Hujšaš? Torej tem 5 mitom ne smeš verjeti

V želji po lepi in vitki postavi mnogi verjamejo prenekaterim mitom in neresnicam, s katerimi si ne delajo ravno usluge.

22.3.2019 ob 4:49

zenska_hladilnik_hrana_micna.jpg

O vedno tako aktualni temi kot je skrb za vitko postavo, kroži nešteto nasvetov in napotkov, ki jim v želji po nižji številki na tehtnici mnogi brezglavo sledijo in si s tem ne delajo ravno usluge. Zato so se pri Womans Healthu odločili razbiti pet najpogostejših, s hujšanjem povezanih mitov. Ti so daleč od resnice.

Mit številka ena: ogljikovi hidrati so sovražniki

S porastom diet z nizkim deležem ogljikovih hidratov, kot je denimo ketonska, je krompir postal sovražnik števila ena. Nič čudnega ni, da tudi sami verjamete, da ogljikovi hidrati ovirajo hujšanje, a to ne drži vedno.

Ogljikovi hidrati so namreč odličen vir energije in telesu zagotavljajo moč za premagovanje fizičnih naporov ter so nepogrešljivi za regeneracijo organizma po vadbi. Kakovostne telo nujno potrebuje.

Zdrava izbira: odločajte se za sestavljene ogljikove hidrate, katerih vir so rjavi riž, ovsena kaša, kvinoja, sladki krompir, cela žita in leča, ki telesu dovajajo konstantno energijo in s tem potrebno moč za premagovanje vseh naporov.


Mit številka dve: nekatera živila pospešijo presnovo

Grenivka, kurkuma, zeleni čaj … nekatera živila spremlja sloves, da spodbujajo presnovo in s tem pripomorejo k hitrejši in boljši izrabi energije, ki jo organizem prejme s hrano. Pa je to res?

Presnova je v največji meri odvisna od genske zasnove. Čeprav način prehranjevanja res vpliva na telesno težo, je le malo verjetnosti, da bi jabolčni kis ali sok zelene presnovo pospešila v tolikšni meri, da bi vplivala na kilograme.

Zdrava izbira: aerobna vadba sicer res pomaga pri porabi na stegnih, bokih, trebuhu in zadnjici nakopičenih maščob, a izoblikovane, močne mišice so tiste, ki višajo bazni metabolizem, kar pomeni, da več kot je na njem mišic, večja je poraba energije tedaj, ko telo miruje.


Mit številka tri: za hujšanje so najboljše kardio vaje

Morda tudi sami menite, da morate ure preživeti na tekočem traku, da bi dosegli željeno številko na tehtnici, vendar imajo na vitko postavo večji vpliv od kardio vaj treningi za moč.

Kot rečeno, telo potrebuje več energije za vzdrževanje in grajenje mišične mase, s tem hitreje porablja kalorije in poskrbi za to, da se maščoba kopiči v manjši meri.

Zdrava izbira: če do sedaj vaj za moč niste izvajali, jih postopoma umestite v svojo vadbeno rutino ter počasti stopnjujte intenziteto in število ponovitev. S tem boste brez nepotrebnih bolečin ustvarili dobro osnovo za močne mišice in lepo telo.


Mit številka štiri: restriktivne diete so pot do uspeha

Stroge diete, v katerih so z jedilnika odstranjene določene skupine jedi, denimo dieta brez glutena ali brez mlečnih izdelkov, mnogi dojemajo kot načine prehrane, ki pomagajo pri hujšanju.

A dejstvo je, da ob odsotnosti alergij nobena restriktivna dieta na dolgi rok ni priporočljiva in da te niso zdravju ter postavi prijazna odločitev.

Zdrava izbira:  ključ do dolgoročnega uspeha je zdrav življenjski slog, zmernost in aktivno življenje. V manjših količinah nobena hrana ni neprijazna, pomembno je, da telo v primernih odmerkih dobi vse snovi, ki jih potrebuje.


Mit številka pet: če želim shujšati se moram odreči alkoholu

Nobenega dvoma ni, da je pretiravanje z alkoholom škoduje zdravju in vitki postavi. Zlasti različni koktajli vsebujejo tudi veliko sladkorja in zato z njimi res ni pametno nazdravljati, a alkoholu se vendarle ni treba povsem odpovedati.

Zdrava izbira: kozarček vina po kosilu ne bo škodoval vašemu trudu, bo pa telesu zagotovil antioksidante, ki se borijo proti vnetnim procesom. Tudi kozarec šampanjca pri zdravici ne bo pustil usodnih posledic. Seveda, če boste ostali pri enem. Kajti kot rečeno, pretiravanje ni na mestu.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zato se kljub redni vadbi ne morete otresti viška kilogramov ali pa Želiš izgubiti kakšen kilogram? Previdno s tem sadjem!

Priporočamo tudi: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)