Če se ne znate upreti potici in bi je pojedli na kilograme, ali pa je pač ne znate pripraviti, ima Mična za vas rešitev. Sladke, zdrave, presne kroglice po receptu blogerke Katje Ropoša. Seveda z orehi, ki so ob velikonočnih praznikih nepogrešljivi.
Katja obljublja, da so njene kroglice zelo enostavne za pripravo, saj ne potrebujete pečice, le malce boljši mešalnik. In kaj je najbolje pri tem receptu? Da v kroglicah ni sladkorja! Sladkost dajo rozine in datlji, po želji pa lahko dodate še med.
Za pripravo 12 kroglic potrebujete:
- 40 g orehovih jedrc
- 110 g ovsenih kosmičev
- 90 g rozin
- 90 g izkoščičenih dateljov
- čajna žlička prave vanilije v prahu
- čajna žlička cimeta
Kot pika na i (po želji):
- 1 žlica kokosovega masla
- 1,5 žlice cvetličnega medu
- čajna žlička pravega kakava
- čajna žlička cimeta
- rozine za okras
Postopek:
- V mešalniku v moko zmiksaj približno 40 g ovsenih kosmičev. Stresi v skledo. Nato zmiksaj orehe s 35 g ovsenih kosmičev, cimetom in vanilijo, tako, da ti ostanejo malo manjši koščki orehov (in ne povsem zmleta orehova ‘moka’).
- Prestresi v skledo, nato v mešalniku do gladkega zmiksaj rozine z datljni. Dodaj ovseno moko ter mešanico z orehi in s pulznim pritiskom večkrat zavrti mešalnik. Postopoma dodajaj še preostale kosmiče. Lahko več, lahko manj, do želene konsistence. Zmes nato z rokami oblikuj v večjo kepo, potem pa iz nje ustvari več manjših kroglic ter jih med dlanmi dobro povaljaj, da dobijo lepo, okroglo obliko.
- Po želji pripravi še zmes za vrh vsake kroglice. Zmešaj zmehčano (a ne stopljeno) kokosovo maščobo, dodaj med, cimet in kakav. S čajno žličko vsako kroglico premaži z nekaj sladkega preliva in okrasi z rozino (lahko tudi z polovičkami orehov). Ohladi v hladilniku, kjer se bo kokosova maščoba lahko hitreje strdila.
Pa še to: sladica je primerna tako za vegetarijance ter za vegane (ki med lahko nadomestijo z agavinim ali javorjevim sirupom), pa tudi za vse tiste, ki ne uživate glutena.
Katjin slasten blog lahko spremljate na povezavi CookEatAndSmile.
Avtorica: B. G.
Foto: Katja Ropoša
oddajte komentar