Je lahko marihuana v vagini zdravilo za PMS?

Aktivne sestavine v marihuani naj bi učinkovito blažile predmenstrualne krče.

2.2.2016 ob 9:00

shutterstock_265003007.jpg

Morda se vse skupaj sliši malce noro, še posebej, ker je Mična pred časom opozarjala na nevarnosti zelišč v vagini. A glede na izsledke raziskave univerze v severni Kaliforniji naj bi bila marihuana tista, ki naj bi ublažila zoprne krče predmenstrualnega sindroma.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Seveda te ne bi kadili, pač pa jo uporabljali drugače. In sicer v obliki pripravka, imenovanega Foria Relief, ki je v obliki vaginalnih svečk pred nedavnim prišel na tržišče v nekaterih zveznih državah v ZDA in naj bi učinkovito blažil predmenstrualne krče. 

Zdravilo vsebuje zgolj tri sestavine: organsko kokosovo maslo, konopljino olje in kanabidiol ali CBD, ki je najbolj zastopan kanabinoid v rastlini konoplje in namesto na centralno učinkuje predvsem na periferno živčevje.

Kako pomaga? "Vemo, da marihuana lahko ublaži bolečine. Omenjeno zdravilo pa deluje prav na boleče krče, ki se pojavljajo pred menstruacijo in je na pacientke, ki so ga preskusile, vplivalo izjemno dobro," je povedal eden od snovalcev zdravila Morton Barke in dodal, da začne učinkovati že 15 minut po tem, ko si ga pacientke ustavijo v vagino. In prav zato, ker se ga dozira vaginalno, občutka vsesplošne omamljenosti ne povzroča.

Zdravilo je sicer trenutno dostopno le v Koloradu in Kaliforniji, kjer je medicinska uporaba marihuane dovoljena. Vsem ostalim pa so še vedno na voljo drugi načini za blaženje menstrualnih krčev. Med drugim uživanje hrane z visokim deležem magnezija in omega tri maščobami. Koristna so tudi živila bogata s kalijem: banane, brokoli, ribe in stročnice ter kamilični in metin čaj.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)