7 na prvi pogled neobičajnih, a v resnici povsem normalnih dejstev o nožnici

Ženski intimni organi so nemalokrat vir skrbi pripadnic nežnejšega spola, a velikokrat je zaskrbljenost glede nožnice čisto odveč.

17.9.2022 ob 5:44 | Foto: Volodymyr Bushmelov/Gettyimages | Avtor: M. FL.

 7 na prvi pogled neobičajnih, a v resnici povsem normalnih dejstev o nožnici

Svoje skrbi glede nožnice le težko zaupate prijateljicam, tudi pri ginekologu o njih največkrat molčite, a prav on je tam zato, da razblini nekatere, z vagino povezane dvome.

S katerimi se v svojih ordinacijah najpogosteje srečujejo ginekologi in kaj ob njih svetujejo, je za portal Self povedala profesorica ginekologije na medicinski šolo Yale Mary Jane Minkin, ki ob enem pomirja: v večini primerov ni razloga za zaskrbljenost.

Dolge ali nesimetrične sramne ustnice

Zaskrbljenost glede videza in oblike sramnih ustnic je v ordinacijah najpogostejša, je povedala ginekologinja. Nekaterim se zdijo prevelike, drugim premajhne, tretjim preozke, pretanke … skratka, dvomov je ogromno:

"Menim, da je razlog za pretirano obremenjevanje s sramnimi ustnicami dejstvo, da so si začele ženske intimo depilirati, s tem pa se razkrije tisto, kar naj bi bilo skrito pod dlakami.

Hkrati pornografski filmi ustvarijo predstavo o tem, kakšne naj bi bile sramne ustnice in če od videnega odstopajo, so ženske zaskrbljene. A povsem neupravičeno.

Na svetu ni dveh enakih oblik sramnih ustnic, vsaka oblika in velikost pa sta normalni," navaja Mikinova in dodaja, da sicer res obstajajo tudi ekstremni primeri, ko oblika odstopa v tolikšni meri, da ovira vsakdanje aktivnosti. V tem primeru je potreben kirurški poseg, a gre res za redke izjeme."

Barva sramnih ustnic se razlikuje od barve ostalega dela spolovil

Tako kot glede oblike in velikosti tudi glede barve sramnih ustnic ni pravil:

"Lahko so enake kot ostala spolovila, lahko temnejše, redkeje sicer svetlejše, a vse barve so normalne. Razen, če se barva nenadoma spremeni, ustnice postanejo rdeče, srbeče in pekoče.

V tem primeru gre za okužbo ali alergijo, ki ju je treba primerno zdraviti."

Različna količina izcedka čez mesec

Izcedek vagino ohranja vlažno, skozi mesec pa se njegova količina, gostota in barva ter tudi vonj nekoliko spreminjajo, kar je pogojeno s hormonskim dogajanjem v telesu med menstrualnim ciklom, nanj vplivajo kontracepcijske tabletke, spolna aktivnost in prehrana.

Izcedek naj torej ne bo razlog za zaskrbljenost, razen če opazite, da je povsem spremenjen, izdaten, spominja na skuto, je zelenkaste barve ali rumen in ima izrazito moteč vonj.

V teh primerih nakazuje na vnetja ali okužbe. Zlasti, če ga spremlja še pekoč in srbeč občutek, je osnovni vir težave treba čimprej pozdraviti.

Drobni mozoljčki

Nikar se jih ne ustrašite, ti pridejo in gredo, gre pa za posledico zamašenih žlez lojnic na predelu vagine. Mozoljčki se lahko pojavijo tudi kot posledica britja ali vraslih dlak in če so neboleči, je skrb povsem odveč.

Če pa so boleči in moteči, so lahko znak herpesa ali okužbe z virusom HPV. V tem primeru obiščite zdravnika.

Neobičajne krvavitve med menstruacijo

Če včasih med menstrualno kri opazite krvne strdke, brez skrbi. Ti so nekaj običajnega, saj se kri iz telesa izloči hitreje, kot lahko antikoagulansi (sredstva, ki preprečujejo strjevanje) opravijo svojo nalogo.

"Bolj kot tem, je treba pozornost namenjati količini krvi. Če morate med menstruacijo vsako uro menjati tampon ali vložek, gre za pretirano krvavenje. In bi morali o tem obvestiti ginekologa," opozarja Mikinova.

Vagina, ki ne diši

"Vagina naj bi imela vonj po vagini in ne po vijolicah, vrtnicah ali šmarnicah. Vsaka nožnica ima svoj vonj, ki ga ne bi smeli zakrivati ali odstranjevati z agresivnimi mili ter raznimi drugimi kozmetičnimi pripomočki.

Če pa vonj ne spominja na gnilobo ali je drugače sumljiv, se o njem posvetuje z zdravnikom, ki bo odkril izvor težave in jo s primernim zdravljenjem odpravil," miri ginekologinja.

Suha vagina med seksom

Zahvaljujoč številnim procesom v telesu vagina ob vzburjenju začne izločati naravni lubrikant, ki zagotavlja lažjo ter nebolečo penetracijo.

Če ji je treba včasih malo pomagati, nič hudega. Se zgodi, da telo včasih ne sodeluje z možgani in v tem primeru prav pride lubrikant.

Preberite še: Najboljši pripomoček za daljši seks in močnejši orgazem

Morda vas zanima tudi: »Prepričana sem, da je v Sloveniji veliko depresivnih vagin« (resnična izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)