Fežoa: sadež, ki vsebuje veliko joda (če postane rjav, ga nikar ne jejte)

Po okusu fežoa spominja na jagodo, ananas in banano. Zanimivo, kajne?

3.11.2022 ob 5:44 | Foto: gettyimages | Avtor: P. Pa.

Fežoa: sadež, ki vsebuje veliko joda (če postane rjav, ga nikar ne jejte)

Jesen je letni čas, ko nam narava podari še zadnje darove. Poleg nam dobro znanih sadežev pa so vse pogostejše na naših mizah tudi bolj eksotične vrste.

Poleg vse bolj priljubljene asimine, o kateri smo pisali pred kratkim, se številni Slovenci navdušujejo še nad sadežem, ki po okusu spominja na mešanico med jagodo, ananasom in banano.

Gre za sadež, na katerega so, vsaj na ime, gotovo naleteli ljubitelji križank. Gre za sadež, ki nosi mnogo različnih imen: feijoa, fežoa, žižula, žižola.

Fežoa zori postopoma konec meseca oktobra in v začetku novembra, nekateri ljubitelji tega sadeža, pa so tako že imeli priložnost, da so okusili letošnje plodove.

Izvira iz Južne Amerike in subtropskih delih Kavkaza, Krima in Azerbajdžana. Uspeva na območjih s toplejšim podnebjem, kjer ne zmrzuje. Na celini najbolj uspeva v loncih, v zimskem času pa jo je treba prestaviti v neogrevan prostor.

Če jo nameravate gojiti v posodi, lahko plodove pričakujete šele četrto ali peto leto. Prva leta ne obrodi veliko, kasneje pa lahko obrodi tudi do 15 kilogramov plodov na drevo.  

Plodovi vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, še posebej pa je bogata s kalijem, natrijem, kalcijem magnezijem in fosforjem. Njena največja posebnost pa je, da vsebuje veliko joda.

Kdaj vemo, da so fežoe zrele in primerne za uživanje?

Ko je sadež zrel, preide v zeleno-rumeno barvo in pade z drevesa. Če postane rjave barve, ni več užiten. Sadež olupimo, lahko ga prerežemo na polovico in sredico pojemo z žlico. Sadež je mogoče predelati tudi v marmelade in džeme.

Preberite še: Zakaj so breskve tako zdrave

Morda vas zanima tudi: Izjemni učinki kakijev na zdravje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)