Med težko pričakovane darove narave nedvomno sodijo prve spomladanske rastline, ki se prebujajo na travnikih in v gozdovih ter s katerimi lahko popestrimo spomladanske jedilnike.
Tisto, kar ponuja prebujajoča se narava, je v jedi mogoče vključiti na različne načine, med drugim v kombinaciji z jajci ter tako pričarati okusne ter tudi zdravju prijazne obroke.
Poglejte si tri ideje za spomladanske jajčne jedi, ki so dobrodošle v vsakem delu dneva. Priporoča jih portal Health.
Špageti karbonara s šparglji
Osnova klasične karbonara omake so jajca, oplemenitena s slanino ter seveda sirom. Z dodatkom nežnih špargljev pa bo ta jed dobila povsem novo dimenzijo.
Sestavine za štiri osebe:
- pet jajčnih rumenjakov.
- 120 gramov naribanega parmezana
- žlička soli
- 400 gramov polnozrnatih špagetov
- žlička in pol olivnega olja
- 500 gramov svežih špargljev, očiščenih in narezanih po dolžini
- trije manjši stroki česna
- dve žlički naribane limonine lupine
- žlička in pol svežega soka limone
- četrtina žličke mlete sladke paprike
Priprava:
- Jajčne rumenjake stepite in jim dodajte sol ter sir.
- Po navodilih skuhajte špagete, jih odlijte ter prihranite približno 300 mililitrov vode.
- Medtem, ko se špageti kuhajo, na olju popražite šparglje, dodajte česen, limonino lupino in rdečo papriko.
- Premešajte in odstavite z ognja.
- Tako pripravljeni omaki dodajte kuhane špagete.
- Zalijte jih s prihranjeno vodo ter dodajte stepena jajca in dobro zmešajte.
- Zavrite in kuhajte še dve minuti, odstavite, dodajte limonin sok, premešajte in postrezite.
Jajca na čemaževih oblačkih
Jed, ki ne očara le z okusom, temveč tudi z videzom in je lahko odlična malica ali večerja.
Sestavine:
- žlica in pol olivnega olja
- 400 gramov svežih šampinjonov, očiščenih, narezanih na rezine
- 400 gramov svežega čemaža
- ena srednje velika šalotka, drobno narezana
- polovica žličke naribane limonine lupinice
- pol žličke soli
- štiri velika jajca
- četrtina žličke črnega popra
- štiri rezine polnozrnatega toasta
Priprava:
- Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.
- V ponvi segrejte olje, dodajte gobe in jih brez mešanja pražite približno štiri minute.
- Nato jih štiri minute pražite še med mešanjem.
- Dodajte opran, narezan čemaž, šalotko in mešajte približno dve minuti.
- Dodajte limonino lupino in sol, še enkrat premešajte in odstavite z ognja.
- Mešanico razgrnite po pladnju in jo ohlajajte vsaj deset minut.
- Med tem, ko se ohlajaja jajca ločite na beljake in rumenjake.
- Beljake stepite v sneg in jih vmešajte v ohlajeno čemaževo mešanico.
- S peki papirjem obložite pekač. Nanj z žličko oblikujte štiri kupčke beljakove mešanice in jo v pečici pecite tri od štiri minute.
- Vsakemu kupčku nato dodajte rumenjak in vse skupaj pecite še tri do štiri minute.
- Jajčne oblačke z lopatico položite na rezine toasta in postrezite takoj.
Fritata s porom in mlado čebulo
Mlada čebula je še ena od zgodnjih spomladanskih zelenjav, ki skupaj s porom in jajci pričara okusen ter zdrav zajtrk.
Sestavine:
- en srednje velik por, uporabite le svetle dele, prepolovite ga po dolžini
- žlica in pol olivnega olja
- šopek mlade čebule, narezane na kolobarčke
- osem velikih jajc
- 80 mililitrov mleka
- sol in poper po okusu
- 80 gramov naribanega sira po izbiri
Priprava:
- Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
- V ponvi segrejte olje in na njem popražite por ter mlado čebulo.
- Por iz ponve prestavite na krožnik.
- V posodi zmešajte mleko, jajca, sol in poper.
- Z mešanico prelijte čebulo v ponvi, na zmernem ognju pražite še približno eno minuto in večkrat premešajte.
- Odstranite z ognja, po vrhu razporedite sir in por ter ponev prestavite v pečico.
- Pecite od deset do 12 minut.
- Pečeno fritato z lopatico prestavite na krožnik in postrezite.
- Količina zadostuje za štiri osebe.
Preberite še: Kako dolgo so užitna trdo kuhana jajca
Morda vas zanima tudi: Kaj se bo zgodilo, če boste pojedli dve jajci na dan
oddajte komentar