Edina dva dodatka prehrani, ki lahko podaljšata življenje

Z vidika zdravja in dobrega delovanja srca, potrebujete le dva prehranska dodatka.

2.5.2021 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Edina dva dodatka prehrani, ki lahko podaljšata življenje

Glede na leta 2019 opravljeno raziskavo ameriškega osteopatskega združenja, 86 odstotkov odraslih Američanov vsak dan uživa različne dodatke prehrani in vitaminska dopolnila. Eden glavnih razlogov za to je doseganje daljšega in kvalitetnejšega življenja.

A za vse, ki verjamejo, da so prehranska dopolnila temu lahko v pomoč, imajo strokovnjaki z inštituta Johns Hopkins slabo novico. V veliki meta analizi so proučevali učinke 16. različnih, najpogosteje v obliki prehranskih dopolnil zaužitih vitaminov in mineralov. V zaključku študije so zapisali, da le dva od njih resnično pripomoreta k zdravju ter dobremu delovanju srca in s tem lahko podaljšujeta življenje.

Kot so na podlagi analize 277. kliničnih študiji zapisali v časopisu Annals of Internal Medicine, večina dodatkov prehrani nima nikakršnega učinka na izboljšanje zdravja ali je ta zanemarljiv.

V izjavi za javnost je vodja študije Safi U. Khan, profesor medicine na univerzi Virginija, izpostavil, da je sporočilo analize povsem preprosto:

"Čeprav sicer obstajajo indici, da nekateri dodatki prehrani nekoliko vplivajo na dolžino življenja in na zdravje srca ter ožilja, velika večina vitaminov, mineralov in drugih snovi, nima vidnega vpliva na zdravje srca in na preprečevanje srčnožilnih bolezni."

Svetli izjemi

Ena od izjem je folna kislina, ki lahko tveganje za srčno kap zniža za 20 odstotkov. Folna kislina je sintetična oblika folata oziroma vitamina B9 in sodeluje pri nastajanju rdečih krvnih telesc, ki po organizmu prenašajo kisik. V naravni obliki se folat nahaja v zeleni listnati zelenjavi, fižolu, polnozrnatih izdelkih in grahu.

Druga snov z opaznim učinkom na zdravje srca so omega tri maščobe, oziroma z njimi oplemeniteni dodatki prehrani. Ti lahko tveganje za srčno kap znižajo za deset odstotkov.

Omega tri maščobe so povezane z blaženjem telesnih vnetji in kot navajajo strokovnjaki s klinike Mayo, prav tako nekoliko znižajo krvni tlak, trigliceride v krvi, zmanjšujejo tveganje za krvne strdke in uravnavajo srčni ritem.

 

Multivitamini, selen, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, sam vitamin D, sam kalciji in železo niso pokazali opaznih učinkov na zdravje srca in na nižanje tveganja za z njimi povezano smrtnost.

Kot so celo dokazali znanstveniki, lahko sočasno jemanje kalcija in vitamina D tveganje za smrtnost zaradi bolezni srca celo poviša kar za 17 odstotkov.

Zgolj dodatki v nobenem primeru niso dovolj

Sicer pa tudi jemanje omega tri maščob in folne kisline samo po sebi za dobro delovanje srca ne bo dovolj. Res je, da naši črpalki pomagata, še vedno pa so zdravju srca ključni koraki uravnotežena prehrana, redno gibanje in nadzorovanje krvnega tlaka ter holesterola.

Ob tem strokovnjaki navajajo, da je čisto vsa hranila primerneje pridobivati iz prehrane.

"Čudežne tablete, ki bi zagotovila dobro zdravje in dolgo življenje, ni. Tako tudi ne obstaja dodatek prehrani, ki bi imel čudežno moč. V resnici večina odraslih nikakršnih sploh ne potrebuje," je povedala sodelujoča v študij Erin d. Michos in dodala, da je z vseh vidikov najbolje slediti zdravemu življenjskemu slogu in ob morebitnih težavah upoštevati priporočila ter navodila zdravnikov.

Povzeto po portalu Best life on line

Preberite še: Razmišljate o vitaminskih dodatkih? To morate vedeti o njih

Morda vas zanima tudi: Devet dejstev, ki jih o vitaminskih dodatkih morate poznati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)