Naravna zdravila proti herpesu

Ker bi se ga zagotovo radi čim prej znebili.

16.10.2017 ob 5:05

ustnice.jpg

Takšnim in drugačnim nevšečnostim, ki prizadenejo naše telo, se ni mogoče vselej izogniti. Ko se pojavijo, je treba pravočasno in primerno ukrepati.

Tudi ko gre za herpes, ki ustnicah nastane v najbolj neprimernem trenutku (v resnici je to vedno, ko izbruhne). In tedaj posledice ublažite z naravnimi pripomočki. Poglejte si deset takšnih, ki bodo v učinkovito pomoč.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Uporabite led

Na herpes večkrat položite kocko ledu. Hlad bo ublažil vnetje, pomiril kožo in preprečil širjenje okužbe. Res je, da izbruha led ne bo pozdravil, bo pa omilil bolečino in druge simptome.

Prizadeto mesto negujte vsaj deset minut, v kolikor pri tem občutite nelagodje, led s herpesa umaknite.

Pomagajte si z jabolčnim kisom

Drugo učinkovito zdravilo pri omenjeni tegobi je jabolčni kis. Ta vsebuje snovi, ki spodbujajo celjenje ran ter delujejo protivnetno.

Vatirano palčko pomočite v kis in z njim trikrat na dan negujte vnetje. Kis pustite učinkovati pet minut ter ga nato splaknite s toplo vodo.

Dobrodošel česen

Česen je dobrodošel pri zdravljenju herpesa, saj premore visoko koncentracijo protivnetnih in protimikrobnih sestavin, ki se učinkovito borijo proti kožnim vnetjem. V pomoč vam bo surov česen ali pripravki iz njega.

Če se boste odločili za surovega, strok nekoliko zmečkajte ter s sokom negujte prizadeto mesto. Počakajte 20 minut in ga splaknite z vodo.

Limona

Še eno živilo, natančneje sadje, ki je velik zaveznik lepe kože. Ponaša se z močnimi protivirusnimi učinkovinami in zdravi vnetja ter okužbe.

Da bi se telo lažje borilo z njimi, vsak dan pijte vodo z limono, lahko pa sok tega sadeža tedaj, ko se herpes pojavi, nanesete neposredno na kožo. Pred tem ga le nekoliko razredčite z vodo.

Sladki koren

Uživanje sladkega korena (sladke koreninice) prinaša telesu veliko koristi, dobrodošla pa je ta rastlina tudi pri zdravljenju herpesa. Telesu namreč zagotavlja snovi, ki blažijo vnetja. Prav tako deluje protivirusno ter s tem zaviralno vpliva na herpes in podobne okužbe.

Sladko koreninico je mogoče uživati v obliki čaja, za še boljši učinek pa svežo koreninico naribajte in jo nanesite na prizadeta področja.

Uživajte ribe

Ribe, kot so losos, tune in podobne, zlasti, če so zrasle v naravnem okolju, vsebujejo veliko omega tri ter drugih zdravih maščob, ki doprinesejo k zdravju kože in blažijo tudi okužbe z virusom herpesa.

Zato jih, zlasti, če se ta pri vas velikokrat pojavlja, pogosteje umestite v svojo prehrano.

Pusto meso

Beljakovine iz pustega mesa so pomembno hranilo, ki preprečuje in zdravi kožne okužbe ter skrbi za zdravje in dobro delovanje celega organizma.

Če boste s prehrano zaužili dovolj beljakovin, boste v manjši meri dovzetni za okužbe, v kolikor bo do teh vendarle prišlo, pa se bodo hitreje pozdravile. Da, tudi herpes bo lažje premagljiv. Ne pozabite torej na pusto govedino, piščanca in ribe vseh vrst.

Cink

Še en mineral, ki skrbi za dobro odpornost telesa in je odgovoren tudi za zdravje kože.

Ranico na ustih lahko negujete s kremami, ki ga vsebujejo, poleg tega v prehrano umestite več živil s tem elementom. Veliko ga je v jetrih, morskih plodovih, določenih oreščkih in zelenjavi.

Izogibajte se sladkorju

Poleg uživanja živil, ki pomagajo premagovati herpes, velja upoštevati še eno napotilo: določeni hrani se je bolje izogibati ali jo vsaj omejiti. Na prvem mestu je tu rafiniran sladkor.

Ta namreč okrepi telesna vnetja in oslabi imunski sistem, s tem je herpes še izrazitejši.

Uživanje sladkorja zmanjšajte na minimum in raje posegajte po sadežih in zelenjavi, ki so bogati z vitamini ter minerali in so tako nedvomno močni zavezniki v bitki z ranicami na ustnicah.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)