Kaj se bo zgodilo, če boste vsak dan pojedli nekaj orehov

Orehi premorejo številne pozitivne učinke na zdravje in so zato odličen prigrizek.

16.2.2021 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj se bo zgodilo, če boste vsak dan pojedli nekaj orehov

Morda tudi sami menite, da so orehi primerni le za pripravo različnih peciv,  vendar v prehrani igrajo še številne druge vloge. So namreč odličen prigrizek, dobrodošli v solatnih prelivih, podajo se h kuhani zelenjavi in oplemenitijo kosmiče za zajtrk.

Prav vse te načine uporabe omenjenih oreščkov bi morali izkoristiti, kajti orehi premorejo mnoge pozitivne učinke na zdravje. Kako vse skrbijo zanj, navaja portal Health.com.

Vsebujejo veliko hranljivih snovi

V 30. gramih orehov (približno 14 polovic) je 18 gramov zdravih maščob, štiri grame beljakovin, dva grama vlaknin, skoraj polovica priporočenega dnevnega odmerka mangana in nekaj magnezija, železa, kalcija ter vitaminov B kompleksa.

Mangan je mineral, ki skrbi za zdrave kosti, nepogrešljiv je pri nastajanju kolagena ter omogoča hitrejše celjenje ran.

Prav tako so v orehih zastopani antioksidanti, ki premorejo protivnetni učinek, torej blažijo učinke prostih radikalov, zato nižajo tveganje za z vnetji povezane kronične bolezni in varujejo tudi pred prehitrim staranjem.

Zagotavljajo zdrave maščobe

Alfa linolenska kislina, ali krajše ALA je vrsta omega tri maščobne kisline, ki prav posebej slovi po protivnetnem učinku in orehi je med oreščki vsebujejo največ.

Leta 2020 zaključena raziskava, objavljena v publikaciji Nutrients je izpostavila pozitivne učinke omenjene kisline na delovanje telesa.

Strokovnjaki so po mesečnem uživanju orehov pri prostovoljcih opazili znaten porast omega tri maščob v organizmu, s tem pa manj vnetji, boljše delovanje možganov, nižjo telesno težo in manj zadrževanja vode v organizmu.

Za zdrava prebavila in srce

Bioaktivne komponente v orehih skrbijo za pravilno ravnovesje črevesnih bakterij in nižajo tveganje za bolezni prebavil.

Šest tednov trajajoča raziskava univerze Penn State, v kateri so sodelovali posamezniki s prekomerno težo pa je odkrila, da redno uživanje orehov pozitivno vpliva tudi na zdravje srca, saj se po njihovi zaslugi znižata količina slabega holesterola v krvi in krvni tlak.

Dobri so za možgane

Redno uživanje orehov upočasni napredovanje propadanja kognitivnih funkcij pri posamezniki, ki imajo predispozicije zanje.

Leta 2020 so tako v časopisu The American Journal of Clinical Nutrition povzeli raziskavo, v kateri je sodelovalo 600 odraslih. Polovica je 15 odstotkov dnevno zaužite energije prejemala z orehi, pri osebah v primerjalni skupini teh ni bilo v prehrani.

In zaključek? Pri sicer zdravih osebah učinka orehov na možgane niso zaznali, bili pa so ti opazni pri posameznikih, pri katerih je bilo tveganje za oslabljene kognitivne funkcije možganov višje, denimo pri kadilcih in osebah z genskimi predispozicijami zanje.

Nižajo tveganje za raka dojk in prostate

 Orehi premorejo znaten vpliv na rakava obolenja, zlasti na raka prostate in dojk. V raziskavi na miškah se je izkazalo, da je bilo med živalmi, ki so jim med 18. tedensko študijo dodajali orehe, mnogo manj primerov raka prostate kot pri miškah,  ki orehov niso jedle.

Na splošno je prehrana z orehi zmanjšala tveganje za raka prostate od 30 do 40 odstotkov.

Od prej omenjene neodvisna študija pa je prišla do zaključka,  da lahko s peščico zaužitih orehov dnevno  tveganje za raka dojk znižamo kar za polovico, prav tako orehi upočasnjujejo rast rakavih celic, so zapisali v časopisu Nutrition Research.

Pripomorejo k nadzorovanju teže

V časopisu Diabetes Obesity and Metabolism so objavili rezultate manjše raziskave, med katero so sodelujoči uživali smutije. Polovica z in polovica brez dodatka orehov. Že po petih dneh so bili opazni učinki na težo. In sicer je skupina, katera je uživala napitke z orehi, zabeležila upad te, medtem ko je bil ta pri drugi skupini komaj zaznaven.

Kot so ob zaključku zapisali strokovnjaki, orehi telesu dovajajo zdrave maščobe in beljakovine, s tem blažijo lakoto in dlje ohranjajo sitost, kar pomeni, da je z njihovo pomočjo mogoče zmanjšati skupen vnos energije v organizem.

Pozitivno vplivajo na spolnost moških

Velika klinična  raziskava je analizirala vpliv hrane na spolne funkcije moških in leta 2019 je revija Nutritients takole povzela njene rezultate:

Moški, ki so ob običajni hrani dva tedna dnevno zaužili približno 60 gramov oreščkov, so znatno izboljšali delovanje spolnih organov in libido. Mešanica, s katero so se krepčali, je vsebovala polovico orehov, četrtino mandljev in četrtino lešnikov.

Orehi pozitivno vplivajo tudi na plodnost, kar so znanstveniki dokazali v raziskavi med mladimi moškimi. Pri tistih, ki so vsak dan zaužili 75 gramov orehov, je bilo opaziti boljšo kvaliteto sperme tako z vidika gibljivosti kot morfologije.

Kako jesti več orehov

Grizljate jih kot prigrizek, dodajajte sadju ali si za malico pripravite mešanico oreščkov. Lahko jih dodate stopljeni čokoladi, iz njih pripravite energijske bombice, postrezite s jih kot dodatek kosmičem za zajtrk, stresite jih v kremne juhe ali z njimi popestrite solate, skratka, idej je veliko, le ne pozabite nanje.

Preberite še: Zakaj še danes začeti jesti orehe

Morda vas zanima tudi: Pet živil, ki bi jih morali jesti vsak dan (po priporočilih harvardske profesorice)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)