Za vselej se rešite vraslih dlačic

Težava je pogosta, a ne tudi nepremagljiva.

21.5.2017 ob 5:00

vrasle.jpg

Vrasle dlačice so ena od tegob, ki še kako kvarijo videz popolnoma depiliranih predelov kože. Ker prihaja poletje, ko bo te na ogled več, bodo neljube posledice britja in depilacije bolj opazne in nedvomno bi jih radi za vselej premagali.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

"Depilacija in britje sta najpogostejša vzroka za vraščanje dlačic," pojasnjuje dermatolog Jeff Donovan in dodaja, da se dlačice pri ženskah največkrat vraščajo pod pazduhami, na nogah in na bikini področjih, pri moških pa na licih in vratu. Pogosteje se pojavljajo pri ljudeh s tršimi in močnejšimi kocinami. 

Kako jih preprečiti?

Piling je po mnenju dermatologa najučinkovitejši način za preprečevanje in odstranjevanje vraslih dlačic. Uporabljate lahko posebna mila za piling, spužvasto gobico, grobo bombažno rokavico ali domače pripravke, ter pred britvijo oziroma depilacijo z njimi s kože odstranite odmrle celice, zaradi katerih dlačice najpogosteje rastejo pod kožo in ne v pravo smer.

In kako odpraviti?

Kadar se težava že pojavi, Donovan priporoča poseben postopek, katerega namen je zmehčati dlačice in jim omogočiti preboj zunanjega sloja kože.

  • Kožo najprej negujte s pilingom.
  • Čisto brisačo potopite v toplo vodo, iz nje iztisnite višek tekočine in jo za približno tri minute pritisnite na področje z vraslimi dlačice. Postopek bo zmehčal kožo in dlačice nekoliko dvignil.
  • Razkužite pinceto ali iglo in z njo počasi iz kože izvlecite vrh vrasle dlačice. Če je ta še vedno pregloboko, ponovite postopek s toplo brisačo.
  • Po negi kožo umijte s toplo vodo in z vlažilnim milom.
  • Če je področje z vraslimi dlačicami boleče in vneto, obiščite dermatologa.

Britje za popoln uspeh

  • Pred britjem vzemite hidrantno milo ter nežno umijte predele, ki jih nameravate negovati.
  • Z vlažno brisačo nežno zdrgnite področje. Tako boste s kože odstranili odmrle celice.
  • Na kožo nato nanesite znatno količino pene za britje in dlačice odstranjujte v smeri rasti. Pritiski naj ne bodo pregrobi, vselej uporabljajte ostro in nepoškodovano britvico.

Dosledna depilacija

Pri uporabi voska ali pri drugih načinih depilacije, površnost in naglica nista na mestu. Vse dlačice je treba odstraniti v celoti, torej s koreninami. Če se te nad kožo strgajo (kar se pogosto dogaja), depilacije ne ponavljajte, temveč ostanke dlačic odstranite z brivnikom. Če jih rezila ne dosežejo, počakajte nekaj dni, da nekoliko zrastejo. Takoj po depilaciji se oprhajte in depilirana mesta negujte z vlažilnim losjonom.

Še en namig

"Če se bodo kljub temu dlačice vraščale, raje uporabljajte električni brivnik ali nekaj časa pozabite na britje oziroma razmislite o depilaciji z depilacijskimi kremami. Uporaba teh praviloma ne povzroča vraščanja. Pred prvo uporabo obvezno preverite, kako se na izbran preparat odziva vaša koža. Med postopkom upoštevajte navodila in dlačice odstranjujte v smeri rasti, ne v nasprotni smeri," svetuje Donovan ter dodaja, da sta elektroliza in lasersko odstranjevanje dlačic trajni rešitvi. Res je, da je zanju treba seči nekoliko globlje v žep, a osebe, ki se neuspešno borijo z vraslimi dlačicami, bodo težavo tako rešile za vselej.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)