Ginekologi opozarjajo: V prid zdrave intime nikar ne počnite tega

V korist intimnega zdravja in kvalitetnega spolnega življenja se je treba po nasvetu ginekologov izogibati sicer pogostim napakam.

13.5.2023 ob 6:05 | Foto: Ross Helen(naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ginekologi opozarjajo: V prid zdrave intime nikar ne počnite tega

Res je, da je nožnica vir užitkov in zabave, a iz najrazličnejših razlogov včasih povzroča tudi težave oziroma s srbenjem, izcedkom, mozoljčki na koži okoli nje ali bolečino opozarja, da je v stiski.

Zaradi takšnih in drugačnih obiskovalcev (tamponi, prsti, moški spolni organ) je namreč izpostavljena bakterijam in dražečim snovem, na kar se odzove. Včasih težave z njo povzroča nepravilna nega, včasih so krivi tisti dnevi v mesecu, v vsakem primeru pa ginekologinji Lakeisha Richardson in Mary Jane Minkin svetujeta ženskam, naj se v korist zdravja intimnih organov izogibajo nekaterim, sicer pogostim napakam.

Katere imata v mislih?

Spolni odnos pri premalo navlaženi nožnici

Celo pri ženskah, ki si resnično želijo seksa, se včasih zgodi, da telo ne sodeluje z njimi in nožnica pred ter med penetracijo ni dovolj navlažena. Kadar je ta med intimnim aktom presuha, v njej prihaja do trenja, trenje povzroča bolečino in pekoč občutek.

"Med svojim delom pogosto srečujem ženske, ki potožijo zaradi krvavenja ali bolečine med seksom, ki sta posledici vaginalne suhosti," je povedala Richardsonova. "Prepričana sem, da je to posledica pomanjkanja znanja o uporabi lubrikantov.

Denimo: četudi nekdo tega ne potrebuje na samem začetku spolnega odnosa, se lahko vaginalna suhost pojavi, kadar akt dolgo traja. Dodaten lubrikant je treba včasih uporabiti večkrat in predvsem v primerni količini. Kljub primerni vzburjenosti se kdaj lahko zgodi, da vagina ne zmore proizvajati dovolj naravne vlage."

Lubrikant je torej najboljši prijatelj nožnice, zato bi moral biti takšen na vodni osnovi prisoten v domala vsaki spalnici. In predvsem, ne sramujte se ga uporabljati.

Ginekologinja ob tem dodaja, da je za ženske, katerih vaginalna suhost ni povezana s spolnim aktom, temveč s hormonskimi spremembami ali menstrualnim ciklom, priporočljiva uporaba vaginalnih vlažilcev, ki jih je treba ne glede na spolno aktivnost nanašati približno vsake tri dni.

"Vaginalni vlažilci s primerno vrednostjo pH ne vsebujejo hormonov, nimajo vonja in zato ne povzročajo draženja. Izogibajte pa se produktom, ki imajo močan vonj in vsebujejo veliko kemikalij. Kajti ti so sami po sebi dražeči in zdravju nožnice ne najbolj prijazni."

Trud, da bi nožnica dišala po rožicah

Nožnica naj ne bi dišala kot cvetje. Ima svoj naravni vonj, ki je posledica na njej prisotnih telesnih tekočin. Obe ginekologinji se strinjata, da pri njeni negi ne bi smeli uporabljati nobenih preparatov, ki naj bi jo očistili, ji zagotovili svežino in jo odišavili. Vse to zmore običajna voda.

"Vsem svojim pacientkam svetujem, naj se znebijo raznoraznih mil, ki naj bi bile namenjene čiščenju nožnice. Ta namreč uničujejo vrednost pH intimnih predelov in rušijo naravno ravnovesje na njih, s tem se poviša tveganje za okužbe in vnetja," je povedala Richardsonova.

"Morda ste slišali ali prebrali za tako imenovano čiščenje vagine s paro ali za maske, ki so namenjene negi intime. Oboje ne samo, da je nesmiselno, je tudi zelo nevarno in nima nobenih klinično dokazanih prednosti," je dodala Minkinova:

"Vagina ne potrebuje dezinfekcije. Na njej so namreč bakterije, ki tam morajo biti in jih ne želite odstraniti. Če se na njej pojavijo bakterije, ki njenemu zdravju škodujejo, je edini pravi način zdravljenja uporaba antibiotikov, ki jih mora predpisati zdravnik.

