24.1.2022 ob 5:43 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Pozimi je sadje, ki nam je na voljo, večinoma oropano hranljivih snovi, ki se pogosto izgubijo ob dolgotrajnem skladiščenju v hladilnicah. A na srečo so med plodovi narave tudi izjeme, ki veljajo za zimske sadeže, ena od njih je kivi.
Ta upravičeno slovi kot en najbolj zdravih sadežev, kajti v sebi skriva številne vitamine in minerale, med katerimi izstopajo vitamini C, A, E in folna kislina, med minerali prednjačita kalij in cink, omeniti je treba še mnoge antioksidante ter visok delež vlaknin.
Kivi vsebuje več C vitamina kot limona, več cinka kot jabolko, ter približno toliko kalija kot banana.
Zaradi bogastva vseh teh snovi je velik zaveznik zdravja, kateri so njegovi najmočnejši učinki, pa razkriva Sensa.hr.
Med v kiviju zastopanimi antioksidanti izstopata predvsem dva: lutein in zeaksantin. Oba sta nepogrešljiva za zdravje in dobro delovanje oči. Lutein denimo pomaga pri filtriranju škodljive modre svetlobe ter s tem varuje zdravje oči in tudi možganov.
Oba antioksidanta oči ščitita pred prostimi radikali in nižata tveganje za izgubo vida ter za s staranjem povezane bolezni čutila za vid.
Antioksidanti v kiviju sodelujejo pri blaženju škodljivega vpliva prostih radikalov. Ti, kadar jih je v telesu preveč, povzročajo oksidativni stres, ta vodi v kronična vnetja in poškodbe celic, kar lahko pripelje do bolezni srca, artritisa in malignih obolenj.
Skratka, kivi niža tveganje za vse omenjeno ter s tem tudi za različne oblike raka.
Ena od na to temo opravljenih raziskav je pokazala, da lahko en kivi, zaužit zjutraj, v namen preventive pred krvnimi strdki deluje tako, kot aspirin.
Med drugim namreč ta sadež preprečuje nalaganje oblog na stene arteriji, s tem ohranja zdravje srca in ožilja.
Zahvaljujoč visoki količini vitamina C, kivi pozitivno vpliva na odpornost, ob tem pomaga tudi pri preprečevanju bolezni dihal, zlasti učinkovit je s tega vidika pri otrocih.
Raziskave so pokazale, da od pet do sedem kivijev tedensko lahko ublaži kašelj ter olajša dihanje.
Po zaslugi vlaknin in antioksidantov, je kivi izjemno prijazen do prebavil. Spodbuja namreč njihovo delovanje ter preprečuje ali zdravi zaprtje.
Poleg tega so prehranske vlaknine iz tega sadeža odlična hrana za probiotične bakterije v prebavnem sistemu. Pravo ravnovesje teh pozitivno vpliva na prebavila, na mentalno zdravje, na odpornost in na zdravje na sploh.
Znova smo pri vitaminu C, ki je nepogrešljiv za tvorjenje kolagena v koži. Kolagen je beljakovina, ki skrbi za lepo, gladko in napeto kožo in za zdrava vezivna tkiva v vsem telesu.
100 gramov kivija vsebuje 93 miligramov vitamina C, kar je 79 odstotkov dnevno priporočene količine za odraslo osebo, zato je z vidika odpornosti, lepe kože, zdravja sklepov in zdravja na sploh pametno dobro izkoristiti sezono tega sadeža.
Preberite še: Vsi pozitivni učinki pomaranč (in zakaj je dober tudi olupek)
Morda vas zanima tudi: Sadje in zelenjava: kaj je pametno kupiti BIO in kaj ne?
oddajte komentar