Ingver: Kdo in zakaj ga ne sme jesti

Čeprav je ingver zdrav, nekaterim lahko tudi škoduje.

20.8.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ingver: Kdo in zakaj ga ne sme jesti

Ingver se že dolgo uporablja v tradicionalni kitajski medicini, za moč in zdravje ga je užival že en največjih filozofov in politikov vseh časov Konfucij, ki je živel med letoma 551 in 479 pred našim štetjem.

Med drugim mu pripisujejo afrodizične lastnosti, vsebuje aktivno spojino gingerol, ki premore protivnetno, protibolečinsko, protirakavo delovanje, učinkovit je tudi pri zniževanju povišane telesne temperature, varuje pred kroničnimi vnetji in blaži njihove posledice.

Dodan pijačam in jedem izboljšuje prebavo, krepi odpornost, pomaga pri zdravljenju prehlada, v obliki obkladkov blaži bolečine, krče in napetost.

Žal ima tudi negativno plat in z njim ne bi smeli pretiravati.

Količina, ki je ni dobro preseči

Fitoterapevti in prehranski strokovnjaki svetujejo, da naj na dan ne bi zaužili več kot štiri grame ingverja, saj v prevelikih količinah lahko povzroča krče, vetrove, napenjanje in pekočo zgago.

So pa tudi osebe, ki ga sploh ne bi smele uživati.

Kdo ne sme jesti ingverja

  • Osebe z občutljivim želodcem, žolčnimi kamni in vnetnimi črevesnimi boleznimi, kot je ulcerozni kolitis. Zlasti večje količine ingverja pri njih izzovejo neprijetne simptome in okrepijo simptome osnovne težave.
  • Osebe, ki uživajo zdravila za strjevanje krvi, bi se mu morale izogibati, saj ima ravno nasproten učinek od predpisanih zdravil.
  • Tudi nosečnice bi se mu morale izogibati, saj lahko povzroča krče maternice. Ingver se jim odsvetuje predvsem v zadnjih dveh tednih nosečnosti.
  • Ingver redči kri, ta se pod njegovim vplivom težje strdi, kar lahko vodi v krvavitve, zato ga ni dobro jesti pred operacijami.
  • Osebe, ki uživajo določena zdravila, zlasti zdravila za srce, zdravila proti astmi in za zniževanje krvnega tlaka bi se pred uživanjem ingverja morale posvetovati z zdravnikom.

Povzeto po portalu miss7zdrava.24sata.hr

Preberite še: Tri najboljše začimbe za zdrave in dobro delujoče možgane

Morda vas zanima tudi: Kava in čaj sta lahko zelo nezdrava, če ju kombiniramo s to hrano


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)