Je normalno, da imam dlačice na prsnih bradavicah?

Verjemi, ni razloga za zaskrbljenost.

6.12.2017 ob 8:40

dojke_micna.jpg

Ste kdaj na prsnih bradavicah opazili dlačico in se ob njej zmedeno vprašali, kaj za vraga tam počne, je normalno, da zraste na tem delu telesa in kaj z njo storiti?

Naj vas potolažimo: dlačice na prsnih bradavicah so povsem normalen pojav. Kajti lasne mešičke imate po celem telesu in dojke pri tem niso nobena izjema.

V resnici se ne pojavljajo na sami bradavici, temveč na areoli, ki to obdaja. Gre za temnejši kolobar, ki obkroža prsno bradavico. "Povsem običajno je, da ženskam dlačice izraščajo iz temnejšega področja, ki obkroža bradavico," je za Self povedal dermatolog iz medicinskega centra Mount Sinai, Joshua Zeichner.

Koliko žensk natančno se s tem sooča, sicer ni znano. Znanost se nikoli ni namenila poiskati tega podatka, se pa tudi strokovnjakinja za žensko zdravje Jennifer Wider strinja z navedbo dermatologa, da poraščene bradavice nič nenavadnega.

Pa vendar, zakaj so tam?

Z biološkega stališča je človeško telo z dlačicami prekrito iz več razlogov. "Tiste na bradavicah so najverjetneje tam ostale še iz časov, ko je bila poraščenost ključna za uravnavanje telesne temperature," pojasnjuje Zeichner.
Drži, da so skozi evolucijo izgubile svojo vlogo, lahko bi torej nanje gledali kot na ostanek preteklosti ali okrasek dojk.

Vsaka je drugačna

Kot to velja za ostale telesne dlačice, gostota, tekstura in tudi barva tistih na dojkah variira od posameznice do posameznice in se, podobno kot sramne dlačice, lahko dokaj razlikujejo od onih na ostalih delih telesa, pojasnjuje dermatolog.

Morda ste opazili, da se količina teh skozi različna obdobja življenja pod vplivom hormonov spreminja. "Neredko jih je več med nosečnostjo," pojasnjuje Sherry A. Ross, strokovnjakinja za žensko zdravje. "Spremenjena raven estrogena namreč tako, kot na lase (ki so med nosečnostjo velikokrat prav posebej bujni), vpliva tudi na druge telesne dlačice, tiste na dojkah pri tem niso izvzete. Gre za povsem običajen pojav."

Kdaj jim nameniti več pozornosti?  

V kolikor pa opazite, da je dlačic brez očitnega razloga nekoliko več, kot običajno in da hitreje izraščajo, gre lahko za posledico sindroma policističnih jajčnikov. "Zanj so značilne številne drobne ciste na jajčnikih (folikli z nezrelimi celicami), ki za razliko od foliklov v normalnih jajčnikih ne rastejo in ovulirajo, temveč proizvajajo prekomerne količine moških hormonov. Ti se izločajo v kri in vodijo v večjo poraščenost po celem telesu," opozarja Rossova.

Vendar vedite, da dlačice okoli bradavic pri odsotnosti drugih simptomov, niso posledica tega sindroma. Če pa opazite izrazitejšo poraščenost tudi na obrazu, so vaše menstruacije neredne in so prisotne občutne težave z aknami, je pametno obiskati zdravnika. Ta bo lahko ovrgel ali potrdil diagnozo policističnih jajčnikov in po potrebi predpisal primerno zdravljenje.

Še zaključek

Dlačice na bradavicah so torej običajen telesni pojav. Skrb in zadrega ob njih sta povsem odveč, če pa vas resnično motijo, jih odstranite tako, kot odstranjujete obrvi, ki kazijo vaš lok nad očmi. S pinceto. "Res je, da občutek ne bo ravno prijeten, saj je koža tam izjemno občutljiva in je močno podvržena draženju. Pinceta je prav zato nedvomno boljša možnost, kot sta voskanje ali britje," pravi Zeichner.

Če je dlačic vendarle preveč, da bi jim bili lahko kos s pinceto, se z dermatologom posvetujte o drugi možnosti: elektrolizi. Gre za postopek, med katerim s pomočjo tankih igel v lasni mešiček spuščajo električne impulze in tako uničijo korenino dlake. Primerno je tudi lasersko odstranjevanje.

In še enkrat: z dlačicami na bradavicah se vam res ni treba obremenjevati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)