"Ga lahko dobim med oralnim seksom?" 11 odgovorov na vprašanja o herpesu

Kje in zakaj se pojavi, se mu je mogoče izogniti in kako ga zdraviti, to je le nekaj vprašanj o herpesu, na katera je dobro poznati odgovore.

8.12.2018 ob 5:36

obraz_ustnice_zenska_micna.jpg

Za tiste, ki se z njo soočajo, je dokaj neprijetna, boleča in stigmatizirana zadeva, a dejstvo je, da je herpes izjemno pogost. Po nekaterih podatkih se pri vsaki šesti osebi, stari od 14 do 49 let občasno pojavi genitalni herpes. Svetovna zdravstvena organizacija pa ocenjuje, da je približno 67 posameznikov, mlajših od 50 let, že imelo herpes na ustnicah.

Kljub razširjenosti tega obolenja obstaja še vedno veliko z njo povezanih dilem in vprašanj. Na nekaj najpogostejših je za Insider odgovore podal Damian Jacob Sendler, direktor kliničnih razsikav pri fundaciji Felnett Health Research.

1 Ali obstajajo različne vrste herpesa?

Da, obstajata dva tipa herpesa. To sta tip 1 ali HSV-1 in tip 2 HSV-2. "Pri tipu ena gre za manj invaziven herpes, ki se najpogosteje pojavlja v obliki razjed na ustnicah. Ljudje, pri katerih nastane, pogosto občutijo tudi vnetje grla.

Tip dve je genitalni herpes, ki se odraža kot razjede na področju genitalij, naj bo vagine ali penisa. Obe vrsti herpesa sta nalezljivi in za obe so značilni boleči mehurčki na okuženem delu telesa," je pojasnil Sendler.


2 Kako se najpogosteje prenaša?

Vsak stik s telesnimi tekočinami okuženega prinaša tveganje za prenos virusa, ki vodi v herpes. Ni treba, da gre za spolni stik, lahko je preprosto pitje iz kozarca, iz katerega je pil okuženi, uporabo istega pribora ali bežen poljub na lica.

Prav to je po mnenju strokovnjaka razlog, da se herpes tipa ena najpogosteje pojavlja v šolah, saj se otroci pogosto dotikajo ust, kjer so morebitne ranice, nato pa igrač ter na takšen način virus prenašajo na druge otroke. Prav tako je herpes tipa ena prenosljiv z izmenjavanjem balzamov za ustnice, šmink, britvic in brisač.

Tip dve se na drugi strani prenaša s stikom z okuženimi genitalijami. Uporaba kondomov lahko zniža tveganje za okužbo med spolnim odnosom, a ker kondomi ne prekrivajo celotnih genitaliji, prenos okužbe tudi v tem primeru ni povsem izvzet.


3 Lahko dobim herpes med oralnim in analnim seksom?

Obstaja mit, da okužba s herpesom med analnim in oralnim seksom ni mogoča, vendar ostaja dejstvo, da vsak spolni stik z okuženo osebo prinaša tveganje zanjo.


4 Je genitalni herpes prenosljiv tudi brez spolnega stika?

V nasprotju s splošnim prepričanjem, se lahko oseba z genitalnim herpesom okuži tudi brez spolnega stika.

Sendler pri tem izpostavlja primere okužb otrok, do katerih pride med porodom z aktivnim herpesom okužene mame, saj novorojenček med prehodom skozi vaginalni kanal pride v stik z virusom.


5 Kateri so najpogostejši simptomi herpesa?

Najpogostejši simptomi herpesa so mehurčki in drobne vidne ranice na ustih ali genitalijah. Prav tako se herpes lahko odraža z utrujenostjo in povišano telesno temperaturo.


6 Se lahko herpes pojavi tudi brez značilnih simptomov?

"Velika verjetnost je, da ste prenašalec virusa herpesa in se tega sploh ne zavedate, saj se okužba ne odraža vedno z značilnimi simptomi," je povedal strokovnjak in dodal, da se virus hitro integrira z ostalimi telesnimi celicami in v obliki okužbe izbruhne šele, ko pade odpornost ali ob prebolevanju dolgotrajne bolezni.

Odsotnost simptomov ne pomeni, da niste nikoli bili izpostavljeni virusu herpesa. "Dejstvo je, da veliko posameznikov prenaša virus, kaj ga spodbudi k temu, da se okužba tudi pokaže, pa je povezano z genetiko ter psihološkimi in fiziološkimi dejavniki. Kar pomeni, da nenaden izbruh za herpes značilnih simptomov na področju genitalij pomeni razlog za obisk zdravnika, čeprav pred kratkim niste bili spolno aktivni," opozarja strokovnjak.


7 Obstaja razlika med herpesom ter vročinskimi razjedami ali razjedami zaradi mraza?

Morda ste slišali, da so herpes, vročinski izpuščaji in izpuščaji zaradi mraza povezani, a v resnici ne gre zgolj za podobnost, temveč za enako okužbo z drugim imenom. Gre za herpes tipa 1 in se pojavi na ustnicah, včasih tudi na prstih in nosu.


8 Obstaja zdravilo za herpes?

Na žalost ni zdravila, ki bi povsem pozdravilo okužbo s herpesom tip ena ali dve. Res je, da je mogoče omiliti in premagati simptome, a virus ostane v telesu in se pod določenimi pogoji lahko znova aktivira.


9 So nekateri bolj ogroženi?

Pri herpesu tipa ena je, kot je povedal Sendler, veliko povezano s srečo oziroma nesrečo. Kajti, kot rečeno, obstaja veliko možnosti za prenos okužbe.

Pri genitalnem herpesu je glavni razlog za okužbo spolni stik z nosilcem virusa. Poznavanje zdravja partnerja je zato prvi korak v zaščiti pred okužbo. Če vam nekdo zamolči, da preboleva herpes ali da ga je že prebolel, je velika verjetnost, da se boste z njim okužili tudi sami.


10 Ga je mogoče zdraviti z antibiotiki?

Antibiotiki so namenjeni zdravljenju bakterijskih okužb, herpes pa je virusna bolezen, zato antibiotiki pri njem niso v pomoč.


11 Se mu je mogoče izogniti?

V resnici popolne rešitve v izogib virusu, ni. "Na žalost se pred njim ni mogoče povsem zavarovati. Prvi korak v smislu preventive je izogibanje osebam z aktivnimi lezijami. Na srečo se herpes tipa ena ne prenaša že zgolj s tem, da sedite ob okuženemu, poljub ali pitje iz kozarca, ki ga je ta uporabljal pred vami, pa lahko aktivira okužbo tudi pri vas.

Ko gre za genitalni herpes, je dobro s pogledom vsaj ošiniti penis ali vagino nekoga, s katerim se spuščate v spolni odnos in biti pozoren na morebitne mozoljčke.

Kot rečeno, kondom do neke mere zavaruje pred okužbo, zlasti, če virus herpesa ni aktiven, v kolikor pa so na splovilih vidne lezije in kondom ne prekriva celotnega okuženega področja, je prenos še vedno mogoč. Zato se je ob aktivni okužbi spolnemu odnosu bolje odpovedati."


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Spolnost: ženski orgazem (in skrivnosti povezane z njim) ali pa V tem delu sveta skupinski seks ni tabu

Priporočamo tudi: 6 najpogostejših razlogov, zakaj ženske končajo razmerje (razkrivajo partnerski terapevti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)