Kaj, če je to zgodnja menopavza?

O zgodnji menopavzi govorimo tedaj, ko se ta pojavi pred 50. letom, nanjo pa nakazujejo določeni znaki.

11.10.2019 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Kaj, če je to zgodnja menopavza?

Praviloma menopavza nastopi od 47. do 52. leta starosti, lahko pa preseneti kar celo desetletje prej. Tedaj govorimo o zgodnji menopavzi.

"Po nekaterih podatkih se z zgodnjo menopavzo, ki lahko nastopi celo pred 40. letom, sooča približno ena od stotih pripadnic nežnejšega spola. Kadar ni prepoznana kot to obdobje življenja in ni primerno zdravniško obravnavana, lahko vodi v povišano tveganje za osteoporozo, srčne bolezni in depresijo," je za Women's Health povedala strokovnjakinja za menopavzo Louise Newman in dodala, da vsi vzroki zanjo še niso znani, imajo pa na sam pojav velik vpliv dednost, kirurška odstranitev maternice in nekatere avto imune bolezni, denimo težave s ščitnico, revmatoidni artritis ter kronova bolezen.

Kot navajajo strokovnjaki z univerze Leeds tudi hrana pri tem igra nezanemarljivo vlogo. V njihovi študiji se je namreč izkazalo, da se menopavza pri ženskah, ki uživajo veliko enostavnih ogljikovih hidratov, pojavi prej kot pri tistih, ki so z njimi zmerne. Prav tako lahko hrana, bogata s sadjem, zelenjavo in ribami, menopavzo odloži.

Kateri pa so znaki, ki pričajo, da je ta nastopila prej, kot bi pričakovali?

Neredne menstruacije

Tako neredna menstruacija kot njen popoln izostanek sta lahko znaka zgodnje menopavze. Zakaj? V obdobju menopavze se količina spolnih hormonov (estorgena, progesterona in tudi testosterona) v telesu postopoma zmanjšuje, jajčniki prenehajo proizvajati jajčeca, menstruacije so krajše in začnejo izostajati ter se sčasoma prenehajo.

Pomanjkanje teh hormonov v telesu, zlasti estrogena, vodi v številne težave z zdravjem, med drugim v zmanjšano gostoto kosti in posledično osteoporozo.

Vaginalna suhost

Zadeva je vse prej kot prijetna in še zdaleč ni redka. Povzročajo jo različni dejavniki, od uporabe agresivnih mil na intimnem področju do uživanja nekaterih zdravil, en od razlogov pa je lahko tudi prezgodnja menopavza in gre za še eno posledico padca ravni estrogena v organizmu.

"Suhost vagine ni neprijetna zgolj z vidika skopega vlaženja vaginalnih sten in oteženega spolnega odnosa, v kolikor ji ni namenjena prava pozornost lahko zaradi porušenega bakterijskega ravnovesja poviša tveganje za bakterijske in glivične okužbe vagine," opozarja strokovnjakinja za žensko seksualno zdravje Helen Knox.

Nizek libido

Se je nenadoma, brez očitnega vzroka znižal vaš libido? Tudi to morda opozarja na zgodnjo menopavzo in je še ena posledica hormonskega neravnovesja. Po navedbah strokovnjakov z univerze Kalifornija je estrogen en od hormonov, ki skrbi za dober libido. S padcem količine tega pa se  pojavi tudi zmanjšana želja po spolnem odnosu.

Vročinski valovi in znojenje med spanjem

Med najpogostejšimi in najočitnejšimi znaki nihanja ravni estrogena v telesu, so vročinski valovi in nočno znojenje.

"Menopavza je povezana z vročinskimi oblivi, ki se pojavljajo tako podnevi, kot ponoči," je povedala Neomi Shah strokovnjakinja za medicino spanja na medicinski šoli Mount Sinai in dodala: "Znojenje med menopavzo je nepredvidljivo in je obvladljivo s primernimi hormonskimi terapijami."

 

Pomanjkanje energije

Pred leti je severnoameriško društvo Menopavza kronično utrujenost prepoznalo kot enega od pokazateljev zgodnje menopavze. Prav tako so prišli do zaključka, da lahko sindrom kronične utrujenosti vpliva na čas, ko se ta pojavi.

Pri ženskah, ki se soočajo z njim, je za 16 odstotkov višje tveganje za neredno menstruacijo ali odsotnost te, najbolj zaskrbljujoč pa je podatek, da je 62 odstotkov žensk, ki so jim kirurško odstranili maternico in trpijo za sindromom kronične utrujenosti, soočenih z zgodnjo menopavzo. Med ženskami po enakem posegu, vendar brez kronične utrujenosti, je takšnih 33 odstotkov.

Kaj, če sumite na zgodnjo menopavzo?

Ob omenjenih pokazateljih, ki jih spremljajo tudi nepojasnjeno pridobivanje teže, inkontinenca, občutljive dojke, razdražljivost, obiščite ginekologa.

Ta bo s krvnimi testi prepoznal količine hormonov v telesu in preveril delovanje jajčnikov ter po potrebi predpisal zdravljenje, ki ublaži simptome zgodnje menopavze ter njihove negativne posledice na zdravje in počutje.

Preberite še: Kaj je značilno za menstruacijo v dvajsetih, tridesetih in štiridesetih

Morda vas zanima tudi: 5 nujnih vprašanj, ki jih naslednjič zastavite svojemu ginekologu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)