Kaj sploh je in kaj vse zmore granatno jabolko

Granatno jabolko je sadež, ki telesu zagotavlja mnoge zdravju in počutju prijazne snovi.

2.2.2021 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj sploh je in kaj vse zmore granatno jabolko

Kaj je rdeče, s trdo lupino, v sebi pa skriva s sočnim ovojem obdana drobna semena? Uganili ste, to je granatno jabolko. Na žalost nekoliko zapostavljen sadež, ki telo oskrbuje z mnogimi vitamini, minerali ter drugimi hranljivimi snovmi. Če ga še ni redno na vašem jedilniku, bi to morali čim prej spremeniti. Kajti drobna semena so več kot koristna za zdravje. Kaj vse zmorejo, pojasnjuje Women's Health.

Prav posebno jagodičevje

"Več raziskav je dokazalo, da antioksidanti iz granatnega jabolka s številnih vidikov pozitivno delujejo na človeško telo," je povedala prehranska strokovnjakinja May Zhu in dodala:

"V bistvu gre za jagodičevje. Vsako granatno jabolko vsebuje približno 600 semen, ki imajo nekoliko trpek in kiselkast okus. V sebi skrivajo ogromno polifenolov, močnih antioksidantov, ki telo varujejo pred učinki prostih radikalov, ki povzročajo telesna vnetja in vodijo v mnoge kronične bolezni, pospešujejo staranje ter višajo tvegaje za rakava obolenja," navaja dietolognja Pratricia Bannan.

Ob tem je granatno jabolko odličen vir kalija, elektrolita, ki skrbi za pravilno delovanje mišic in uravnava krvni tlak.

Takšna pa je prehranska vrednost granatnega jabolka na skodelico (240 gramov):

Energija: 603 džulov (144 kalorij)

Maščoba: 2 grama

Ogljikovi hidrati: 33 gramov

Natrij: 5 miligramov

Sladkor: 24 gramov

Vlakna: 7 gramov

Beljakovine: 3 grame

Bogato je še z vitaminom C in različnimi vitamini B kompleksa (B2, B3 in B5), ob že omenjenem kaliju pa je v njem zastopan še mineral fosfor.

Res je, da vsebuje veliko sladkorja (enaka količina robid denimo le pet gramov), a tu je še visok delež vlaknin, ki pomagajo pri uravnavanju tega v krvi.

Skratka, ni dvoma, da je sadež zdrav, tako vse pa vpliva na zdravje.

Ohranja zdravje srca

Čeprav nobena hrana z vidika zdravja srca ne zagotavlja čudežev, ima granatno jabolko nanj nedvomno pozitiven učinek.

"Nekatere študije so dokazale, da je mogoče z vsakodnevnim uživanjem soka granatnega jabolka znižati previsok krvni tlak, za kar je zaslužen predvsem kalij. Prav tako sok pripomore k nižanju količine slabega holesterola in skrbi za dober pretok krvi," je povedala Zhujeva.

K zdravju naše srčne črpalke pripomorejo še v granatnem jabolku prisotni polifenoli, tanini in antocianini.

Spodbuja delovanje možganov

Zagotovo vam ne bo zagotovilo fotografskega spomina, nedvomno pa kratkoročno izboljšuje kognitivne sposobnosti. Zlasti pri osebah v srednjih letih. Hkrati pozitivno vpliva na spomin pri starostnikih, katerim je ta morda že začel nagajati.

"Tudi za te učinke so zaslužni antioksidanti, ki blažijo poškodbe, katere na možganih pustijo prosti radikali, ter s tem na splošno skrbijo za zdravje ter dobro delovanje malih sivih celic," pojasnjuje Zhujeva.

Blaži kronične bolečine, tudi bolečine, ki jih izzove artritis

Če vaši sklepi potrebujejo malo pomoči, lahko pomaga granatno jabolko.

Znova gre pozitivne učinke na sklepe pripisati v njem prisotnim antoksidantom, ki blažijo bolečine v sklepih in zatekanje teh, kar je pogosto simptom artritisa.

Skrbi za dobro prebavo

Vsa z vlakninami bogata živila pozitivno vplivajo na prebavo, granatno jabolko pri tem ni izjema. S štirimi grami vlaknin na skodelico preprečuje zaprtje, sok tega sadeža blaži simptome težjih prebavnih težav, kot so kronova bolezen, sindrom razdražljivega črevesja, saj po zaslugi antioksidantov preprečuje z njimi povezana vnetja. 

Bi si zato morali privoščiti enega na dan?

Zaradi vseh teh učinkov se granatno jabolko zdi idealna rešitev. Vendar pozor: zaradi dokajšnje vsebnosti sladkorja bi morali biti pri uživanju tega sadeža previdni zlasti sladkorni bolniki. O vključevanju granatnega jabolka in o primerni količini tega naj se posvetujejo s svojim dietologom oziroma osebnim zdravnikom.

Previdnost in posvet z zdravnikom sta na mestu tudi pri osebah, ki uživajo določena zdravila.

Zakaj?

"Tako grenivka kot granatno jabolko zavirata nastanek nekaterih encimov in s tem ovirata absorpcijo statinov iz zdravil za uravnavanje holesterola in učinkovin iz zdravil za zniževanje krvnega tlaka," pojasnjuje Zhujeva.

Preberite še: Osem izjemnih učinkov kurkume

Morda vas zanima tudi: Deset z vlakninami najbogatejših živil za odlično prebavo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)