Znate pravilno pripraviti smoothie?

Smoothie naj bi znal pripraviti vsak, saj v miksanju sadja ni nobene večje znanosti, kajne?

9.11.2015 ob 12:30

shutterstock_198915185bb.jpg

Res je, a vseeno obstajajo pravila, ki jih morate upoštevati, če želite, da bi imel smuti pravilen učinek na vaše telo. Večina dela napako tako pri pripravi kot pri uživanju. Nutricionistka Mojca Cepuš razlaga, kakšen mora biti zdrav, dober smoothie. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

"Smoothie je lahko dober obrok, če ga znamo dobro sestaviti. Ključ se skriva v zelenjavi. Ko delamo smuti, mu je dobro dodati nekaj zelenjave. S tem povečamo vsebnost vlaknin in zmanjšamo vsebnost celokupnega sladkorja in energije," pravi Cepuševa in dodaja, da se mora smuti vedno jesti z žlico, saj se prebava ogljikovih hidratov (sladkorjev) prične v ustih. "Vsekakor je lahko del zdrave prehrane, le malce domišljije moramo uporabiti pri pripravi," pravi Cepuševa.

Prednosti smoothijev: Vanj lahko skrijemo kakšno živilo, ki ga sicer ne bi pojedli in tako dodamo več vitaminov in mineralov v svoj jedilnik.

Slaba stran smoothijev: Po zaužitju smo hitro lačni in pozabljamo, da je to čisto pravi obrok in ne samo napitek.

Mnenje strokovnjakinje: "Sama sem prepričana, da je bolje, če sadje pojemo celo, da ga prežvečimo; tako dobimo iz hrane tudi vlaknine, ki so v smoothiju pogosto preveč razsekljane."

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)