Banane: zakaj so zdrave, kdaj jih je preveč in kdo jih ne sme jesti

Banane niso le okusen in hranljiv sadež, ponašajo se tudi z mnogimi učinki na zdravje, a za vse žal niso dobre.

2.10.2022 ob 7:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Banane: zakaj so zdrave, kdaj jih je preveč in kdo jih ne sme jesti

Na portalu msn.com so s pomočjo prehranskih strokovnjakov zbrali najbolj znane učinke banan na zdravje, spomnili na manj očitne in opozorili tudi na dejstvo, da za vse niso dobre ter povedali zakaj.

Zakaj torej jesti banane in kdo jih ne sme?

"Ti sadeži so odličen vir številnih vitaminov. Med drugim vitamina B6 in vitamina C. Prvi skrbi za pravilno delovanje metabolizma ter telesu omogoča optimalen izkoristek makronutruijentov iz prehrane. Vitamin C je nepogrešljiv zaveznik močne odpornosti, pomaga pri izkoristku s hrano zaužitega železa in spodbuja nastajanje kolagena v koži.

Ob tem je treba opozoriti še na kalij, element, ki je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka. Srednje velika banana vsebuje deset odstotkov dnevno priporočene količine kalija, ki znaša 3400 miligramov na dan za moške in 2600 miligramov dnevno za ženske.

S tem, ko kalij uravnava krvni tlak, niža tveganje za srčno kap," je povedal prehranski strokovnjak in raziskovalec  Iyanuoluwa Oyetunji. Temu njegova kolegica Lucia Ramos dodaja, da banane telesu dovajajo kvalitetne ogljikove hidrate ter vlaknine, s čimer skrbijo za telesno moč ter za dobro delovanje prebavil.

Kaj če je banan preveč?

Oyetunji opozarja, da pretiravanje z bananami lahko povzroči prekomerno količino kalija v telesu, kar je problematično za osebe, ki imajo težave s krvnim tlakom. Vsi, ki imajo previsokega ali prenizkega, naj na dan ne bi pojedli več kot dve banani. Od dve do štiri banane dnevno je priporočena količina za zdrave posameznike.

Zaradi dejstva, da vsebujejo banane veliko sladkorja (na 100 gramov do 19,5 gramov) morajo z njimi biti previdni sladkorni bolniki in uživanju banan prilagoditi drugo hrano.

Z bananami po besedah Ramosove prav tako ne bi smele pretiravati osebe, ki imajo težave z ledvicami. Tudi te naj na dan ne bi zaužile več kot dve, saj lahko previsoke količine kalija v telesu povzročijo dodatne zaplete.

Obstaja skupina oseb, ki naj banan sploh ne bi uživala. Pri nekaterih namreč lahko sprožijo alergijsko reakcijo. Ta je najpogostejša pri osebah, ki so preobčutljive ali alergične na lateks, opozarja prehranski strokovnjak Michael Colangelo.

Ne na prazen želodec

In še eno opozorilo: banan ni dobro uživati na prazen želodec. Razlogov za to je več: ker vsebujejo veliko sladkorja, telesu hitro zagotovijo energijo, vendar ta hitro tudi pade. Kadar jih jeste za zajtrk, jih zato kombinirajte z beljakovinskimi živili, denimo z grškim jogurtom, kar prepreči občutna nihanja krvnega sladkorja.

Ob tem so banane bogate z magnezijem in s kalijem. Zaužite na prazen želodec porušijo ravnovesje teh elementov, kar vodi v prebavne motnje, slabo počutje in nepravilno delovanje žolča.

Tudi v izogib temu jih je za zajtrk priporočljivo kombinirati z drugimi živili.

Preberite še: To se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli samo sadje

Morda vas zanima tudi: Pogosta, a zelo nevarna napaka pri uživanju sadja in zelenjave


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)