10 zvezdnic o svojih bitkah z nevidnimi, a težkimi boleznimi

Da zdravje ni pogojeno z zvezdništvom in bogastvom dokazujejo Selena Gomez, Avril Lavigne, Venus Williams in še mnoge druge, ki jih pestijo težke, čeprav očem skrite bolezni.

15.11.2018 ob 5:20

selena_gomez_portret_micna.jpg

Težke kronične bolezni se ne odražajo vedno z vidnimi simptomi. Prav tako ne izbirajo med svojimi žvrtvami. Veliko zvezdnic, ki v javnosti sijejo s popolno podobo, se bori z njimi in je o tem brez sramu spregovorilo za medije, njihove izjave pa je zbral Insider.

Selena Gomez o bitki z lupusom

Kot je leta 2013 povedala Selena, trpi za lupusom, avtoimunsko kronično vnetno boleznijo, ki prizadene vezivna tkiva ter številne organe in povzroča kronične bolečine ter utrujenost.

Leta 2014 je v intervjuju za GO razkrila, da je bolezen skušala obvladovati celo s kemoterapijami, leta 2017 je morala na presaditev ledvice, saj je zaradi lupusa pri njej prišlo do odpovedi tega organa.

Lena Dunham o endometriozi

Lena o svojih težavah z reproduktvnimi organi govori brez sramu in zadrege. Pred nedavnim je za Vouge povedala, da se je z endometriozo soočila že pred desetimi leti, ter da se je po več neuspešnih zdravljenjih odločila za odstranitev maternice z namenom, da bi se znebila neznosnih bolečin, ki jih ta povzroča.

Halsey se prav tako sooča z endometriozo

Pevka je o diagnozi endometrioza, stanju, pri katerem pride do rasti sluznici maternice podobnega tkiva izven maternične votline, ter povzroča neplodnost in bolečine, spregovorila leta 2017 in tedaj izjavila, da se zaradi bolezni, s katero se je primorana soočati, le težko počuti lepa in seksi.

"Dobrih šest mesecev sploh nisem mogla seksati," je izjavila za Vulture in dodala: "Težko je s to boleznijo ohranjati zveze. Ob njej imaš občutek, da nisi ženska, saj zaradi bolečin sovražiš dele telesa, ki naj bi jih imel rad in jih povsem sprejemal."

halsey_portret_micna.jpg

Bella Hadid in nekateri člani njene družine obolevajo za z limsko boreliozo

Pred nedavnim je razkrila, da se je s to diagnozo soočila leta 2012 in povedala, da za boleznijo, ki jo prenašajo klopi, trpita tudi njena mama in brat. Kot je tedaj pojasnila manekenka, je prav zaradi borelioze opustila kariero v konjeništvu.

"Dobro vem, kako je, če te vse tako boli, da ne moreš vstati iz postelje, a sem se z leti naučila živeti s simptomi in se trudim, da ne ovrajo mojega vsakdana," je povedala Bella, ki ji bolezen povzroča tako fizične kot mentalne težave in je vse od postavitve diagnoze iskrena zagovornica bolnikov z limsko boreliozo, ter se zavzema za čim večje prepoznavanje tej bolezni.

Avril Lavigne prav tako trpi zaradi limske borelioze

Leta 2015 je v intervjuju za Good Morning America pop pevka povedala, da je obolela za limsko boreliozo.

"Počutila sem se obupno, vse me je bolelo, nisem vedela, kaj se dogaja z mano. Obiskala sem nešteto zdravnikov, iskala po spletu odgovor na vprašanje, zakaj sem tako utrujena in zakaj ne morem iz postelje, dokler me zdravniki niso soočili z dejstvom. Velikokrat se zgodi, da je borelioza diagnosticirana prepozno, zato se trudim ozaveščati druge, kako se pred njo zavarovati in kako pomembno je prepoznavanje zgodnjih znakov, ki niso vedno v obliki značilnih izpuščajev."

Venus Williams ima sjögrenov sindrom

O tem je teniška zvezdnica prvič spregovorila leta 2011, ko je odstopila s turnirja US Open. Sjögrenov sindrom je kronična vnetna avtoimunska bolezen, pri kateri pride do propadanja žlez slinavk in solznih žlez, posledično se pojavita suhost ustne votline in suhost očesne veznice ter roženice.

"To je pač nekaj, s čimer se moraš naučiti živeti," je povedala za People. "Živiš po svoje in po svojih pravilih. Vsekakor pa je treba na bolezen gledati kot na izziv in ne kot na konec življenja."

venus_williams_portret_micna.jpg

Zoe Saldana je povedala, da ima hashimotov tiroiditis

Zvezdnica akcijskih filmov le leta 2016 v intervjuju za Net-a-Porter spregovorila o bolezni, za katero bolehata tudi njena sestra in mama. "Gre za avtoimunsko bolezen ščitnice, ki zaradi nje ne more pravilno delovati, kar pomeni, da se velikokrat pojavljajo utrujenost, izčrpanost in da moram v prid obvladovanja te bolezni dosledno upoštevati navodila mojih zdravnikov."

Gigi Hadid prav tako o hashimotovem tiroiditisu

Super model je z diagnozo širšo javnost obvestil leta 2017 v intervjuju za Elle. Tedaj je Gigi povedala, da bolezen znatno vpliva na presnovo in povzroča neposjanjeno kopičenje kilogramov ter druge presnovne težave.

gigi_hadid_potret_micna.jpg

Nick Jonas ima sladkorno bolezen tip ena

Že od začetka kariere odkrito govori o kronični bolezni, s katero se je soočil tedaj, ko je štel 13 let. "To je bil zame najhujši trenutek v življenju," je povedal v oddaji On Track Diabetes. "Zame in za moje starše je to bil velik šok, a naučili smo se z boleznijo živeti in me ne ovira pri ničemer."

Sarah Hyland je bila rojena z napako ledvic

Leta 1012 je zvezdnica serije Sodobna družina pojasnila, da je bila rojena z ledivčno displazijo, kar pomeni, da ledvice niso mogle opravljati svoje naloge. Z njo se je morala bojevati do vse do istega leta, ko je bila zaradi popolne odpovedi tega organa primorana na presaditev. Ledvico ji je podaril oče.

Kot je povedala Sarah, ne dovoljuje, da bi jo karkoli oviralo pri življenju: "Rodila sem se s toliko težavami, da so zdravniki mami dejali, da nikoli ne bom imela normalnega življenja. Res ga nimam, a ne zaradi bolezni," je povedala za Seventeen.

sarah_hyland_portret_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Reurters

Preberite še: Za močan imunski sistem: domač grški jogurt (recept) ali pa 5 jutranjih napak, zaradi katerih se redite

Priporočamo tudi: Seks med menstruacijo? Absolutno za!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)