23.9.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.
Z jesenjo v domovih pogosteje zadiši po okusnih jabolčnih sladicah. Vseeno je, kaj največkrat pripravite iz teh sadežev, končni rezultat je v veliki meri pogojen z izbiro kvalitetnih sestavin.
Zagotovo ste se tudi sami že vprašali, katera sorta jabolk zagotavlja najokusnejše pite, zavitke, kolače in druge poslastice. Odgovor ima Amy Traverso, avtorica kuharske knjige Apples Lover's Cookbook (Kuharica za ljubitelje jabolk). Takole njene besede povzema Miss7:
"Najboljše rezultate prinaša kombinacija dveh vrst jabolk: ene bolj sladke in mokaste ter druge čvrste ter kiselkaste sorte. V kolikor pa se odločite zgolj za eno, priporočam jabolka pink lady. S temi bo pecivo vselej sočno in okusno."
Ob tem dodaja, da tekstura jabolk, ki so sestavina peciv, ne sme biti pretrda in ne preveč mehka, sicer med peko ne zadržijo primerne teksture in se spremenijo v kašo. Primerna za peciva so zato tudi jabolka sorte granny smith, ki se nikoli ne prekuhajo, izogibati pa se je treba vrstam gala, fuji in rdeči delišes, saj so preveč mehke in ob dolgem pečenju izgubijo okus.
Katera jabolka torej priporoča mojstrica?
Kot rečeno, so primerne teksture, ob tem pa njihov okus zagotavlja pravo ravnovesje med sladkim in kislim ter med pripravo sladic ohranijo velik del arome. Do izraza pridejo tudi v aromatičnih pecivih z denimo ingverjem in v sladicah, oplemenitenih s smetano.
View this post on Instagram
Osvajajo z značilno zeleno barvo, sočnim mesom in rahlo kiselkastim okusom. Zaradi čvrste teksture so primerna za kompote, pite in druge jabolčne sladice.
View this post on Instagram
Jabolka te sorte se odlično obnesejo v pečici. Ne zgolj zaradi sočne in čvrste teksture, temveč tudi zaradi značilnega sladkastega okusa. Idealne so zlasti za deserte, katerih sestavine so dušena jabolka.
View this post on Instagram
Hrustljava jabolka osvežujočega okusa z močno aromo, ki tudi med peko ohranijo čvrstost. Primerna so za pečena polnjena jabolka in za peciva, kjer so prisotni dodatki izrazitih okusov kot sta cimet ali ingver.
View this post on Instagram
Sorta jabolk, ki izhaja iz japonske, v Evropo je prišla okoli leta 1970 in po obliki ter okusu nekoliko spominja na zlati delišes. Odlična je zlasti za pite, zavitke in ocvrta jabolka.
View this post on Instagram
Preberite še: Tri slastne sladice s hruškami (recepti)
Morda vas zanima tudi: Pozitivni učinki jabolk, ki jih še ne poznaš
oddajte komentar