Devet skrivnosti grozdja

Na trtah že zori sladko grozdje, ki je zanimivo z več vidikov.

10.9.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Devet skrivnosti grozdja

Zgodovina gojenja grozdja je stara več kot 6000 let, obstaja več kot 8000 različnih vrst grozdja, ki je bogato z vitamini, minerali in antioksidanti, za liter vina sta v povprečju potrebna dva in pol kilograma grozdja, tu pa je še nekaj zanimivosti o tem sadju.

Bogastvo hranljivih snovi

Grozdje je bogat vir vitaminov A, B6, folne kisline, poleg tega vsebuje kompleksne snovi pterostilbene, močne antioksidante, ki med drugimi znižujejo količino holesterola in trigliceridov v krvi.

Ob tem je v grozdju še veliko mineralov, tu so kalij, kalciji, fosfor, magnezij in železo ter snov resveratrol, ki se nahaja zlasti v rdečem grozdju in premore močno protivnetno delovanje.

Kultura vinogradništva

Arheološke najdbe v Aziji, ki prikazujejo nekdanje vsakodnevno življenje nakazujejo, da je kultura gojenja grozdja stara že več kot 8000 let, z gotovostjo pa je mogoče trditi, da so v Egiptu grozdje vzgajali že pred 6000 leti.

Je jagodičevje

Grozdje je v bistvu jagodičevje. Jagode imajo čvrsto lupino in mehko vsebino s peško, tako kot vso drugo jagodičevje, kamor sodijo borovnice, jagode, robide in maline.

 

Pestra družina

Obstaja več kot 8000 vrst grozdja, ki se med seboj razlikujejo po barvi, okusu, pogojih, v katerih uspevajo, načinu uporabe in tudi po izvoru.

Energijska vrednost

Skodelica grozdja (240 gramov) vsebuje približno 410 džulov (100 kalorij) in več kot četrtino dnevne priporočene količine vitaminov K in C. Užitne so tudi grozdne peške, iz katerih stiskajo olje in so polne antioksidantov.

Vino

Za liter vina sta povprečju potrebna dva in pol kilograma grozdja.

Rozine

Rozine so posušene, sladke grozdne jagode. Za sušenje so primerne le sorte, ki ne vsebujejo pešk.

Številne barve

Čeprav so osnovne barve grozdja rdeče, temno modro in rumeno, je grozdje lahko tudi rožnato, vijolično,  zeleno …

Belo ali črno

Črno grozdje vsebuje več železa in resveratrola od belega, je bolj kislo in ima manj sladkorja, belo vsebuje več antioksidantov katehinov, obe vrsti pa sta nepogrešljivi sestavini zdrave jesenske prehrane.

Povzeto po portalu Webmd.com

Preberite še: Vsi pozitivni učinki pomaranč (in zakaj je dober tudi olupek)

Morda vas zanima tudi: Osem živil, ki jih ni dobro kuhati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)