Zakaj dlačice rastejo na bradavicah, nad ustnicami in okoli popka?

Ter kaj z njimi storiti.

10.7.2017 ob 5:00

dlake_ThinkstockPhotos-807759188.jpg

Zagotovo se vam je že zgodilo: med prhanjem ste nenadoma na bradavici svoje dojke uzrli dlako. Tam je zrasla kar tako, brez razloga. In ob podrobnem pogledu v ogledalu ste opazili, da so se dlačice pridružile tudi komaj opaznemu puhu na bradi ter nad ustnicami. Kaj se dogaja?

Več koristnih dejstev najdete na Facebooku.   

"Naše telo je prekrito z lasnimi mešički oziroma lasnimi folikli. Izjema so le dlani in stopala. Prav zato se lahko dlačice pojavijo na katerem koli delu telesa,"  za Women's Health pojasnjuje dermatolog Lance Brown. "Od nekje 50 milijonov vseh foliklov, se jih približno petina nahaja na lasišču, torej jih za ostale dele telesa ostane precejšnje število," dodaja dermatolog.

PREBERITE še // Trije deli telesa, na katerih ne smete puliti dlak

Kje dlačice najpogosteje zrastejo?

Neredko se pojavijo na bradavicah, tudi na ušesih, na bradi in v okolici popka. Na področju bradavic se najpogosteje nahajajo na desnem robu aerole, na ušesih na področju ušesne resice, v bližini popka se običajno spuščajo proti sramnim dlačicam. Na bradi lahko izraščajo kjerkoli, pogoste so tudi nad zgornjo ustnico.

Kaj to pomeni?

Dlačica tu in tam sicer ne prinaša razloga za skrb. Najpogosteje so povezane s hormonskimi spremembami, nosečnostjo ali menopavzo. Lahko so posledica uživanja nekaterih zdravil, včasih je za vse skupaj preprosto kriva genetika.

Kaj storiti?

Praviloma izrast debelejših dlak na teh področjih ne nakazuje na resne težave, če pa se pojavljajo v večjem številu, je pametno poiskati nasvet zdravnika. Kar zadeva odstranjevanje, je najbolje uporabiti pinceto, za večje površine (brada, nad ustnicami) je najbolje obiskati kozmetičarko, ki ji zaupate. Trajnejšo rešitev pa predstavlja lasersko odstranjevanje.

PREBERITE še // Zakaj Katayina ideja o britju obraza zagotovo ni vredna posnemanja

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)