Je varno vsak dan piti mineralno vodo?

Kozarec mineralne vode odžeja, osveži in telesu zagotavlja mineralne snovi, vprašanje pa je, ali je lahko takšne pijače tudi preveč.

28.9.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. Fl.

 Je varno vsak dan piti mineralno vodo?

Mineralno vodo so pili že stari Grki, ti so poznali tudi pozitivne učinke kopeli v njej. Ponudba mineralnih vod na tržišču je danes pestra. Na izbiro so vode z mehurčki in negazirane, vode z okusi, s sladkorjem ali brez. Kakšne so prednosti mineralnih vod in ali jih je dobro piti vsak dan?

Vsebujejo veliko koristnih elektrolitov

Naravne mineralne vode vsebujejo veliko elektrolitov, kot so magnezij, natrij, kalij in kalcij. Ti so raztopljeni v vodi, v kolikšni količini je odvisno od vrste te, vsi pa med drugim sodelujejo pri uravnavanju tekočin v telesu.

Mineralna voda tako kot običajna, navlaži telo, z vidika količine elektrolitov je primernejša ob povečani izgubi teh, denimo zaradi znojenja med vadbo.

Zmanjšajo lahko občutek lakote

Kozarec gazirane vode ublaži občutek lakote. Za zdrave osebe je to zato koristen pripomoček za vzdrževanje telesne teže. To ne pomeni, da bi morali obroke nadomeščati z mineralno vodo, je pa priporočljiva med obroki ali pred njimi.

Vendar to velja le za naravne mineralne vode brez dodanega sladkorja. Tiste s sladkorjem, tako kot druge sladke pijače, niso prijazne ne zdravju in ne vitki postavi.

Pomagajo pri prebavi

Mineralne vode z visoko količino magnezija so zaveznice dobre prebave in preprečujejo, ali celo zdravijo zaprtje. Vsakodnevno uživanje, zlasti na prazen želodec, izboljšuje hidratacijo in hkrati spodbuja delovanje prebavil.

Zlasti z magnezijem bogate mineralne vode pomagajo pri premagovanju zaprtja.

Varne so za sklenino

V vodah z mehurčki je ogljikov dioksid, ta se v vodi pretvori v ogljikovo kislino in lahko, ob pretiravanju, kar pomeni več litrov na dan, škoduje zobni sklenini. Vendar to ob zmernem uživanju, nekaj kozarcev dnevno, ne povzroča škode.

Kdo mora biti previden in kdo se mora mineralni vodi izogibati

Uživanje gaziranih mineralnih vod pri nekaterih zahteva previdnost. V to skupino sodijo osebe, ki imajo težave z ledvičnimi kamni. Osebe z drugimi težavami z ledvicami in s srčno žilnimi boleznimi naj jo pijejo v omejenih količinah, ne več kot dva kozarca na dan, saj določeni minerali v njih lahko okrepijo težave.

Med osebe, ki naj bodo previdne, spadajo še tisti, ki imajo težave s prebavili. Gazirane pijače lahko povzročajo napihnjenost in poslabšajo simptome nekaterih bolezni prebavil, denimo gastritisa in gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB).

Preveč mineralne vode lahko okrepi nekatere težave z zdravjem.

Če vas skrbi, koliko gazirane vode je glede na vaše zdravje varno zaužiti, se posvetuje z zdravnikom, za zdrave osebe pa velja, da jo je nekaj kozarcev povsem varno spiti vsak dan.

Povzeto po portalu miss7zdrava

Preberite še: Kombuča in vodni kefir: naša favorita med zdravimi (in okusnimi) osvežilnimi pijačami

Morda vas zanima tudi: To je 8 načinov, kako okrepiti imunski sistem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)