Jutranje rutine, ki se zdijo zdrave, a nas v resnici spravljajo v stres

Za nekatere jutranje rutine se zdi, da so koristne, vas napolnijo z energijo in motivacijo, a po drugi strani v telesu lahko povzročijo občutek anksioznosti.

7.6.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: Da. M.

Jutranje rutine, ki se zdijo zdrave, a nas v resnici spravljajo v stres

V družbi, kjer je produktivnost ena temeljnih vrednost, ne manjka nasvetov, kako uspešno začeti dan. Od pisanja dnevnika, branja motivacijskih misli, uživanja v zajtrku, za katerega ste, seveda, chia semena že prejšnji večer namočili v rastlinsko mleko, do meditacije ali pa vsaj joge, če svojih misli še ne morete toliko umiriti, da bi lahko meditirali. Za vse to bo treba vstati precej zgodaj. Kar pa nas lahko spravi v stres že večer prej.

Ko se ukvarjamo s tem, kako naj bi bila videti naša jutra, in se načrti velikokrat ne uresničijo, saj vsi vemo, da se nam zjutraj največkrat mudi, nas že to postavlja v stresen in neprijeten položaj. In tako nas lahko celo zdrave navade spravijo v tesnobo. Sploh je ta občutek močan, če sodite med perfekcioniste. Torej, kaj naj bi zjutraj počeli, po mnenju motivacijskih gurujev in vplivnežev, katerih jutra na družabnih omrežjih delujejo res popolna? Sami pa na vse te obveznosti raje pozabite.

Umirjen zajtrk ob listanju časopisa

Ja, sliši se res dobro in sproščujoče, a tukaj bomo morali upoštevati svoje življenjske okoliščine in določiti prioritete. In če imate otroke, je na prvem mestu zagotovo dejstvo, da jih morate obleči in pripraviti na vrtec oziroma šolo. Nek umirjen, dolg zajtrk zelo verjetno težko sovpade v družinska jutra. Tudi če nimate otrok, boste verjetno raje pol ure dlje spali kot si vzeli toliko časa za jutranji obrok. Kar seveda ne pomeni, da zajtrk spustite, le malce hitreje ga lahko pojeste, kot pa vam to dopuščajo vikendi, ki so največkrat namenjeni bolj sproščujočim dejavnostim.  

Vklapljanje dremeža

Čeprav številni zagovarjajo umirjeno in počasno prebujanje ter so redni uporabniki dremeža, pa nas lahko stalno podaljševanje časa, ko bo treba vstati iz postelje, spravlja v stres. Preveč razmišljanja, koliko časa še lahko dremamo, nas prej ali slej spravi v slabo voljo. Veliko bolje je preprosto vstati in čim manj razmišljati, kako bi bilo, če bi lahko še poležavali. Časa pač ni in treba bo začeti dan. »Nenehno poslušanje budilke je le opomnik na vse stvari, ki nas čakajo čez dan,« pravi kalifornijska terapevtka in socialna delavka Alison Nobrega. »Na koncu začnemo z odlašanjem vstajanja, ker ne želimo opraviti z vsemi nalogami.«

 

Sploh pa med dremeži ne spimo dobro in nas lahko le še bolj utrudi. Zato je bolje, če budilko nastavimo malo kasneje in tako poskrbimo za bolj globok spanec.

Pisanje dnevnika

Mnogo je zagovornikov pisanja dnevnika, in to že za začetek dneva. Morda je ideja res dobra in pri nekaterih deluje. A če v vas vzbudi občutek neke obveznosti, potem se zdi siljenje k pisanju povsem nepotrebno. Prav tako je smiselno razmisliti, ali pisanje dnevnika trenutno sploh potrebujete. Ste na taki točki v življenju, ko bi vam pisanje koristilo ali raje o svojih problemih in mislih spregovorite s prijatelji? Pisanje dnevnika je lahko stresno tudi zato, ker bi si ob pisanju želeli razčistiti z določenimi čustvi, na koncu pa vam dnevnik sam po sebi ne bi dal te rešitve. Kar želimo povedati, je, da se ne silite v nekaj, kar za vašo osebnost niti ne deluje.

Pisanje obveznosti

Se vam zdi, da vse obveznosti pozabljate in ste zato ljubitelj TO DO seznamov? Ti so resnično lahko v pomoč. A problem nastane, če ste preveč ambiciozni in si za en sam dan zadate preveč nalog. Dolg seznam lahko v nas vzbudi anksioznost. Zato terapevti svetujejo, da smo pri seznamu realni in si napišemo toliko, kolikor nam bo res uspelo. Pa še en odličen nasvet imajo – seznam opravljenih nalog. Zapisujmo tudi vse, kar smo naredili, to nam bo dalo dober občutek izpopolnjenosti.

Zajtrk z družino

Prvi skupni obrok, ki je poln vitaminov in ob njem vsi uživajo, se sliši kar sanjsko. A vseh članov gospodinjstva v to pač ne moremo prisiliti. Enim se mudi, drugi so zjutraj raje v tišini. Prav zato je takšno idejo bolje opustiti, saj bi nas lahko trud le užalostil. Čas za družinska druženja in kramljanja si raje vzemimo ob kosilu ali večerji.

Torej če potegnemo črto pod nasveti, ki jih navaha Huffington Post, zjutraj je najbolje početi tisto, kar pri nas samih deluje. Seveda z zdravim zajtrkom poskrbimo za lep začetek dneva, a siljenje v določene rituale, ki na koncu postanejo zgolj obveznost, nas ne bo navdalo z energijo temveč le zbilo motivacijo, saj bomo že navsezgodaj deležni določenih porazov.

Preberite še: Prijetne rutine, zaradi katerih se boste vsak dan počutili sijajno

Morda vas zanima tudi: Alarm: Znaki, da je v vas negativna energija


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)