20 dejstev o bradavičkah (1.del)

Nekatera vas bodo nedvomno presenetila.

29.9.2017 ob 7:45

dojke.jpg

Dojke od nekdaj burijo domišljijo. So lepe, mehke, privlačne in skrivnostne. Zlasti slednje prav posebej velja za prsne bradavice, katerih osnovni namen je hranjenje novorojenčka, a so tudi močna erogena cona in zagotavljajo nemalo zadovoljstva, prav tako pa lahko opozorijo na resne težave z zdravjem, denimo na raka dojk. Poglejte si nekaj dejstev o teh gumbkih, ki bi jih morala poznati vsaka pripadnica nežnejšega spola.

Leva in desna bradavica praviloma nista enaki

Tako kot dojki praviloma nista identični in se razlikujeta po obliki, po velikosti in teži, tako se razlikujeta tudi bradavici.

"Ena je lahko malo večja od druge, morda je bradavica na eni dojki niže, kot na drugi, sta različne barve, vse to je nekaj povsem normalnega in običajnega," pojasnjuje Nikita Shah, specialistka za raka dojk z medicinskega centra Orlando Health. "Kljub temu pa gre namenjati pozornost nenadnim spremembam barve in oblike, zlasti, če se pojavijo samo na eni bradavici," opozarja Rebecca Tung, direktorica oddelka za dermatologijo na univerzi Loyola iz Chichaga.

Lahko so izbočene ali vdrte

Večina bradavic je izbočenih, torej se dvigajo nad površino dojke. Pri približno desetih do dvajsetih odstotkih žensk pa so vdrte. Pri nekaterih le rahlo, so pa primeri, ko rastejo v tkivo dojke.

Če so bile vaše bradavice od nekdaj vdrte, ni razloga za skrb. Prav tako lahko ženske z vdrtimi bradavicami dojijo in okušajo enake užitke med spolnim odnosom kot tiste, ki imajo, pa jim recimo običajne. V kolikor se njihova oblika, zlasti na eni strani nenadoma brez razloga spremeni, pa obiščite zdravnika. Najbrž ni nič hudega, lahko pa nakazuje na raka dojk ali drugo težavo z zdravjem, ki bi jo bilo treba zdraviti.

Obstajajo najrazličnejših barv in oblik

Od ženske do ženske se bradavice razlikujejo. Lahko so velike, male in vse so normalne. Tudi areola, pigmentiran kolobar okoli bradavice, prihaja v različnih velikostih: od komaj dveh pa do petih ali celo več centimetrov premera. Včasih je areola nekoliko dvignjena in prehod med njo ter bradavico ni tako izrazit, kot pri drugih.

Tako, kot po velikosti, se bradavice od ženske do ženske razlikujejo tudi po barvi.

Mozoljčki na areoli so tam z namenom

Majhni mozoljčki na areoli so tam z namenom. Med nosečnostjo in dojenjem namreč pomagajo vlažiti občutljivo kožo. Namen njihovega izločka ni zgolj preprečiti suhost in razpoke na koži, temveč vsebuje tudi protibakterijske sestavine, z vonjem, ki ga sproščajo, pa med dojenjem pritegnejo pozornost otroka.

Pri nekaterih ženskah je mozoljčkov na tem delu telesa več, pri drugih le nekaj, njihova velikost in gostota se med nosečnostjo in dojenjem lahko spremenita.

V kolikor so neboleči, jih je najbolje pustiti pri miru, zatekel ali boleč mozoljček pa lahko nakazuje na zamašitev mlečnih kanalov in okužbo. Če se pojavi, obiščite zdravnika, ki bo presodil, ali morda potrebujete antibiotike.

Dlačice na bradavicah so nekaj običajnega

Na areolah so lahko prisotni lasni mešički in približno 30 odstotkom žensk na bradavicah rastejo dlačice. "Nič ni narobe, če so prisotne na vaših (ali če jih opazite med nosečnostjo), če pa vas motijo, jih odstranite s pinceto ali laserjem," svetuje Tungova. Strogo odsvetuje voskanje in britje, saj lahko povzročita poškodbe, vreznine, opekline, draženje in vraščanje dlak. Se vam zdi, da jih je nenadoma več? Torej obiščite zdravnika. Najbrž gre za posledico hormonskega neravnovesja, ki ga izzovejo policistični jajčniki.


