Devet domačih zdravil proti podočnjakom

Imate jih v svoji kuhinji.

23.5.2017 ob 5:10

lasje_pexels-photo-392748.jpeg

Kaj je slabše, kot vstajati zelo zelo zgodaj? Zelo zelo opazni podočnjaki, ki so posledica prekratkih noči. Res je, zanje je lahko krivo tudi pretirano zadrževanje vode v telesu ali alergija, a ne glede na vzrok, odpraviti jih je mogoče s povsem naravnimi, domačimi pripomočki.

Več zanimivih dejstev vas čaka na Facebooku.  

Star trik z rezinami kumare

Zanj ste slišali že ničkolikokrat. Upravičeno, kajti rezine kumare res delajo čudeže. Plodove narežite na približno pol centimetra debele rezine, jih ohladite, položite na oči in pustite, da vitamini, voda ter antioksidanti iz njih opravijo vse delo.

Pomaga tudi ohlajen krompir

Nič hudega, če kumar nimate. Zagotovo imate doma krompir. Prav tako, kot rezine kumar, tiste krompirja ohladite v hladilniku in jih za 15 minut do pol ure položite na oči. Zaradi teksture, krompir dlje ostane hladen in tako še učinkoviteje odpravi podočnjake.

PREBERITE še // S pravimi živili nad podočnjake

Uporabite mleko

Polnomastno mleko vsebuje veliko amino kislin, vitaminov ter mlečne kisline. Vse te sestavine zmehčajo kožo in zmanjšajo zateklost okoli oči. Da bi izkoristili vse učinke, v hladnem mleku namočite bombažne blazinice, iztisnite višek tekočine in jih za 15 minut položite na oči.

Skuhajte si čaj

Črni in zeleni čaj vsebujeta kofein, ki pripomore h krčenju žilic okoli oči, tanin pa spodbuja pretok krvi. Da bi ublažili podočnjake, skuhajte čaj, v zamrzovalniku ohladite uporabljene vrečke in jih za 15 do 30 minut položite na oči.

Uporabite aloe vero

Ne, ne pomaga le pri sončnih opeklinah, temveč tudi pri podočnjakih. Zaradi v njej prisotnega vitamina E, jih  sok te rastline hitro odpravi. Če so ti posledica alergije, bodo protialergijske snovi v njem dodaten plus.

PREBERITE še // Sedem trikov, s pomočjo katerih se boste vedno zbudili sveži

Osvežite se z mrzlo vodo

To je zelo preprost in učinkovit način za odpravljanje podočnjakov. V ledeno mrzlo vodo namočite krpo, iztisnite iz nje odvečno tekočino in jo položite na oči. Zaradi mrzle vode se bodo krvne žile skrčile, količina tekočine okoli oči se bo zmanjšala, s tem pa bodo manjši tudi podočnjaki.

 V hladilniku imejte žlico

Ko se boste naslednjič prebudili s podočnjaki, v zamrzovalnik postavite dve žlici in počakajte, da se povsem ohladita, nato pa ju položite na oči. Učinek bo enak, kot če bi uporabili ledeno vodo.

Privoščite si masažo

Zabuhlost oči je posledica zadrževanja tekočine pod občutljivo kožo. Da bi to odstranili, masirate oči. Kazalec položite v očesni kotiček, nato pa s krožnimi gibi počasi masirajte proti zunanjemu robu očesa in ponavljajte, dokler bo to potrebno.

Ukrepajte preventivno

Da nobenega od prej naštetih načinov sploh ne bi potrebovali, ukrepajte preventivno. Pijte dovolj tekočine, ne pretiravajte s soljo in naj bo med spanjem vaša glava nekoliko dvignjena. V tem položaju se bo namreč okoli oči zadrževalo manj tekočine.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)