Energijske vaje: Kako zavestno napolnimo baterije

S pravilnimi vajami lahko razbremenimo stres in si napolnimo baterije.

4.8.2020 ob 5:30 | Foto: Jacob Lund in Natalia Deriabina/GettyImages | Avtor: Mateja Blažič Zemljič (revija Suzy)

Energijske vaje: Kako zavestno napolnimo baterije

Že v nekaj minutah, celo med jutranjim prhanjem, lahko pridobite toliko energije kot na daljših počitnicah, obljublja John Gray, znan ameriški duhovni učitelj, avtor knjižnih uspešnic in znamenite teorije, da so ženske z Venere in moški z Marsa. Na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj je namreč zasnoval preproste vaje, s katerimi se lahko povežemo z naravnim virom energije, uravnamo svoj energijski pretok ter se znebimo negativnosti.

Če smo prenapeti, zaskrbljeni, bolni, preobremenjeni ali nesrečni, je moteno naše naravno sprejemanje energije, pravi John Gray, zato se moramo naučiti zavestno napajati z njo. Običajno jo sicer dobivamo iz svežega zraka in vesolja, ko smo sproščeni v naravi, saj smo takrat odprti in jo prosto sprejemamo. Njegova tehnika energijskega polnjenja pa nam omogoča hiter in zavesten dostop do nje, tudi ko nimamo časa za sprehod ali počitnice. Posebno dragocena je, ker lahko z njo energijo tudi shranjujemo, podobno kot bi si polnili baterije, izvajamo pa jo lahko kjerkoli. Naravna energija nam je namreč vedno na voljo, samo začutiti jo moramo in vsrkati skozi prstne konice, pravi Gray.

Naučite se sprejemati naravno energijo

Začnete tako, da za pol minute dvignete roke predse in pol minute držite dlani, kot bi bila med njimi košarkarska žoga. Nato razmaknite roke, kot bi imeli v njih žogo za v vodo, po 30 sekundah pa jih spet približajte, kot bi držali limono, ter pol minute vztrajajte še v tem položaju. Čutite mravljinčenje, nežno utripanje, toploto, sapico na prstnih konicah, energijo, ki se zgošča? Zavedajte se, da vam je vedno voljo v neomejenih količinah, samo sprejmite jo in usmerite, kamor želite.

Zdravilna energija, pridi, resnično potrebujem tvojo pomoč, prosim, pridi. Hvala!

Po petih minutah stojte z rokami navzdol, dlani so obrnjene naprej, in se zavedajte prstnih konic. Globoko vdihnite, dvignite roke in štejte do šest. Tri sekunde dvigajte roke, naslednje tri naj počivajo v dvignjenem položaju. Počasi izdihujte – pri tem štejte do šest in spuščajte roke. Tri sekunde naj se spuščajo in tri spuščene počivajo. Ves čas bodite pozorni na prstne konice. Desetkrat ponovite zgoraj opisano dviganje in spuščanje rok. Ko zaključite, začnite novo serijo, s tem da pred vsakim vdihom pomigate po zraku z enim od prstov, začenši z mezincem desne roke. Nato vdihnite in dvignite roke, izdihnite in jih spustite. Nadaljujte z naslednjim prstom, dokler ne pridete do konca in ponovite še z vsemi prsti leve roke.

V naslednjem nizu dodajte še namen. Pri vdihu si tiho recite »Vdihni!« in pri izdihu »Izdihni!«. Desetkrat ponovite različico z izraženim namenom, vključno s premikanjem prstov, pri tem pa si ob vdihu mislite »Vdihni čisto pozitivno energijo« in ob izdihu »Izdihni stres« ali »Izdihni preobremenjenost«. Lahko dodate tudi druga negativna čustva, s katerimi se spopadate in bi se jih želeli osvoboditi. Tako boste sprejemali naravno energijo ter se hkrati znebili negativne. Namen lahko sicer izrazite tudi v drugačni obliki – lahko povabite boga v svoje srce z znano mislijo: »O, bog, moje srce ti je odprto, prosim, pridi vanj.« Lahko povabite veliki duh, svetlobo ali božansko luč ali preprosto rečete: »Zdravilna energija, pridi, resnično potrebujem tvojo pomoč, prosim, pridi. Hvala!«

 

Nič ni narobe, če vam med vajo um bega v vse smeri, le vedno znova ga usmerite nazaj k usmerjanju in sprejemanju energije in se osredotočajte na prstne konice. Sčasoma boste pridobili več moči, poživljeni in sproščeni boste, če vaše telo potrebuje počitek, boste postali zaspani. Opazili boste, da živite bolj skladno s svojim poslanstvom, vaš um bo jasnejši, srce bolj odprto, telo bolj zdravo, povečala pa se bo vam bo tudi karizma.