Pirsingi na bradavicah lahko ogrozijo zdravje

Morda ste slišali, da rinčice ter drugi okraski na bradavicah začinijo spolno življenje, a preden se zanje odločite je dobro vedeti, kako lahko ogrozijo zdravje.

Pirsingi na bradavicah pogosto vodijo v resne okužbe in vnetja, je leta 2010 dokazala študija univerza Iowa.

Prav tako se lahko med samim postopkom poškodujejo mlečni kanali, lahko izzovejo alergije ali neprijeten, srbeč izpuščaj ali oteklino. Da možnosti okužbe zaradi uporabe nesteriliziranih pripomočkov med luknajem bradavic sploh ne omenjamo.

Izcedek je (običajno) normalen

Nič neobičajnega in zaskrbljujočega ni, če iz bradavic včasih teče belkasta tekočina. Najpogosteje gre za posledico vadbe, spolne aktivnosti ali draženja tkanine.

Prav tako ni razloga za skrb, če do izcedka pride med nosečnostjo in dojenjem, čeprav se otrok ne doji.

"V kolikor pa je izcedek prisoten dlje, kot teden dni in zanj nista vzrok nosečnost in dojenje, se pojavi brez brez stimulacije ali samo na eni dojki in je v njem kri, pokličite zdravnika. Lahko gre za zamašeno cisto, infekcijo ali hormonsko ravnovesje," pravi dr. Shah.

Nekateri imajo tri bradavice … ali več

Dve dojki, dve bradavici, kajne? Ne vedno. "V sicer redkih primerih ima oseba tretjo ali celo več bradavic. Gre za majhne izrastke, ki se lahko pojavijo v vertikalni liniji dojk kjerkoli od višine pazduh do prstov na nogah," pojasnjuje Shanova.

Od kje ti izvirajo? Razvijejo se zelo zgodaj. Človeški zarodek že v šestem tednu svojega življenja razvije mlečne poti, ki potekajo od pazduh, po trebuhu, pa vse do genitalij. Včasih celo do stopal. Do devetega tedna razvoja večina teh poti pri zarodku izgine, ostanejo le tiste, na področju prsi. V redkih primerih pa katera izmed mlečnih poti ne izgine in se razvije v dodatno bradavico. Te je mogoče opaziti že ob rojstvu, večje in izrazitejše postanejo v puberteti. Praviloma so neškodljive, lahko pa so vir zadrege.

Prebolele raka dojk lahko bradavice ohranijo

"Postavitev diagnoze raka na dojki ne pomeni nujno masektomije oziroma izgube celotne dojke in zato tudi bradavice lahko ostanejo. Večina žensk v tej situaciji se lahko odloči za lumpektomijo, delno odstranitev dojke, ki varuje bradavičke," pojasnjuje dr. Shah. Omenjeni poseg je v določenih primerih enako varen, kot popolna odstranitev dojke. Kot je namreč dokazala študija Splošne bolnišnice Massachusetts, ni glede tveganja za ponovitev bolezni med njima nobene razlike.

Obstaja možnost tatuja

Četudi delna odstranitev dojke zaradi narave bolezni ni opcija, se pacientki ni treba posloviti od bradavičk. Pri rekonstrukciji dojke se lahko odloči za tetovažo. Med procesom lahko plastični kirurg oblikuje takšno, ki sovpada z drugo ali na podlagi fotografije oblikuje bradavico, ki je enaka tisti, pred posegom.

"Tehnologija je zelo napredna in te tetovaže so povsem realistične," pravi Shahova in dodaja: "Ženskam to prinaša svojevrstno tolažbo in zagotavlja možnost, da so njihove dojke po operaciji videti takšne, kot so bile pred njo."

PREBERITE še drugi del članka 20 dejstev o bradavičkah

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)