Uporaba pare na vagini lahko povzroči resne opekline. Tkiva tam so namreč zelo občutljiva. Uporaba raznih mask pa ima lahko tudi toksičen učinek na nežen telesni predel."

Ob tem ginekologinji odsvetujeta uporabo odišavljenih gelov, robčkov in drugih pripomočkov, ki naj bi nožnici zagotavljali prijeten vonj.

"Večina mil in drugih pripomočkov je bazičnih, kar pomeni, da porušijo naravno kislost intimnega predela in s tem povišajo tveganje za prekomerno rast glivic, ki škodujejo zdravju intime," je še povedala Minkinova.

Zanemarjanja zdravja vagine tedaj, ko okužba ni prisotna

Ukrepati je treba preventivno. Prav je, da ko se pojavijo težave z intimnim zdravjem v obliki srbenja, pekočega občutka in izcedka, obiščete ginekologa, ki bo predpisal primerno zdravljenje.

"A še bolje je preprečiti, da bi do težav sploh prišlo, zato nožnici dovolj pozornosti namenjate, četudi z njo nimate posebnih težav," svetuje Richardsonova:

"Z vaginalnimi probiotiki lahko vzdržujete zdravo mikrofloro na intimnem področju, Praviloma so v njih zastopane bakterije iz rodu lactobacilli, ki po naravni poti pomagajo pri ohranjanju vaginalnega ekosistema. Uporaba teh je zlasti priporočljiva za osebe, ki so pogosto žrtve vnetja in okužb."

Ginekologinji ob tem opozarjata, da bodite pri nakupu previdni in da se pred uporabo posvetuje s svojim ginekologom. Ob tem dodajata, da na zdravje nožnice pozitivno vpliva že s probiotiki bogata hrana.

Prepričanje, da je vsaka kontracepcija sinonim za varen seks

Vse oblike kontracepcije ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi. Kontracepcijske tabletke so denimo odlične v zaščiti pred nosečnostjo, ne pa tudi pred spolno prenosljivimi okužbami. Enako velja za maternične vložke. Zato je pomembno, da čeprav uporabljate hormonsko kontracepcijo, niste pa v ekskluzivnem razmerju, uporabljate tudi kondom.

"Strah mnogih žensk je, da bodo pri nezaščitenem seksu nenačrtovano zanosile. Na drugi strani je večina prepričanih, da se okužba s spolno prenosljivimi boleznimi njim ne more zgoditi," navaja Richardsonova in opozarja, da na te bolezni ni nihče imun in da bi morala biti previdnost s tega naslova vedno na prvem mestu.

Zadrega glede obiska ginekologa

"Ženske so, ko gre za intimno zdravje, pogosto še vedno na moč sramežljive in o njem ne govorijo z osebnim zdravnikom ali ginekologom," je na podlagi svojih izkušenj povedala Richardsonova in dodala: "Želim si, da bi bile pacientke bolj odprte, manj zadržane in da vprašanj, še manj pa težav, ne bi zadrževale zase.

Ne glede na to, za kakšne težave ali dileme gre, zavedati bi se morale, da je ginekolog zavezan molku, da so takšni pogovori zaupne narave in da je le malo stvari, ki jih v ginekoloških ordinacijah še nismo videli. Zadrega je odveč, mi ne obsojamo, temveč samo poslušamo in skušamo pomagati.

Vemo, kakšna vprašanja moramo zastaviti, da bi dobili jasno sliko, ne vtikamo pa se v zadeve, ki se nas ne tičejo. Za nas je pomembno zgolj zdravje pacientke."

"Priporočljivo je tudi, da se ženska na obisk ginekologa pripravi in pride z vprašanji, ki jo zanimajo.

Neumnih vprašanj v naših ordinacijah ni in na vsako se trudimo odgovoriti, kajti vse, kar si želimo, je pacientkam pomagati," je dodala Minkinova.

Povzeto po portalu Mind body and Green

Preberite še: 8 stvari, ki jih ginekologi ženskam resnično odsvetujejo

Morda vas zanima tudi: To je najbolj zdravilni plevel, ki zdravi vsa ta zdravstvena stanja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)