Presežki energije

»Večina škodljivih navad in odzivov vztraja, ker se ne znamo drugače rešiti odvečne energije,« pravi John Gray. »Šele ko prebudimo svoje prave želje in potrebe, smo se zmožni rešiti nezdravih odnosov, prisilnih dejanj, neustavljivih impulzov in odvisnosti.« Da bi ostali povezani s svojim pravim jazom, se moramo znati rešiti stresa, dodaja in poudarja, da je razbremenitev za zahodnjake celo pomembnejša od polnjenja z energijo. Na mestu blokad v avri se namreč kopičijo presežki energije, in le če se je znebimo na zdrav način, ne bomo izbruhnili na druge, težili k odvisnostim in omilili svoje čustvene vzpone in padce. Z njegovo drugo vajo se bomo razbremenili nakopičene energije, si pomagali pri kroničnih boleznih in bolečini, hkrati pa bo na nas manj vplivalo razburjenje drugih ljudi.

Gray pojasnjuje, da se, če izvajamo prvo zgornjo vajo za pridobivanje energije, ne moremo preveč napolniti z njo, saj se polnjenje na določeni točki ustavi. To torej ni razlog za nastanek presežkov. Do njih pride zaradi preobremenjenosti, stresa ali prenosa energije drugih na nas. Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste tolažili nekoga obupanega, ta se je po pogovoru z vami počutil bolje, vi pa ste bili kot izžeta cunja. Njegova negativnost namreč ni kar izginila, samo prenesla se je na vas. Gray s presežki energije povezuje kronične bolezni in raka, predvsem pri ljubečih ljudeh, ki prevzemajo težave od drugih, in dodaja, da je mnogim bolnikom prav njegova tehnika praznjenja pomagala do hitrejše ozdravitve. Ključno je namreč, da v svojem sistemu ne zadržujemo več energije, kot je lahko obvladamo. Celo ljubeča in miroljubna energija drugih nam lahko škodi, če je je zaradi dodatnega vnosa posledično preveč v našem sistemu, opozarja. Stres drugih nas obremeni, če imamo zaradi njega več energije, kot jo zmoremo nositi, sicer smo mu kos in ga predelamo. Preobremenjeni postanemo, ko je prevzeti stres močnejši od našega miru. Enako velja za vse vrste energije – ne sme je biti preveč, ker je ne moremo predelati.

Odvečno energijo lahko odložite v katerikoli naravni element, tudi v kamen.

Odložite svoja bremena

Za vsak del naslednje vaje si vzemite nekaj tednov, da jo boste popolnoma obvladali. Postopek je podoben kot prejšnji. Dvignite roke, začutite prstne konice in desetkrat ponovite namen za polnjenje, npr.: »Zdravilna energija, pridi, resnično potrebujem tvojo pomoč, prosim, pridi. Hvala!« Spustite roke v bližini naravnega elementa – vode, zemlje, zraka, plamena sveče, drevesa, kristala, vrtnice, kamna – in ponavljajte zgornji namen, ki pa mu nato dodajte še enega: »Odvzemi mi negativno energijo. Hvala!« Čutili boste, da se je tok energije spremenil in vam energija odteka skozi prste.

Če imate le imate možnost, izvajajte vaje v naravi in se odprite energiji iz nje.

Naslednji teden po osnovnem namenu za polnjenje vključite naravni element, s katerim delate, npr. »Uporabi vodo, da odplavi mojo odvečno energijo!« Celotni namen se tako glasi: »Zdravilna energija, resnično potrebujem tvojo pomoč, prosim, pridi. Vem, da si v tej vodi. Uporabi jo, da odplavi mojo odvečno energijo! Hvala.« Vključite lahko vse iz narave – skale, zlato, drage kamne, svež zrak, jezera, morje … En mesec uporabljajte en element, pozneje pa ga lahko po želji zamenjate.

Ko boste popolnoma usvojili proces, ga lahko nadgradite še s stavkom, ki opisuje čustveno stanje, ki ga želite odpraviti, npr.: »Odstrani mojo žalost!« Ali: »Odstrani mojo jezo, povezano s službeno situacijo!« Tako se boste razbremenili tiste čustvene napetosti, ki ustvarja energijski presežek v vašem sistemu.

Preberite še: 7 razlogov za pomankanje energije (in kako jih premagati)

Morda vas zanima tudi: #FreeBritney: Kaj se dogaja z Britney Spears?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)