20.8.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Ingver se že dolgo uporablja v tradicionalni kitajski medicini, za moč in zdravje ga je užival že en največjih filozofov in politikov vseh časov Konfucij, ki je živel med letoma 551 in 479 pred našim štetjem.
Med drugim mu pripisujejo afrodizične lastnosti, vsebuje aktivno spojino gingerol, ki premore protivnetno, protibolečinsko, protirakavo delovanje, učinkovit je tudi pri zniževanju povišane telesne temperature, varuje pred kroničnimi vnetji in blaži njihove posledice.
Dodan pijačam in jedem izboljšuje prebavo, krepi odpornost, pomaga pri zdravljenju prehlada, v obliki obkladkov blaži bolečine, krče in napetost.
Žal ima tudi negativno plat in z njim ne bi smeli pretiravati.
Fitoterapevti in prehranski strokovnjaki svetujejo, da naj na dan ne bi zaužili več kot štiri grame ingverja, saj v prevelikih količinah lahko povzroča krče, vetrove, napenjanje in pekočo zgago.
So pa tudi osebe, ki ga sploh ne bi smele uživati.
Povzeto po portalu miss7zdrava.24sata.hr
Preberite še: Tri najboljše začimbe za zdrave in dobro delujoče možgane
Morda vas zanima tudi: Kava in čaj sta lahko zelo nezdrava, če ju kombiniramo s to hrano
oddajte komentar