zdravje srca in ožilja ter predstavlja višje tveganje za nekatere bolezni.

Med samim pregledom s pomočjo otipa specialist zaznava morebitne asimetričnosti in bolečine ob pritisku, zatrdline in podobno, kar lahko nakazuje na ciste na jajčnikih, miome ali na druge ginekološke težave. Nekatere od njih vzbujajo le nelagodje, druge imajo resnejše posledice.

 Ivan Balvan/Gettyimages

Vaginalno zdravje

Seveda je pozoren na vaginalno zdravje in opravlja teste, ki nakazujejo na predrakave ali rakave spremembe na materničnem vratu, morebitno prisotnost HPV virusa, kazalnike morebitnega vnetja ali okužbe, kot so izcedek, neprijeten vonj in znake spolno prenosljivih bolezni ter ob diagnozi svetuje primerno zdravljenje.

Zdravje dojk

Ginekolog oziroma porodničar ni pozoren le na zatrdline v dojkah, temveč tudi na njihovo velikost, obliko ali asimetričnost, ki morda nakazujejo na hormonsko neravnovesje.

Poleg tega opazi še izcedek iz bradavic, vraščenost teh ali kožne spremembe, ki bi lahko nakazovale na resnejše težave.

Vaše čustveno stanje

Čustveno stanje velikokrat odraža hormonsko (ne)ravnovesje. Znake tesnobnosti, razdražljivosti ali potrtosti razume kot povišane količine stresnih hormonov v telesu. 

Vse to vpliva na splošno in tudi reproduktivno zdravje zato je zanj pomembno, da imate ob sebi ljudi, na katere se lahko zanašate in v stiski obrnete ter tako poskrbite za zdravje svojih reproduktivnih organov, za zdravo plodnost in za višjo kvaliteto življenja nasploh.

Pri naslednjem obisku ginekologa imejte vse to v mislih, predvsem pa, ne sramujte se ničesar, bodite odkriti in pošteni, pred srečanjem si sestavite seznam dilem, s katerimi se soočate ter tako dodobra izkoristite obisk pri svojem ginekologu.

Povzeto po portalu The Healthy.com

Preberite še: 7 na prvi pogled neobičajnih, a v resnici povsem normalnih dejstev o nožnici

Morda vas zanima tudi: Najpogostejše težave žensk v spolnosti (kako jih prepoznati in odpraviti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)