Izjemni učinki kakijev na zdravje

Jesen je čas sladkih kakijev, ki niso le okusni, temveč tudi zelo zdravi sadeži.

30.10.2020 ob 11:10 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Izjemni učinki kakijev na zdravje

Tu je sezona kakijev. Ti oranžni, sladki plodovi, ki izvirajo s Kitajske, uspevajo tudi pri nas in njihovo sezono je dobro izkoristiti.

Kajti ne samo, da so okusni, so tudi zelo zdravi in uporabni na številne načine. Kako vse vplivajo na zdravje, niza Healthline.

Vsebujejo ogromno hranljivih snovi

Približno 170 gramov težak kaki ima 500 džulov (120 kalorij), 31 gramov ogljikovih hidratov, gram beljakovin, 0,3 grama maščob in šest gramov vlaknin.

Ob tem telesu zagotovi 55 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina A, 22 odstotkov dnevno priporočenega odmerka vitamina C, šest odstotkov dnevno priporočene količine vitamina E, pet odstotkov dnevno priporočenega odmerka vitamina K in osem odstotkov vitamina B6 (pirodkosina).

Med minerali izstopajo kalij, baker, železo in magnezij, je pa tudi dober vir vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), folne kisline in fosforja.

Bogastvo antioksidantov

Ob vsem prej naštetem so v kakiju znatno zastopani antioksidanti, ki varujejo pred oksidativnim stresom in s tem pred telesnimi vnetji ter z njimi povezanimi boleznimi.

Prehrana, bogata s flavonoidi, ki se nahajajo v teh sadežih, znižuje tveganje za bolezni srca, za degenerativne bolezni možganov ter za rakava obolenja.

V kakiju prisoten beta karoten denimo niža tveganje za srčno kap, raka na pljučih in debelem črevesju ter, kot je pokazala raziskava, v kateri je sodelovalo 37.000 posameznikov, tudi verjetnost za sladkorno bolezen tipa dve.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mobile photo shoot (@mobile_photo_shootp) on

Koristijo zdravju srca

V kakiju sta znatno zastopana antioksidanta kvercetin in kampferol. Več študiji je pokazalo, da z njima bogata prehrana zniža tveganje za srčna obolenja.

Telesu dovajajo vlaknine

Vlakna v kakiju uravnavajo količino holesterola v krvi, tudi s tega vidika torej ta sadež varuje zdravje srca. Hkrati je z vlakninami bogata hrana nepogrešljiva za dobro prebavo, saj preprečujejo zaprtje, niža tveganje za hemeroide in pomaga pri ohranjanju zdrave črevesne flore.

--> Tu najdete okusne jesenske recepte, ki pa vključujejo tudi kakije.

Skrbijo za dober vid

V kakijih je veliko vitamina A, antioksidanta, ki je ključen za dober vid. Že z enim sadežem telo prejme več kot polovico dnevno priporočene količine vitamina A. V njem sta še antioksidanta lutein in zeaksantin, ki sta prav tako nepogrešljiva za zdrave oči ter dober vid.

Študija, v kateri je sodelovalo 100.000 posameznikov je dokazala, da je pri ljudeh, ki s prehrano zaužijejo dovolj luteina in zeaksantina, za 40 odstotkov nižje tveganje za makularno degeneracijo v primerjavi s tistimi, ki ju imajo v telesu premalo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hungry Mouths To Feed (@hungrymouthstofeed) on

Nešteto načinov uživanja

Ob vsem tem zaradi vitamina C krepijo tudi odpornost in na srečo je nešteto načinov, kako jih umestiti v prehrano.

Odlični so sveži, kot samostojna malica, podajo se v peciva, njihove suhe rezine potešijo željo po sladkorju, sveže pa lahko dodate jogurtu, kosmičem za zajtrk, solatam. Zamrznjeni kakiji so dobrodošla sestavina smutijev in še bi lahko naštevali, kako z njimi popestriti jedilnik. Torej v jeseni in pozimi ne pozabite nanje.

--> Hitre, preproste in zabavne buče za Noč čarovnic

Preberite še: Je mogoče pretiravati s sadjem?

Morda vas zanina tudi: Kako v enem dnevu zmehčati avokado


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)