8 razlogov, zaradi katerih se vsako jutro zbujate utrujeni

Če se zjutraj z muko dvignite iz postelje, poglejte, kaj vas ovira do kvalitetnega in izdatnega nočnega počitka.

25.1.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

8 razlogov, zaradi katerih se vsako jutro zbujate utrujeni

Vsakomur se včasih zdi, da je bila noč prekratka in zato v nov dan pokuka brez prave energije. A če se to ponavlja vsako jutro, je dobro prepoznati razloge, zaradi katerih se zbujate utrujeni. Osem najpogostejših navaja portal Mind Body and Green.

Ne spite dovolj

Najbolj očiten razlog so seveda preskopo odmerjene ure, ki jih namenjate spancu. Potreba po spanju je sicer individualne narave, za večino pa velja, da na noč potrebuje od sedem do devet ur počitka.

Spite preveč

Tako, kot ni dobro spati premalo, ni dobro spati preveč. Spanec, ki traja dlje kot deset ur namreč prav tako, kot prekratek, povzroča utrujenost, ob tem pa še jutranje glavobole in na sploh slabše počutje.

Vaš spanec ni kvaliteten

Če se kljub temu, da vsako noč spite primerno količino časa, zbujate neprespani, vaš spanec kaj lahko ni kvaliteten.

Morda je za to krivo ležišče, morda vzglavnik, morda zvoki ali svetloba iz okolja, slab zrak ali neprimerna temperatura v spalnici, skratka nekaj, kar možgane ovira, da bi se povsem spočili.

 

Pred spanjem pijete

Alkohol pred spanjem ni priporočljiv. Res je, da pod njegovim vplivom hitreje odplavate v svet sanj, a zaradi opojne kapljice je faza globokega spanca krajša, to pomeni, da se ne spočijete dovolj.

Tudi nealkoholne pijače pred spanjem niso dobrodošle. Kajti zaradi polnega mehurja se zbujate, obisk stranišča prekine nočni počitek, prekinjen spanec pa vodi v jutranjo utrujenost.

Pred spanjem jeste

Sladka, mastna, energijsko bogata hrana pred spanjem ni pametna izbira. Večerja naj bo sestavljena iz kvalitetnih beljakovin, sestavljenih ogljikovih hidratov in zdravih maščob ter zaužita vsaj dve uri preden ležete v posteljo.

Nimate ustaljene spalne rutine

Telo ima rado rutino. In če en večer k počitku ležete ob desetih zvečer, naslednjič pa ob enih zjutraj, je zmedeno in se težko prilagaja spremembam.

Spalna rutina na drugi strani telesu pomaga, da se na spanec dobro pripravi, da zvečer hitro zaspite in se zjutraj zbujate z več nove energije.

Pred spanjem gledate v telefon

Zrenje v zaslon pred spanjem, naj bo računalniški, telefonski ali tablični, negativno vpliva na spanec. Ti namreč oddajajo modro svetlobo, ki zavira nastajanje hormona spanja melatonina v možganih.

Prav tako vse informacije, ki so dostopne na takšen način, niso lepe in tudi s tega vidika zasloni negativno vplivajo na spanje, kajti namesto, da bi se možgani zvečer sprostili, se zaradi neprijetnih novic vznemirijo.

Imate spalno apneo

Gre za motnjo spanja, pri kateri med spancem prihaja do prekinitev dihanja in smrčanja. Prizadeti se zaradi tega večkrat zbudi in zjutraj težje vstane iz postelje.

Če menite, da v tem grmu tiči zajec, se po nasvet obrnite k zdravniku, ki bo pomagal premagati ali vsaj olajšati omenjeno stanje.

Preberite še: Kaj čas, ko otrok zaspi, pove o njegovih starših

Morda vas zanima tudi: Štiri skrbi, ki ženskam najpogosteje ne pustijo spati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)